Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
wtorek– łącznie ok. 1503 kcal
śniadanie: ok. 500 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła – ok. 200 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 105 kcal
* sałatka z 4 pomidorów doprawionych solą i pieprzem i posypanych świeżym koperkiem – ok. 105 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 308 kcal
* szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 135 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* kilka listków bazylii
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* risotto z warzywami i kurczakiem – porcja ok. 350 kcal
* szklanka soku pomarańczowego lub jabłkowego – ok. 100 kcal
środa – łącznie ok. 1506 kcal
śniadanie: ok. 377 kcal
* 2 plasterki żółtego sera – ok. 80 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* sałata do kanapek
* szklanka soku marchwiowego 230 gramów (Marwit) – 85 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 129 kcal
* 3 kiwki pokrojone w kostkę – ok. 129 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 400 kcal
* szklanka ugotowanej kaszy gryczanej – ok. 140 kcal
* czerwona papryka – ok. 65 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* garść bazylii
* garść mrożonego zielonego groszku – ok. 40 kcal
* 100 gram grillowanego fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy ugotowaną fasolkę i zielony groszek.Całość mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną i pokrojonym w małe kawałki kurczakiem. Mieszamy i mamy gotowe do zapakowania do pracy.
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 100 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 430 kcal
* faszerowane łódeczki bakłażana – porcja ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
czwartek – łącznie ok. 1460 kcal
śniadanie: ok. 340 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 90 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 45 kcal
* pokrojone w słupki 4 marchewki – ok. 45 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 450 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal
* dwie kromki chleba razowego posmarowane masłem osełkowym – ok.200 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 155 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
* szklanka soku marchwiowego 230 gramów (Marwit) – 85 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 400 kcal
* placuszki dyniowe z jabłkami i cynamonem – porcja zawierająca 5 placków ma ok. 300 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Piątek – łącznie ok. 1478 kcal
Śniadanie: ok. 334 kcal
* 2 kromki razowego chleba posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* 1 pomidor – ok. 26 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* herbata owocowa bez cukru lub czarna z cytryną bez cukru
* liście sałaty
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 194 kcal
* sałatka z pokrojonych w kostkę 2 kiwi i 2 nektarynek – ok. 194 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 560 kcal
* 2 naleśniki z mąki pełnoziarnistej w środku z farszem ze 150 gram chudego sera białego wymieszanego z 3 łyżkami jogurtu naturalnego i łyżką brązowego cukru – ok. 560 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 140 kcal
Kolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 180 kcal
* krem z dyni z groszkiem ptysiowym – porcja kremu z garścią groszku ma ok. 180 kcal
Sobota – łącznie ok. 1485 kcal
śniadanie: ok. 430 kcal
* poranne caffe latte – ok. 70 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 210 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 210 kcal
Obiad: ok. 280 kcal
* dwa pulpeciki z indyka duszone w sosie koperkowym z ziemniakami i brokułami – porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 280 kcal
Podwieczorek: ok. 100 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Kolacja : ok. 465 kcal
* 3 sztuki chaczapuri z mozzarellą – całość ok. 465 kcal
Niedziela – łącznie ok. 1410 kcal
śniadanie: ok. 385 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram – ok. 150 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koktajl. Odstawiamy na 5 minut, aby ziarna napęczniały.
Przekąska: ok. 70 kcal
* jedno średnie jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 490 kcal
* pieczone udko z kurczaka – ok. 250 kcal
* szklanka gotowanej marchewki z groszkiem bez zasmażki- ok. 60 kcal
* porcja wielkości dłoni pure ziemniaczanego (ilość mieszczące się na łyżce chochli do zupy) – 180 kcal
Popołudniowe słodkości: ok. 330 kcal
*cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
* kawałek szarlotki – porcja ok. 260 kcal
Kolacja : ok. 135 kcal
* twarożek Piątnica- ok. 135 kcal
Poniedziałek – łącznie ok. 1472 kcal
śniadanie: ok. 332 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 120 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 80 kcal
* 4 marchewki pokrojone w słupki – ok. 50 kcal
* 4 ugotowane różyczki brokuła – ok. 30 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 360 kcal
* szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 173 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera typu feta (ok. 20 gram) – ok. 30 kcal
* pomidor – ok. 26 kcal
* 2/3 czerwonej papryki – ok. 40 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* garść liści bazylii
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
* jabłko – ok. 70 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 560 kcal
* paella – porcja ok. 560 kcal