Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1564 kcal lub 1566 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 532 kcal
* jajecznica z 2 jajek (L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
* 2 kromki chleba razowego posmarowane 2 łyżeczkami naturalnego serka twarożkowego -ok. 205 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 408 kcal lub ok. 410 kcal
Pracujący i studenci ok. 408 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej – ok. 168 kcal
* mała cukinia – ok. 90 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* 1 kiszony ogórek – ok.7 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* zielona pietruszka
* sól, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie),
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, selera naciowego i cukinię. Dodajemy zielony groszek. Przykrywamy na 2-3 minuty (w tym czasie rozmrozi się). Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu sojowego.
Jemy na zimno lub na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal .
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – porcja ok.300 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 260 kcal
* do zupki wrzucamy pokrojone w kawałki udko z kurczaka (bez nogi) na którym gotował się wywar na zupę – ok. 150 kcal
Resztę kurczaka odkładamy na jutrzejszy obiad.
UWAGA ! Zupy gotujemy więcej, aby starczyło na dwa dni. Osoby jedzące obiady „na zimno” w dniu dzisiejszym gotują tę zupkę na jutro na kolację !
Przepis na zupkę TU
II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, jednego banana, jednego kiwi i łyżeczki otrębów – ok. 270 kcal
Kolacja ok. 284 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok.40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok.100 kcal
* liście świeżej bazylii
* 1,5 łyżki dressingu (klik) – ok.114 kcal
Wtorek ok. 1579 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 292 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* 5 truskawek z mrożonki (rozmrożonych) – ok. 10 kcal
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami naturalnego serka twarożkowego, z sałatą lodową, rzodkiewką i zielonym ogórkiem pokrojonym w plasterki – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 2 garście sałaty lodowej lub mixu sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* jedna starta na grubych oczkach marchewka – ok. 12 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 120 kcal
* listki bazylii
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* garść (ok.25 gramów) grzanek zrobionych z pełnoziarnistego chleba – ok. 100 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* risotto z kurczakiem (użyj z wczorajszego wywaru) i zielonymi warzywami -porcja ok. 370 gramów – ok. 430 kcal
Przepis na risotto TU
II Przekąska ok. 250 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, szklanki truskawek (z mrożonki), kiwi i łyżeczki miodu – ok. 250 kcal
Kolacja ok. 350 kcal
* Krem z kalafiora z prażonymi płatkami migdałów – duża porcja ok. 400 ml razem z 2 łyżkami prażonych migdałów – ok. 350 kcal
Środa ok. kcal lub kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 175 kcal
* jedno jabłko i jedna pomarańcza – ok.175 kcal
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 484 kcal
Pracujący i studenci ok. 460 kcal
* sałatka cezar z kurczakiem – ok. 210 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z ogórkiem, rzodkiewką i plastrem chudej szynki – ok. 250 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 484 kcal
* 2 roladki z kurczaka – ok. 240 kcal
* 3 łyżki sosu – ok. 60 kcal
* 2 ziemniaki – ok. 130 kcal
* szklanka ugotowanej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 325 kcal
Faszerowany zapiekany bakłażan:
* jeden bakłażan – ok. 50 kcal
* jedna mała cebula – ok. 35 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 3 łyżki kaszki kuskus (przygotowujemy według przepisu na opakowaniu) – ok. 130 kcal
* słodka papryka, imbir, sól
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
Z bakłażana wydrążamy środek robiąc „łódeczki” i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 7 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana. Smażymy 4-5 minut. Mieszamy z przygotowaną kaszą kuskus i doprawiamy do smaku przyprawami.
Z piekarnika wyjmujemy łódeczki. Napełniamy farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Czwartek ok. 1540 kcal lub 1552 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 407 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok.8 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
Z serka, jogurtu, startej rzodkiewki i szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy do smaku Jemy z pieczywem.
I Przekąska ok. 169 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* cała papryka pokrojona w paski – ok. 65 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 460 kcal
Pracujący i studenci ok. 448 kcal
* kanapka z awokado i wędzonym łososiem– ok. 398 kcal
* pół szklanki soku jabłkowego rozrobionego z połową szklanki wody – ok. 50 kcal
Opis przygotowania TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* Penne z łososiem w sosie beszamelowym – ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 270 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, 1 kiwi, jednego banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i łyżeczki otrębów – ok. 270 kcal
Kolacja ok. 246 kcal
* ślimaczki z pieczonej papryki – 4 sztuki – ok. 168 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 78 kcal
UWAGA robimy 8 sztuk, aby starczyło też na jutro !
Przepis TU
Piątek ok. 1569 kcal
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 2 jajek smażony na łyżce oliwy- ok. 240 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 168 kcal
* ślimaczki z pieczonej papryki – 4 sztuki – ok. 168 kcal
Obiad: ok. 384 kcal
* garść sałaty lodowej
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 130 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* liście świeżej bazylii
II Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Kolacja ok. 370 kcal
Warzywne ratatouille:
* mała cukinia – ok. 90 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* czerwona papryka – ok. 65 kcal
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie – ok. 120 kcal
* ząbek czosnku
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* liść laurowy, szczypta tymianku, sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty czosnek, listek laurowy i przyprawy.
Dusimy 15 minut.
Sobota ok. 1509 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
*zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad ok. 600 kcal
* pizza – zjadamy 3 kawałki (jeden o wadze ok. 150 gramów) – ok. 600 kcal
Przepis na domową pizzę TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Niedziela ok. 1314 kcal
Śniadanie ok. 398 kcal
*granola z jogurtem i sosem owocowym – ok. 398 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 450 kcal
* pierś kurczaka z grzybami – ok. 450 kcal
Przepis na cały obiad TU
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 176 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
osobiście sceptycznie podchodzę do octu jabłkowego jako środka na odchudzanie,
Duża ilość białka bardzo obciąża nerki.
Małgosiu napiszesz jak robić rosołek? jakie dodatki dodajesz do wody z mięsem? jakieś kostki dodajesz? przyprawy? warzywa?
Nie dodaję kostek do niczego. W ogóle nie mam ich w domu.
Jesteś moim motorem, który napędza mnie, gdy brakuje mi sił.
Ja dzisiaj wolno i leniwie. Poszłam biegać, ale złapał mnie grad.
Wieczorem trening. Miłego dnia.
jeśli masz nietolerancję laktozy musisz odstawić mleko i jego przetwory i pić mleko sojowe, ryżowe, migdałowe i produkty fermentowane z tego rodzaju "nabiału"
poza lodówką może być max. 1 godzinę
teraz na jadzenie patrzę zawsze przez pryzmat tego "co mi daje to co zjadam" - jeśli nie daje mi nic, nie jem tego, nie jem nic co ma chemię, sztuczne dodatki, jakiekolwiek E,
galaretka jest sztucznie barwiona i poza cukrem i sporą dawką syntetycznych barwników do organizmu nie wnosi nic,
bądź dumna z tego że odżywiasz się zdrowo a nie podjadasz chemicznej, sztucznej "żywności" ze szkolnego sklepiku,
bierz ze sobą to co w jadłospisie na I przekąskę i na zimny obiad + kanapka zamiennie jak coś Ci nie będzie pasowało
do sałatek kup mozzarellę jeśli feta jest za słona
a nie ma fety takiej w kostkach jak u nas w PL ?
W tesco znajdziesz normalnie pomkedzy serami :) wiem bo tez kupuje
gosiu jak mowisz o mozarelli do baklazana, papryki etc masz na mysli zolta mozarelle tartą?
Pozdrawiam
Jestem studentką, dość często rozpoczynam zajęcia rano i szczerze mówiąc, na przygotowanie i zjedzenie śniadania mam w dni "pracujące" jakieś 15 minut (wiem, że to źle, ale mam dość wymagający kierunek i każde 10 minut snu to zbawienie) - czy są jakieś sposoby na naprawdę szybkie i zdrowe śniadanie?
w zasadzie większość śniadań z jadłospisu przygotujesz w 10 minut, owsiankę możesz zalać wrzątkiem wieczorem i rano dolać tylko mleko lub jogurt,
Przepis na dzisiejszy obiad z kaszą gryczaną jest boski...dobrze, że zrobiłam więcej, bo koledzy z pracy się podłączyli...:-)
Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za zdrowe inspiracje,
Ania S
Wstaję przed 7 i od razu jem śniadanie. Później ok 10:00 na uczelni zjadam przekąskę i kolejna przekąskę ok 13. Po powrocie zdajam ok 15 obiad, przekąskę o 17-18 i kolacje po 20, ponieważ idę późno spać i jeszcze biegam po kolacji. Czy to dobre rozplanowanie posiłków?
Dodam, że mam też dni kiedy wstaję później i zjadam śniadanie o 9, przekąskę o 12, obiad 15, przekąska 17 i kolacja o 20. Cz jest okej ?
Pozdrawiam ! ;))
jak wracasz z biegów wypij sobie kefir lub jogurt naturalny
przepis na zakwas i chleb jest na blogu, masa osób go piecze, zachęcam
czasem kupuję sklepowy, mam sprawdzoną piekarnię,
szukając dobrej w swojej okolicy szukaj takiej, która nie wstydzi się składu chleba,
w mojej chleb obwiązany jest takim papierkiem na którym jest napisane z jakiej mąki, czy na zakwasie czy na drożdżach etc.
jeśli nie masz sokowirówki kupuj soki 100 % dobrych firm w sklepie,
z burakiem może być kłopot, jeśli masz możliwość i dostęp popatrz w sklepach ze zdrową żywnością
Ten tydzień mi bardzo przypadł do gustu, ja i mój narzeczony dziękujemy :)
Bardzo przypadły mi do gustu Pani przepisy, jednak cały czas chodzę głodna. Zmagam się wlaśnie z zakwaszeniem organizmu, przyjmuję leki czy to może mieć wpływ na ciągłe odczuwanie niedosytości ?
zwiększ kaloryczność o 300 kcal powiększając śniadanie o 150 kcal i obiad o 150 kcal
ciężko powiedzieć czy może to mieć związek z zakwaszeniem, najprawdopodobniej za mocno obniżyłaś kaloryczność, a trzeba stopniowo
Pamiętaj żeby to były produkty zdrowe i nieprzetworzone.
w takim układzie w zakładce Bądź Fit masz post o metabolizmie z wzorem na optymalną kaloryczność,
wynik jaki Ci wyjdzie oznacza, ile powinnaś jeść aby zachować obecne wymiary
możesz też użyć ksylitolu,
czy taki obiad,lub kolacje mozna jeść ? Uwielbiam proste a pyszne
I na obiad i na kolację :)
ale mi smaku narobiłaś, sama bym zjadła :)
Jeszcze pieczarki dzis były i baby marchewka malutka :)
Maz i synek sie zajadali :) chetnie i Ciebie bym zaprosila :)
Mleko wywołuje szereg dolegliwości gastrycznych u bardzo wielu osób. U dużej grupy nie wywołuje żadnych (ja do tej grupy należę).
W związku z powyższym, do kwestii obecności, bądź nie, mleka w diecie (rozumianej jako styl zycia) powinno się podejść indywidualnie.
Czy mleko wpływa na osteoporozę ? Kwestia nadal dyskusyjna i nie ma jednego stanowiska w tej sprawie. Dla mnie, jak już powiedziałam argumentem jest fakt, że dawniej mleko i jego przetwory stanowiły podstawę diety a społeczeństwo było zdrowsze.
W każdym bądź razie poproszę o więcej przepisów ze strączkowymi -fasola (+cebulka podsmażona, suszone pomidory), soczewica (i czosnek do teo i tez suszone pomidorki) i placuszki z nich-polecam:) Z kaszy jaglanej też pyszne wychodzą i są super na śniadanie.
Pozdrawiam
dietetycznie zakręcona :)
Tobie mleko szkodzi, musisz go odstawić,