Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1565 kcal lub 1580 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 462 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy:
* pół startego na tarce jabłka – ok. 36 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 56 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal
I Przekąska ok. 241 kcal
* sałatka z 3 kiwi – ok.129 kcal
* łyżeczka sezamu – ok.32 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 470 kcal
Pracujący i studenci ok.455 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia – całość ok. 60 kcal
* zielony ogórek – ok. 5 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok.470 kcal
* pieczone udko z kurczaka – 250 kcal
* surówka z jednej marchewki i jednego jabłka – ok. 100 kcal
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
* 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane koperkiem- ok. 120 kcal
II Przekąska ok. 223 kcal kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i jednego kiwi – ok. 223 kcal
Kolacja ok. 184 kcal
* sałata lodowa 2 garście
* pomidor – ok. 26 kcal
* połowa papryki – ok. 30 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
Wtorek ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 460 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* szczypiorek
* szklanka soku pomarańczowego – ok.100 kcal
I Przekąska ok. 238 kcal
* jogurt naturalny 250 g (szklanka) – ok. 150 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej (rozgniatamy orzechy) – ok.80 kcal
* łyżeczka otrębów żytnich – ok. 8 kcal
Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia
Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
Kolacja ok. 240 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal (gotujemy na dwa dni)
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
Kurczaka z wywaru zostawiamy na jutro!
Przepis na zupę TU
Środa ok. 1550 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 419 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
I Przekąska ok. 290 kcal
*2 pomarańcze – ok. 210 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 378 kcal lub ok.390 kcal
Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sól
* koperek
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców np.truskawek lub mieszanki innych – ok. 223 kcal
Kolacja ok. 240 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal (gotowaliśmy wczoraj)
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
Czwartek ok. 1566 kcal lub 1565 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 360 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal
I Przekąska ok. 286 kcal
* sałatka z jednego banana, 2 kiwi i jednej pomarańczy – ok. 286 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal
Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal
* 1/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na ok. minutę do osolonego wrzątku. Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawaiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.
Piątek ok. 1549 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal
I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżą bazylią, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli – ok. 150 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 233 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki), 2 łyżek otrębów owsianych i jednego kiwi – ok. 233 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1507 kcal
Śniadanie ok. 463 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z jednym kiwi – ok. 143 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal
Niedziela ok. 1356 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy całe starte na tarce jabłko i pół łyżeczki cynamonu – ok. 70 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
*zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad: ok.490 kcal
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby) – ok. 410 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
talia - 4 cm
biodra - 6 cm
waga - 4 kg
I co najważniejsze mój mąż widząc moją energię i radość też kazał sobie robić owsianki i sałatki.
Małgosia czuję się świetnie, poprawiła mi się cera i samopoczucie.
Dziękuję Ci,
Magda P (lisa)
Schodziłam z wagi 75 kg.
A co zrobić zamiast zielonej zupy? Jakoś nie podeszła nam ona...:-(
Ania
mam pytanie - czy zaczynając należy wybrać te pierwsze jadłospisy, czy można na bieżąco ??
Skończyłam właśnie mix śniadaniowy i jest blee :-)
a teraz widzę, ze w tych późniejszych jest zwykła owsianka, którą uwielbiam, nawet bez owoców :-)
Pozdrawiam
asia
ogrom pracy! Podziwiam!
Czyli od 8 tygodni śledzę Twojego bloga Małgosiu i póki co do swojego jadłospisu wprowadziłam tylko mix śniadaniowy z jogurtem naturalnym. Jestem przeokropnym leniem, jak się zmotywować do zmian, no jak? Nie zależy mi by schudnąć bo jestem szczupła ale chciałabym by moja rodzina odżywiała się zdrowo. Potrzebny mi solidny kopniak.
Renata
pozdrawiam
Sabina
Wiesz to jest tak że przychodzi kobieta do dietetyka i on wie że ona oczekuje szybkich efektów bo inaczej się zniechęci i znajdzie innego. Więc zapisuje jej dietę niskokaloryczną. Ta chudnie ale chodzi głodna i podenerwowana. Dietetyk tłumaczy jej ze tak ma być. Kobieta chudnie ale zaraz potem znów tyje bo po zakończeniu diety nie wie jak jeść aby uniknąć jojo. I znów wraca do dietetyka. I koło się zamyka.
I ja i dziewczyny które stosują moje jadłospisy zgodnie mówią że są najedzone bo posiłki są tak skomponowane i rozłożone ze zapewniają sytość. Ja nie każę każdemu jeść 1500 kcal. Trzeba najpierw wyliczyć sobie ile powinnaś a wzór jest w poście o metabolizmie.
Ja na przykład jak zaczynałam jadłam obniżyłam przez pierwsze 3 miesiące do 1800 bo wcześniej jadłam ok.2400.
A jadłospis jest na 1500 bo łatwiej jest coś dodać niż odjąć.
Generalnie chudnę wolniej, ale systematycznie ćwiczę i dbam o to co jem.
Jadłospisy modyfikuję bo nie jem sera pleśniowego i nie wszystkie przepisy nam podeszły ale jestem szczęśliwa i zadowolona, bo moja rodzina je razem ze mną te dania a do tego na wczorajszy obiad rodzinny zrobiłam przepyszną (to nasz hicior) zupę -krem z marchewki i kulebiak -zarówno rodzice, tesciowie, rodzęństwo moje i męża wcinało aż im się uszy trzęsły. Dziękuję Małgosiu, że już 8 tydzień jesteś z nami i podajesz nam takie przepyszne jadłospisy...:-)
Ania
Pozdrawiam i dziekuje za KAWAL DOBREJ ROBOTY!!!!! :-)Magda
Mam nietypową ( chyba ) prośbę :) Mianowicie od piątku mam stały aparat na zębach. Jak narazie przyzwyczajam się do sytuacji. Wiem już jednak jedno ...mam problem z jedzeniem.Zdaję sobie sprawę , że będę musiała zmienić moje potrawy z jadłospisu na ...bardziej płynne.Czy mogę prosić Cię o pomoc w urozmaiceniu potraw na mięciutkie , lekkie , a zarazem zdrowe ? Pewnie ten problem dotyczy kilku Twoich czytelniczek i fanek ( takich jak ja ). Pozdrawiam i liczę na pomoc. Małgosia
* zupami kremami
* koktajlami (kefir lub maślanka + owoce)
* makaronami z sosem ze zmiksowanych warzyw
Mam pytanie czy zamiast mrozonego zielonego groszku moge dodać groszek z puszki ??
pozdrawiam
asia
Pozdrawiam Sylwia
pozdrawiam Sylwia
Pisałaś tez z poscie , chyba "jak zgubilam 13 kilo...."
Ze mix powinniśmy jeść codzinnie dla płaskiego brzucha itd...
czy ma duze znaczenie czy wybiorę zlote czy brązowe siemie lniane ?
jogurt z mixem możesz jeść codziennie ale jako posiłek, możesz go jeść jako kolację albo którąś przekąskę
Potrawy w jadłospisie będą się powtarzać. Jest wiele dań które wielu osobom bardzo smakują i nie widzę powodu dla którego miałaby pojawić się tylko raz na kilka miesięcy bo jadłospisy będę publikowała aż do lata. Nawet wspomniana przez Ciebie zielona zupa ma wielu zwolenników, a jej smak/mdłość jak napisałaś zależy od stopnia doprawienia i smaku bulionu, który jest jej bazą. Jeśli wywar ugotujesz mało esencjonalny zupa będzie mdła.
Chodze na nocki jak mam korzystac z jadlospisu
Pozdrawiam cieplutko
Zastanawiam czy te "ciepłe" obiady tracą na smaku/wartościach odżywczych jeśli zabierałabym je w formie"zimnej"?
Dzięki za odpowiedź :)
K.
obiady na ciepło możesz spokojnie zabrać do pracy, nie stracą na smaku, jesli tylko masz możliwość podgrzania w pracy to jak najbardziej