fbpx
Tydzień 20 – jadłospis

Jak korzystać z jadłospisów?

Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik) 
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją „z powietrza” ? I dla motywacji moje nogi „przed” i „po”(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Jak dopasować do siebie jadłospis:

TYP 1:  Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem.

TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno.

TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z  drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu.

TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję.

Słodka niedziela  – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal.
Osoby, które zrezygnowały ze słodyczy i nie robią sobie słodkiej niedzieli (a wiem, że są takie) w niedzielę dodają sobie przekąskę, aby uzupełnić kaloryczność.

Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂
Przepis na mix śniadaniowy TU  

Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu.

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.

 

Poniedziałek ok. 1544 kcal lub 1554 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 370 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki i szklanki truskawek – ok. 150 kcal
* 2 kromki chleba razowego – ok. 150 kcal
* 30 gramów chudego twarogu (białego sera) – ok. 35 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem i miodem, smarujemy pieczywo. Jemy z koktajlem.

I Przekąska ok. 346 kcal
* sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu – ok. 276 kcal
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę.
Owoce mieszamy z rodzynkami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem.

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 465 kcal

Pracujący i studenci ok.455  kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta do posmarowania tortilli : 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia (lub ulubione zioła) – całość ok. 60 kcal
* plasterki zielonego ogórka – ok. 5 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal 
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – 250 kcal
* surówka z 2 marchewek z sokiem pomarańczowym – ok. 35 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Marchewki ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.

II Przekąska ok. 185 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki truskawek, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów  – ok. 206 kcal

Kolacja ok. 188 kcal
* 400 gramów kalafiora (ok. pół główki)  – ok. 88 kcal
* kromka razowego chleba cienko posmarowanego pesto – ok. 100 kcal

Wtorek ok. 1537 kcal 

Śniadanie ok. 400 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z 1 pomidora, kawałeczka cebulki i 6 rzodkiewek – ok. 40 kcal
Przepis na pesto TU

I Przekąska ok. 200  kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jeden grejpfrut – ok. 100 kcal

Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje

* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal 
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia 

Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy zielony groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.

II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i jednego kiwi – ok. 223 kcal 

Kolacja ok. 264 kcal 
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* połowa papryki – ok. 30 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta – wielkości kostek do gry – ok. 30 kcal 
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal 
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal 
* kilka listków świeżej bazylii
* 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal 

Środa ok. 1537 kcal lub 1549 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 332 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych pesto, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i rzodkiewką – ok. 252 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal

Obiad: ok. 378 kcal lub ok. 390  kcal

Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal 
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej 
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal 
* sól
* koperek

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę.  Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem. 

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal 
Przepis TU

II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki truskawek – ok. 223 kcal

Kolacja ok. 229 kcal  
* sałatka z 4 pomidorów, połowy małej cebulki i 2 łyżek jogurtu – ok. 129 kcal
* kromka chleba razowego posmarowanego pesto lub masłem osełkowym – ok. 100 kcal

Czwartek ok. 1562 kcal lub 1561 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 368 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal 
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz 
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal

I Przekąska ok. 274 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, jabłka i łyżeczki sezamu – ok. 274 kcal

Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal

Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta  (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal 
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal 
* 1/4  szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal 
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu

Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy na oliwie (delikatnie). Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.

II Przekąska ok. 140  kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal

Kolacja ok. 325 kcal 
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.  

Piątek ok. 1579 kcal lub 1559 kcal (zależy od opcji obiadu)

Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 3 jajek smażony na łyżce oliwy z oliwek – ok. 320 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka razowego chleba cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal  

I Przekąska ok. 252 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i pomidorem – ok. 252 kcal

Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal

Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal

Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal 
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU 

II Przekąska ok. 215 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, kiwi i szczypty cynamonu – ok. 215 kcal

Kolacja ok. 282 kcal 
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU

Sobota ok. 1524 kcal 

Śniadanie ok. 375  kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal

I Przekąska ok. 185 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki truskawek, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów  – ok. 206 kcal

Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal 
Przepis TU


II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU


 Kolacja ok. 314 kcal 
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal

Niedziela ok. 1362 kcal 

Śniadanie ok. 416  kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym z chudą szynką i pomidorem – ok. 416 kcal

I Przekąska ok. 190 kcal 
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU

Obiad:  ok.490 kcal 
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal 
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby) – ok. 410 kcal
Przepis TU

II Przekąska ok.100 kcal 
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal

Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół  kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki

Lista zakupów:

Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia. 
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.

 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Jesień bez infekcji w 5 krokach, czyli jak wzmocnić odporność i ustrzec się przed przeziębieniem i grypą za pomocą naturalnych preparatów?
osłabiona odporność jesień dieta wzmacniająca odporność

Przed nami bardzo nieprzyjemny okres. Oczywiście wszystko jest kwestią nastawiania i nawet stojąc boso w kałuży przy 10 stopniach Celsjusza Czytaj dalej

Tydzień 41 – jadłospis
Tydzień 41 – jadłospis

Jak korzystać z jadłospisów? Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Odchudzanie zaczyna Czytaj dalej

Tydzień 46 – jadłospis
Tydzień 46 – jadłospis

Jak korzystać z jadłospisów? Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Odchudzanie zaczyna Czytaj dalej

Tydzień 38 – jadłospis
Tydzień 38 – jadłospis

  Jak korzystać z jadłospisów? Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Odchudzanie Czytaj dalej

90 komentarzy

Anna BrandykDodano:  6 czerwiec 2014 - 9:01
No i jest lista, tylko deszcz pada zakupy muszą poczekać :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 9:04
Gocha jestem z Tobą o początku, tj od pierwszego jadłospisu, dodaję sobie 200 kcal czyli jem ok. 1800 tak jak mi radziłaś, schudłam 12 kilo, mój mąż 8 (jemu dodaję 500 kcal).
Czujemy się obydwoje cudownie a byliśmy jak dwa bałwanki i wszyscy się pytają jak, skąd, gdzie.
Pół firmy Maćka już je wg. Twoich porad i wszyscy są zachwyceni.
Chylę czoła za to co robisz !

Pozdrawiam Ania,
Ps. wysłałam CI wczoraj fotki
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2014 - 12:53
Niesamowite! :)
Odpowiedz
claudineDodano:  6 czerwiec 2014 - 9:10
Jak zwykle pożyczam kilka pomysłów :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 9:18
Małgosiu,rozumiem że Twoje przepisy są dla całej rodziny??Jak w tym wszystkim odnajdują sie Twoje dzieci ? Ja mam niestety problem gdyż syn jest raczej warzywo oporny jeśli chodzi o surowizny, zje kalafior faslkę szparagową czasem skubnie brokuł a tak masakra nie jestem go w stanie przekonać do świeżych warzyw zje marchewkę z jabłkiem i gotowaną z masełkiem a tak nic no i jeszcze kiszonki zje .powiedz jak u Ciebie jest czy dzieci na kolację też jedzą warzywka??? I jeszcze pytanie jak zaplanować obiad w domu gdyż jestem ok 16 w pracy zjem na zimno a w domu z dziećmi drugi na ciepło??
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 9:48
Nasze dzieci jedzą wszystko to co my ale zaakceptowanie wielu potraw wymagało czasu i "edukowania" na temat zdrowego odżywiania i wpływu na zdrowie.
My się tak żywimy już 3 lata, więc moje dzieci są już w zdrowym odżywianiu "zaawansowane" ;)
W pracy zjedz sałatkę jakąś warzywną z mixu sałat, a obiad na ciepło w domu z dziećmi.
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 10:46
Moje dzieci też nie przepadają za świeżymi warzywami, bo mówią że są zimne i dziwnie chrupią:).. powoli się przekonają.. podsmażanie warzyw z mieszanek albo świeże bardzo cieniutko pokrojone i dodawanie tego np. do ryżu albo sosu pomidorowego u nas bardzo się sprawdza, wtedy zjedzą praktycznie każde warzywo, nawet paprykę. Podsmażone są widocznie delikatniejsze dla dzieci w smaku i strukturze. Dopóki się nie przekonają też do świeżych, trzeba tak przemycać, tak jak kiedyś Gosia pisała... :) Ale też nie wpadać w paranoje, my dorośli też nie lubimy absolutnie każdego warzywa ;)
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 10:52
mielenie swiezych warzyw np papryki czy pieczarek i dodawanie do sosow np pomidorowego u nas sie sprawdza, dzieci wtedy jedza warzywa nie wiedzac ze jedza i ktorych normalnie nie zjadlyby w calosci
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 17:26
tak jedzom, Eryczek napewno je
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 9:20
Super!I zupa z soczewicy jest. Extra :) Pozdrawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 9:52
Czy mogłabyś polecić jakąś pełnoziarnistą tortillę ?
Odpowiedz
Joanna | my healthy styleDodano:  6 czerwiec 2014 - 10:32
Uwielbiam Twoje jadłospisy! Troszkę je modyfikuję pod kątem moich kulinarnych upodobań, ale widzę że z czasem coraz mniej zmieniam. Jeszcze raz dziękuję! :)
Odpowiedz
Joanna | my healthy styleDodano:  6 czerwiec 2014 - 10:32
Mam jeszcze pytanie odnośnie pór posiłków, jak rozkladasz je w ciągu dnia?
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 10:46
regularnie co 3-4 h licząc od śniadania,

u mnie to wygląda teraz tak:

śniadanie 8
przekąska 11
przekąska 14
obiad 17
kolacja 19:30 - 20

lub
śniadanie 8
przekąska 11
obiad 14
przekąska 17
kolacja 19:30 - 20
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 12:07
Surówka z marchewki i soku pomarańczowego mmmmm pociekła mi ślinka :)))
Odpowiedz
Aneczka KeyDodano:  6 czerwiec 2014 - 13:27
Gosiu, muszę to znów powiedzieć: Ty to jesteś po prostu niesamowita:)!!!
Mam nadzieję, że się doczekam książki:D pozdrowionka PS. Mój mąż zachwyca się koktajlem pietruszkowym:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 14:17
Czytam wyżej, że dzieci jedzą wszystko to co ty - masz na myśli obiady i generalnie sposób odżywiania, a nie że dzieci zawsze jedzą też np. identyczne śniadanie jak twoje albo że piją z tobą wszystkie koktaile albo chętnie wcinają z tobą sałatkę na kolację? :-) Gocha, nie załamuj.. :-))))))))))))))
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 14:36
nie no luz :)))) nie jedzą ze mną sałatki z oliwkami, aczkolwiek oliwki lubią,
śniadania mamy często takie same, koktajle też piją (oprócz pietruszkowych i z siemienia)
kolacje zawsze mają inne, obiady te same ;)
AnonimowyDodano:  10 czerwiec 2014 - 0:05
moge wiedzieć dlaczego kolacje inne :) ? bardziej kaloryczne ?
Dodano:  10 czerwiec 2014 - 10:15
Nie, po prostu ja często na kolację jem sałatki różnego typu z rożnymi dodatkami a moje dzieci jedzą np. salatke z samych pomidorów z cebulka + pieczywo z wedlina lub serem. To są tego typu różnice.
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2014 - 0:29
Gosiu, a do tych sałatek na kolację jesz jakieś pieczywo albo wafle ryżowe czy raczej same sałatki?
Dodano:  13 czerwiec 2014 - 6:37
to zależy, czasem bez, czasem z pieczywem,
to zależy co jadłam w ciągu dnia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 14:34
pysznieeee jak zwykle :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 14:39
Gosia a czy twój mąż też przekonał się do regularnego jedzenia co 3-4 godz i nie podjadania pomiędzy i to stosuje? Z Panami zwykle trudniej (moim na pewno.. ;)
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 15:58
z czasem i Twój mąż się przekona, jak zobaczy efekty,
mój je regularnie i ćwiczy co jeszcze 2 lata temu było nie do pomyślenia ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 14:40
Leczo warzywne i faszerowana cukinia :-* :-*
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  6 czerwiec 2014 - 19:08
Małgosiu jadłospis super, ale od przeszło tygodnia zmagam się z poważnym uczuleniem.
Mimo brania leków przez tydzień nic nie zeszło od wczoraj biorę jeszcze silniejsze leki, ale widzę, że trochę blednie. Nadzieję mam ale niestety z polecenia lekarza nie mogę jeść owoców ani warzyw.
Piję polecane koktajle bo mam osłabiony organizm - zbyt dużo pracy.
Schudłam i czuję się świetnie, ale jak to w życiu raz na jakiś czas musi się coś poplątać.
Pozdrawiam serdecznie.
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 20:39
na co masz uczulenie ? na coś pokarmowego ? coś zjadłaś ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 20:50
Małgosiu mam do Ciebie dosyć dziwne pytanie ;)
Gdzie kupujesz mięso? Zastanawiam się, czy dobrej jakości mięso jest w Lidlu (paczkowane)... Może mi to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 22:00
kupuję u mnie w mięsie na bazarku, mam swoich zaufanych sprawdzonych sprzedawców ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 czerwiec 2014 - 22:49
Cześć, od jakiegoś czasu czytuję sobie Twoje wpisy i pomimo tego, że nie gotuję z Twoich jadłospisów, to lubię sobie popatrzeć. Zastanawia mnie jedna rzecz, otóż czy dwa koktajle (na maślance z owocami) w poniedziałek są naprawdę ok? Pamiętam, że pisałaś gdzieś, żeby nie powtarzać tych samych grup składnikowych w ciągu dnia....
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 23:31
można połączyć, w tym przypadku mamy nabiał i truskawki,
to samo by było jakby zamiast koktajlu pojawił się np. jogurt z truskawkami,
jeśli jest sezon na jakieś owoce czy to truskawki teraz, czy później borówka, maliny to można je wykorzystać dwa razy w ciągu dnia,
Odpowiedz
GosiaDodano:  6 czerwiec 2014 - 23:36
Małgosiu, mam pytanie. :)
Co radziłabyś brać ze sobą do szkoły jako drugie śniadanie? Tak, żeby było zdrowo i dość wygodnie, bo rano zwykle nie ma dużo czasu na przygotowania.
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 20:38
najlepiej to co w jadłospisie na pierwszą przekąskę ale jeśli nie korzystasz z jadłospisu to uzależnione jest to od tego co jesz na śniadanie:
* jeśli na śniadanie jesz kanapki z wędliną/serem + warzywa lub coś z jajkiem + pieczywo + warzywa to na drugie śniadanie zabierz owoce , może być sałatka owocowa z ziarnami
* jeśli jesz owsiankę z owocami na drugie śniadanie możesz wziąć kanapkę z wędliną/serem + warzywa
* możesz też zabrać sałatkę warzywną z mixu sałat + warzywa + ziarna + coś węglowodanowego do tego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2014 - 8:54
Malgosiu jakie przyprawy dodajesz do kurczaka? I jak dlugo pieczeSz? Czy przykrywasz naczynie zaroodporne? Dziekuje i pozdrawiam
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 20:34
nacieram czosnkiem i posypuję słodką papryką i ziołami prowansalskimi lub majerankiem
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 20:34
a no i sól
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2014 - 9:13
Małgosiu mam parę pytań pewnie kazde z innej beczki. Po 1. jaka pijesz wode? Naleczowianka, staropolanka czy jaka, bo szukalam roznych rankingow i sama nie wiem ktora wybrac. Po 2. czy konserwowa kukurydza jest zdrowa? Kocham ja i dodaje do wszystkiego, wiec zastanawiam sie czy pora z tym skonczyc. Po 3. czy te pospolite wafleryzowe, ktore je kazda dziewczyna ktora sie odchudza (haha) sa rzeczywiscie takie super? Czy mozna je jesc np jaka druga przekaske w trakcie szkoly? I po 4. (juz ostatnie:)) czy taki plan dnia jest dobry.
7.00 jogurt naturalny z płatkami owsianymi, otrebami, siemieniem, slonecznikiem itp
10.30 kanapka z chlebem z wlasnego wypieku, z salata, plasterkiem szynki i cos tam czerwonego jak pomidor czy papryka
13.30 banan + jablko albo wafle ryzowe + owoc
15/16 obiad to różnie bywa, ale oczywiscie zdrowo
18 pomarancza (jako deser i jako energia na trening)
20 cwiczenia
21 najczesciej 2 jajka i kromka chleba
Dużo tego wyszło mam nadzieje, ze odpowiesz.
Pozdrawiam
Całusy :*
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 20:46
1. rodzaj wody zależy od trybu życia, w dni kiedy dużo ćwiczę piję mineralną Muszyniankę, w dni kiedy aktywność nie jest natężona wodę źródlaną,
trzeba też zwracać uwagę na zawartość sodu w wodzie, bo nie każda woda jest dobra dla każdego
2. raz na jakiś czas nie zaszkodzi, generalnie ma dużo cukru ale jak dodasz łyżkę czy dwa do sałatki raz na dwa czy trzy tygodnie to nie masz się co obawiać,
3. wafle wyżowe z brązowego ryżu jako węglowodanowy dodatek do sałatki czy dania jak najbardziej tak, jeden czy dwa wafle, jako przekąska jedzona bezkarnie między posiłkami nie, bo w 100 gramach mają tyle samo kalorii co chleb czy ryż zwykły, są tylko lżejsze,

Jadłospis
- śniadanie na oko za mało kaloryczne, zależy też ile tego jogurtu i ile tych dodatków,
- o 18- sama pomarańcza to za mało
reszta ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2014 - 11:12
Jaka średnicę ma patelnia , na której smażyłaś naleśniki? :)
Dodano:  7 czerwiec 2014 - 20:32
ok. 24 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2014 - 10:54
Mogłabyś przygotować jadłospis dla dzieci na caly tydzień?
Dodano:  8 czerwiec 2014 - 17:50
Jadłospis dla dzieci nie jest taki oczywisty bo uzależniony jest przede wszystkim od wieku dziecka.
Inny będzie dla małych dzieci, inny dla dzieci w wieku szkolnym a jeszcze inny dla dzieci w okresie dojrzewania.
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2014 - 9:00
To podaj chociaż przykłady salatek jakie jedzą Twoje dzieci.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2014 - 15:38
Gdzie mogę dostać pieprz cytrynowy?
Dodano:  8 czerwiec 2014 - 17:51
na dziele z przyprawami w każdym większym sklepie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2014 - 19:33
Małgosiu. Z jakiej firmy mogłabyś polecić przecier pomidorowy w kartonie? Jakiego Ty używasz? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Dodano:  8 czerwiec 2014 - 22:57
najczęściej Tomatera Primo Gusto
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 9:34
Mam pytanie Czy karmiąc piersią mogę stosować się idealnie do tego jadłospisu?
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 10:04
Tak ale musisz zwiększyć kalorycznosc do 2100-2200 kcal czyli powiększyć każdy posiłek i obserwować maluszka czy nie reaguje na konkretne składniki . Ostrożnie z oliwkami, serami plesniowymi i niektórymi przyprawami np.imbirem czy sosem sojowym - tych radzilabym unikscy. Generalnie musisz obserwować dziecko jeśli pojawia się składniki nistypowe.
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 10:13
Dzieciaczek ma już 7 miesięcy więc mam nadzieję, że nic mu już nie zaszkodzi. Czyli po prostu jem z każdego posiłku trochę więcej niż podajesz tak? Z góry dziękuję. I naprawdę Szacun za Ogrom pracy, czegoś takiego szukałam. Już od jakiegoś czasu chciałam jeść zdrowo i szukałam takich produktów ale nie wiedziałam jak je przyrządzać a teraz mam gotowce nawet z listą zakupów. Nawet nie tyle chodzi mi o odchudzenie się (no może o brzuch bo jednak trochę go za dużo po ciąży) co o zdrowy styl życia. Dziękuję!
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 11:08
Tak :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 10:47
Witaj Gosiu:) Twojego bloga czytam już pół roku, bardzo mi przypadł do gustu. Bardzo dużo się z niego dowiedziałam i przy okazji moja świadomość na temat jedzenia osiągnęła odpowiedni poziom. Jakieś 3 m-ce temu zaczęłam korzystać z Twoich jadłospisów zmieniając swoje nawyki. Zawsze miałam problem ze słodyczami dziś radzę sobie o niebo lepiej. Sam cukier może dla mnie nie istnieć. Nauczyłam się delektować słodyczą owoców, bez których nie wyobrażam sobie żadnego dnia. Ale dla mnie szokiem jest to, że przy tak naprawdę niewielkim wysiłku fizycznym (ćwiczyłam 3 razy w tygodniu) ze zmianą odżywiania schudłam 8 kg. Dla mnie to naprawdę dużo, bo z nadwagą walczę już dobre 2 lata i nic, aż tu nagle pozytywne zdziwienie. Mój metabolizm w końcu ruszył. Dziękuję Tobie bardzo za wszystko. P.S. kupiłam sobie rower więc będę na nim śmigać tak często jak to tylko możliwe dla poprawy kondycji i samopoczucia. Jeszcze raz dziękuje i gorąco pozdrawiam;)
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 11:06
Ogromnie się cieszę i gratuluję serdecznie :-)
Odpowiedz
UnknownDodano:  9 czerwiec 2014 - 11:44
Witaj Gosiu. Wiem, że od września będziesz pisała jadłospis przy uwzględnieniu różnych schorzeń. Zastanawiam się jak mogę modyfikować ten jadłospis dla mojego męża: ma Leśniewskiego-Crona i nie toleruje mleka, jogurtów, kefirów itp. Poradź co zmienić w Twoich jadłospisach...
Dziękuję bardzo :)
Magda
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 17:19
Przede wszystkim wyeliminować mleko i jego przetwory na rzecz produktów mlekozastępczych czyli mleko sojowe, migdałowe, ryżowe i produkty fermentowane z tych mlek.
Ponieważ przy wszelkich schorzeniach jelit sprawą kluczowa jest flora bakteryjna konieczna jest odpowiednia podaż żywności zawierającej szczepy bakterii probiotycznych. W przypadku Twojego męża, który nie dostarczy sobie tych bakterii jedząc produkty mlecznej fermentacji konieczna jest suplementacja tych bakterii. Czyli kupujecie w aptece probiotyki w saszetkach i dosypujecie do dań np. koktajl;i, sałatek owocowych etc.
Mąż musi obserwować jak reaguje na pszenicę i surowe owoce i warzywa. Jeśli dolegliwości po spożyciu tych produktów nasilają się należy z nich zrezygnować. Przejść na dietę bezglutenową a warzywa i owoce jeść po obróbce np. na parze, w zupach etc. Obserwujcie tez jak reaguje na strączki.
Należy unikać smazonego i potraw ciężkostrawnych, ostrych przypraw, słodyczy (zaburzają florę bakteryjną).
Obostrzeń w przypadku Leśniewskiego Crona jest dużo i trzeba obserwować pacjenta indywidualnie bo reakcje na poszczególne pokarmy mogą być bardzo różne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 17:00
Gosiu czy zamiast codziennej przekąski mogę wprowadzić Twoje koktajle?
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 17:08
oczywiście ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 19:59
Ja trochę na inny temat, ale dalej w temacie jedzenia... Jestem w wieku dojrzewania, mam 14 lat. Od 2 tygodni stosuję się do twoich jadłospisów - no w sumie staram się stosować, bo nigdy nie wychodzi mi to w 100%. I zauważyłam bardzo niefajny efekt tego. W ogóle nie mam ochoty ćwiczyć. Nie jestem w stanie wytrwać nawet 30 minut treningu, po prostu odechciewa mi się, nie mam siły. Kiedyś, jak jadłam niezbyt zdrowo oraz więcej niż tutaj zawsze miałam ochotę na trening - miałam energię na niego, mogłam ćwiczyć nawet godzinę i jeszcze mi było mało, po treningu czułam satysfakcję i radość - teraz jest kompletnie na odwrót - czuję się zmęczona i zniechęcona do dalszych działań.
Nie wiem z czego to wynika, bo teraz jem zdrowiej, wyeliminowałam słodycze, wszystko co zawiera konserwanty, białe pieczywo, majonez itp. a efekt tego jest odwrotny niż się spodziewałam. Do twoich jadłospisów zawsze dodaję dodatkowe 200 kcal w postaci większego obiadu (jem go w domu) czy śniadania. Czasami nie zdążam zjeść do końca przekąski w szkole, może to z tego wynika?
Chciałabym, by moja chęć do treningu wróciła. Może powinnam podnieść kaloryczność o 400 kcal w twoich przepisach, tak by dochodzić do 2000 kcal? Bardzo proszę o radę, bo nie wiem czy po prostu nie zrezygnować i wrócić do dawnych nawyków...
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 22:22
Prosiłabym o odpowiedź;)
Dodano:  10 czerwiec 2014 - 8:42
Przede wszystkim czy zanim zaczęłaś stosować jadłospisy obliczyłaś sobie kaloryczność ? 1500 nie jest dla każdego i w każdym jadłospisie na początku jest to napisane - "Oblicz swoją kaloryczność "
Osoba w wieku 14 lat, w wieku dojrzewania nie może stosować jadłospisu 1500 kcal. Jesz po prostu za mało.
Na początku każdego posta z jadłospisem są zalecenia do których należy się zastosować !
Zdrowe odżywianie nie jest przyczyną braku chęci do ćwiczeń, ale zbyt małej kaloryczności posiłków. Rozwijający się organizm potrzebuje więcej a uzależnione to jest od Twojej obecnej wagi, wzrostu no i wieku.
Jest na blogu wzór z którego trzeba to zapotrzebowanie wyliczyć i wtedy stosownie obniżyć.
AnonimowyDodano:  10 czerwiec 2014 - 16:14
Obliczyłam je przed zastosowaniem jadłospisów. Wyszło mi ok. 2000 kcal, no może 2100. Napisałam pod tamtym postem, jak mam zmniejszyć by trochę schudnąć (zdrowo) napisałaś mi że mam obniżyć do 1800, podałam tam też swój wiek. Tak jak napisałam w poprzednim komentarzu dodaję w każdym dniu dodatkowe 200 kcal czyli wychodzi ok. 1800...
No, ale okej, teraz spróbuję jeść jeszcze więcej może nawet to 1800 mi nie wystarcza, zobaczymy;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 20:45
Kupujesz gotowe tortille? Bo jak raz moja siostra to kupiła i spojrzałam na skład to się przestraszyłam! Tam była cała tablica Mendelejewa w składzie! Chyba że Ty znalazłaś jakieś które są w porządku. Bo wiem, że łatwo je zrobić samemu, jest mnóstwo przepisów w internecie.
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 21:23
zazwyczaj robię, cena zrobionej jest nieporównywalnie niska do ceny kupnej,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 czerwiec 2014 - 23:44
Małgosiu, mam kilka pytań. Czy picie herbaty do posiłku jest wskazane? Czy lepiej po posiłku w odstępie jakiegoś czasu? Co, jeśli chodzi o zieloną herbatę? jak często można ją pić? Czy do śniadania? Oraz czy można dodać do niej kilka kropel cytryny. Borykam się ze wzdęciami. Co ewentualnie powinnam wprowadzić do diety? Będę wdzięczna odpowiedź. Pozdrawiam
Dodano:  11 czerwiec 2014 - 8:14
zdecydowanie nie,
herbata utrudnia przyswajanie żelaza dlatego jako napój do posiłku nie jest wskazana,
lepiej napić się jej między posiłkami, z cytryna nie ma problemu,
Odpowiedz
KingaDodano:  11 czerwiec 2014 - 11:57
Ja mam trochę inny problem z tymi jadłospisami i może coś mi podpowiecie. Otóż ja najczęściej gotuje tylko dla siebie, bo mój mąż jada w pracy. No i mam problem co zrobić np. z kawałkiem ananasa, czy sera które mi zostają bo wykorzystaniu tylko ilości podanej w posiłku.
Odpowiedz
Baś...Dodano:  11 czerwiec 2014 - 12:47
cześć właśnie zaczęłam jeść zgodnie z twoimi jadłospisami i wpadło mi w oko, że we wtorkowym obiedzie brakuje papryki w składnikach a pojawia się w opisie wykonania. mogła byś dopisać ile ma jej być :)
pesto z twojego przepisu jest przepyszne!! ciężko się opanować żeby nie zjeść więcej :)
Dodano:  11 czerwiec 2014 - 16:39
ma być bez papryki, już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie na to uwagi :)
Baś...Dodano:  11 czerwiec 2014 - 16:55
następnym razem będzie bez już bez, choć taka wersja była bardzo dobra...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 czerwiec 2014 - 20:35
Cześć. Nie wiem jak tu trafiłam ale całą noc nie mogłam spać ,czytałam ,czytałam i cieszę się że tutaj jestem. Strona super i oczywiście zamierzam wdrożyć w życie.Mam tylko jedną wielką prośbę napisz mi czy można zrezygnować z kolacji.Teraz jadam posiłki co trzy godziny 8,11,14,17.(oczywiście niezdrowo i oczywiście podjadałam)
Codziennie uprawiam sport ( na przemian raz biegam ,raz spaceruję,raz chodzę z kijkami ale jest to codziennie ok 1 godz)
wychodzę z domu ok 19.30 i teraz nie wiem jak to pogodzić z kolacją.nie mogę jeść przed wyjściem bo wtedy strasznie mi jest ciężko.
Dodano:  12 czerwiec 2014 - 7:38
jedz tak:
8, 11, 14, 17 -czyli tak jak do tej pory + 19 - kolacja białko + węglowodany przed treningiem (organizm glukozę przerobi sobie z węglowodanów)
a jak wrócisz to wypij szklankę jogurtu nat
Odpowiedz
Ania Z-wskaDodano:  12 czerwiec 2014 - 11:30
Od początku tygodnia jadę z Twoim jadłospisem z posiłkami dla męża. Chciałby zrzucić tak ze 3-5kg więc dużo nie mamy :) Idzie nam dobrze, muszę mu tylko przypominać żeby pił więcej wody. Ja jem troszkę więcej, bo jestem w ciąży.
Aha i najważniejsze - mąż dziękuje za ziemniaczki w daniu niedzielnym :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 czerwiec 2014 - 15:31
hej kochana mam pytanie ? Jesli ja jem obiad na kolacje to jest wporzadku? nie mam mozliwosci jesc obiad w pore obiadowa , wiec robie go na kolacje podam przyklad losoś w ziołach z duzo iloscia warzyw oraz ryż ? Chce poradzić sie eksperta zdrowego odżywiania ! Pozdrawiam Cie i bardzo sie ciesze ze jestes:-*
Dodano:  12 czerwiec 2014 - 19:44
możesz jeść obiad na kolację ale jego kaloryczność nie może przekroczyć 400-450 kcal
nie może to być też nic ciężkiego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 czerwiec 2014 - 20:59
hej GOSIA!w poniedziałek jadę z córką na wycieczkę i będę musiała wstać o 3 nad ranem b wyjeżdżamy o 4 i już pewnie nie zasnę w autokarze i nie wiem jak ze śniadaniem o której powinnam zjeść??Ewelina
Dodano:  12 czerwiec 2014 - 23:24
To będzie wyjątkowa sytuacja więc wypij rano wodę z sokiem z cytryny a śniadanie zjedz już w autokarze. Śniadanie powinno się zjeść pól godziny po wstaniu ale tak jak powiedzialam, to będzie sytuacja wyjątkowa i pewnie rano o 3:30 to Ci nic przez gardło nie przejdzie.
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2014 - 8:46
dziękuję za odpowiedz:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2014 - 16:34
Małgosiu, czy na kursie dietetycznym lub w publikacjach, których czytasz całą masę, spotkałaś się z argumentami przemawiającymi za szkodliwością mleka krowiego i jego przetworów ? Po części korzystam z Twoich jadłospisów, w których występują tego typu produkty więc nie trudno się domyślić, że w Twoim mniemaniu nie są szkodliwe. Natknęłam się jednak ostatnio na artykuł, z którego wynika, że mleko i jego przetwory to biała śmierć i zaczęłam się zastanawiać czy pewne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które od czasu do czasu mnie męczą nie są właśnie spowodowane obecnością mleka i jego przetworów w codziennej diecie.
Pozdrawiam,
Magda

ps. nie wiek kto zda za mnie jutro egzamin skoro ja siedzę przy laptopie i czytam od początku Twojego bloga :D
Dodano:  14 czerwiec 2014 - 6:52
ja też mam egzamin dziś a cały dzień nad morzem i w podróży :)

kwestia mleka jest kwestią bardzo złożoną i indywidualną,
mleko jest zdrowe,ma pełen skład aminokwasów, szereg witamin i minerałów ale są osoby, które go jeść nie mogą,
na kursie nie spotkałam się z teorią jakoby było szkodliwe, w publikacjach i książce np. Campbella Nowoczesne Zasady Odżywiania tak,
do mleka trzeba podejść zdroworozsądkowo - jeśli obserwujesz u siebie negatywne reakcje po jego wypiciu - odstaw,
jeśli nic Ci nie dolega (ja jestem taką osobą) pij mleko,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 czerwiec 2014 - 22:37
Pani Małgosiu, jeśli dziennie spożywam koło 1800 kcal, to czy moje śniadanie może mieć czasem 550-600 kcal? Czy to za dużo? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Dodano:  17 czerwiec 2014 - 23:10
od czasu do czasu może być tak duże śniadanie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 lipiec 2014 - 11:59
czy masz jakieś jadłospisy na wakacje?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2015 - 20:19
Pani Małgosiu kochana, jak upiec to udko? W jakiej temperaturze, jak długo trzymać? Od góry i od dołu? W jakiejś marynacie? Jakimi przyprawami posypać? Piec na oleju na oliwie? Dziękuję za uwagę <3
Dodano:  7 czerwiec 2015 - 22:46
Zerknij w zakładkę obiady. Tam jest przepis na super udka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2015 - 9:18
Dziękuję kochana! Mam nadzieje że doznajesz w życiu tyle pomocy co dajesz. Wszystkiego dobrego!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 czerwiec 2016 - 11:20
Witam, Pani Małgosiu mam pytanie odnośnie soków. Nie mam sokowirówki. Czy mogę kupować soki i jakie? Zwykły 100% może być czy muszą to być takie świeżo wyciskane? No i jeżeli jest sok z buraka, jabłek i marchwi to mogę go zastąpić sokiem z jednego składnika? Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam, Kasia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2016 - 11:01
Witam, Pani Małgosiu, mam pytanie odnośnie jadłospisu.
Jestem w ciąży i chciałabym odżywiać się według Twoich jadłospisów. Nie czuje się po żadnym produkcie źle (poza kawą, której już nie pije). Czy powinnam zmienić proporcje czegoś w tych jadłospisach - więcej białka/tłuszczy/owoców? Czy mogę się do nich stosować?
pozdrawiam
AnonimowyDodano:  9 lipiec 2016 - 23:01
Też miałabym takie samo pytanie. Czy Pani jadłospisu w takiej formie jak są podane można stosować będąc w ciąży?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2018 - 13:16
Gosiu, czy można zrobić coś, żeby skopiować część strony do wydrukowania? Albo żeby w opcji drukowania nie pojawiały się w każdym tygodniu zasady, jak korzystać z jadłospisów? Marnuje się na to dwie strony :(
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds