Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1577 kcal lub 1587 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 442 kcal
* koktajl ze szklanki soku z pomarańczy zmiksowanego ze szklanką malin i łyżką otrębów – ok. 156 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 230 kcal
* 30 gramów chudego twarogu (białego sera) – ok. 35 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
Twaróg ucieramy z jogurtem. Mieszamy ze startą na drobnej tarce rzodkiewką, i smarujemy pieczywo. Jemy z koktajlem.
I Przekąska ok. 292 kcal
* sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki otrębów, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu – ok. 292 kcal
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę.
Owoce mieszamy z rodzynkami, otrębami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem.
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 465 kcal
Pracujący i studenci ok.455 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta do posmarowania tortilli : 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia (lub ulubione zioła) – całość ok. 60 kcal
* plasterki zielonego ogórka – ok. 5 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – 250 kcal
* surówka z 2 marchewek z sokiem wyciśniętym z pomarańczy – ok. 35 kcal
* 6 młodych ziemniaczków posypanych koperkiem- ok. 180 kcal
Marchewki ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
II Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl ze szklanki maślanki, szklanki malin, płaskiej łyżeczki miodu i łyżki otrębów – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 188 kcal
* 400 gramów kalafiora (ok. pół główki) – ok. 88 kcal
* kromka razowego chleba cienko posmarowanego pesto – ok. 100 kcal
Wtorek ok. 1549 kcal
Śniadanie ok. 400 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z 1 pomidora, kawałeczka cebulki i 6 rzodkiewek – ok. 40 kcal
Przepis na pesto TU
I Przekąska ok. 215 kcal
* sałatka ze szklanki malin, jednego jabłka pokrojonego w kostkę, 2 brzoskwiń pokrojonych w kostkę i 2 łyżek otrębów – ok. 215 kcal
Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia
Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy zielony groszek, przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 220 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i brzoskwini – ok. 220 kcal
Kolacja ok. 264 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* połowa papryki – ok. 30 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta – wielkości kostek do gry – ok. 30 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Środa ok. 1530 kcal lub 1542 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 332 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych pesto, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i rzodkiewką – ok. 252 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 378 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sól
* koperek
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 216 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana, łyżki otrębów i garści pietruszki – ok. 216 kcal
Kolacja ok. 229 kcal
* sałatka z 4 pomidorów, połowy małej cebulki i 2 łyżek jogurtu – ok. 129 kcal
* kromka chleba razowego posmarowanego pesto lub masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1578 kcal lub 1577 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal
I Przekąska ok. 290 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, jabłka, łyżki otrębów i łyżeczki sezamu – ok. 290 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal
Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal
* 1/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy na oliwie (delikatnie). Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.
Piątek ok. 1584 kcal lub 1564 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z 3 jajek smażony na łyżce oliwy z oliwek – ok. 320 kcal
* szczypiorek do posypania
* kromka razowego chleba cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 252 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z sałatą lodową, plasterkiem żółtego sera i pomidorem – ok. 252 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 220 kcal
* sałatka z 4 plastrów świeżego ananasa, szklanki malin, łyżki otrębów i szczypty cynamonu – ok. 220 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1555 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
II Przekąska ok. 216 kcal
* koktajl z soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (lub 200 ml soku pomarańczowego), banana, łyżki otrębów i garści pietruszki – ok. 216 kcal
Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal
Niedziela ok. 1362 kcal
Śniadanie ok. 416 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym z chudą szynką i pomidorem – ok. 416 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad: ok.490 kcal
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal
* polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym (lub pieczarkowym) z ziemniakami- ok. 410 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
jeśli masz duży trądzik zrezygnuj z czekolady całkowicie, jeśli pojedyncze krostki 1-2 razy w tygodniu po pół łyżeczki kakao możesz zgrzeszyć
Problem w tym ze jesli on zje cos w domu to nie chce jesc z dziecmi w przedszkolu.2 sniadanie maja kolo 11. Z reguly dostaje jakis owoc- pol banana, jablka itp. Czy to zdrowo? W zimie pije cieple kakao. Slyszalam gdzies ze podawanie samych owocow z rana moze prowadzic do cukrzycy... dlatego pytam fachowca :))))
owoce można bez obaw dodać do czegoś np. podpraż jabłko dzień wcześniej i dodaj rano do kaszy
Proszę o radę co Pani zdaniem powinnam zrobić.
Pozdrawiam
Aneta
Wprowadź produkty bezpieczne:
* jajka, kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna), ciemne makarony, warzywa gotowane bez skóry w formie zup kremów czy leczo,
* pieczywo graham (pomału obserwując malucha testuj razowe)
Ostrożne obserwując dziecko:
* nabiał - jeśli nie jest uczulony możesz jeść bez obaw
* owoce bez skórki i pestek (chodzi o maliny)
Generalnie zasada jest taka że jesz produkty bezpieczne i wprowadzasz jedną nowość w tygodniu aby obserwować reakcje.
symbol E oznacza składnik/dodatek dopuszczony do stosowania w krajach Unii Europejskiej i może to być chociażby witamina C czyli kwas ascorbinowy czyli E 300
trzeba weryfikować te dodatki ze składu mleczka
Ja mam pytanie o drzemkę w ciągu dnia. Tzn. czy jeśli robię sobie drzemkę ok.20-30 minut to przed nią też nie mogę jeść przez jakiś okres czasu jak przed snem czy nie ma to aż takiego znaczenia?
Mleko i jego przetwory to źródło dobrze przyswajalnego wapnia i wit. D3 .
Nie rozumiem namawiania do ostawienia mleka i nabiału osoby które nie mają nietolerancji czy alergii. Statystyki że ileś tam ludzi ma kłopoty trawienne dotyczy osób z nietolerancją czy alergią więc jeśli takowych nie mamy korzystajmy z dobrodziejstw nabiału.
odradzam po stokroć !!!
P.s. Trzymam z całych sił kciuki za Twoje egzaminy :)
co do drożdży to osoby z wykrytymi bakteriami "żołądkowymi" nie powinny ich jeść, nawet w małych ilościach np. w pieczywie
rak nie karmi się drożdżami,
razem z białkiem spożywaj węglowodany dzięki czemu białko nie zostanie wykorzystane na cele energetyczne a na cele budulcowe
zwiększ też ilość spożywanych warzyw i owoców
zdrowe tłuszcze także te ukryte czyli orzechy,pestki czy awokado - 30 % wartości energetycznej diety
Mam 13 lat, 153-154cm wzrostu, 36,5kg. Czy to jest niedowaga? Jeśli tak, powinnam jeść np. 1800 kcal? Dodam, ze jestem aktywna, nawet bardzo.
powinnaś zwiększyć ilość białka do 3 g na kg i kaloryczność do 1800
Jeśli będzie jadła 1800 będzie ok. O więcej nie zwiększy kaloryczności bo nie będzie w stanie zjeść o tyle więcej.
gdzie rozpowszechniają takie teorie ??
Od pewnego czasu śledzę twój blog. Zainspirowały mnie Twoje mądre odpowiedzi na każdy temat. Mam niedoczynność tarczycy, co prawda małą, ale za to waga o 20kg w górę. Nie mogę się pozbyć!!!!! Może byś poświęciła trochę swojego czasu temu schorzeniu. Chociaż jeden tydzień dla niedoczynności. Bardzo proszę i pozdrawiam
jeśli tak w tym składzie będzie miał ok. 350 kcal i ja bym zredukowała ilość nabiału do 300 ml i wtedy na drugie śniadanie będzie ok
to dlaczego nie chudniesz może mieć wiele przyczyn, zależy co jesz, w jakich konfiguracjach i ile jest tych słodyczowych grzechów
co sądzisz o dietach oczyszczających ? mam 24 lata i ostatnio jakos bez powodu zaczeło mi się przybierać na wadze i zupełnie nie wiem dlaczego :( zawsze trzymałam się w jakiś granicach ale teraz to już mam wyniki życiowe :( nawet jak przez dwa tygodnie byłam na diecie inspirowanej Twoimi jadlospisami to efektów nie widziałam, waga nie chce iść w dół , za to w góre badzo chętnie, nie wiem co robić nigdy tak nie mialam, myślałam żeby może ruszyć organizmem i zrobić kilku kilkunasto dniowa diete oczyszczająca na bazie owsianku lub kaszy jaglanej, myślisz że mogłoby pomoć ?
jeśli przybierasz na wadze bez powodu sugeruję zrobić badania tarczycy
poczytałam o objawach niedoczynności tarczycy nie mam tych objawów , tylko to tycie wiec nie wiem czy mimo wszystko mogłoby to być to ?
zastanawia mnie jeszcze czy nie mogłoby to być od nie picia wody, ale czy miałoby to sens ? od zawsze pije tyle samo, czyli bardzo mało, praktycznie czasami jest tak ze w ogóle nie pije samej wody
od braku odpowiedniego nawodnienia bolałaby Cię głowa i owszem metabolizm byłby zaburzony ale nie do tego stopnia żeby tyć gwałtownie,
mimo wszystko szukałabym źródła tycia w problemach zdrowotnych, tarczyca, hormony
możesz dodać paprykę bez skóry drobniuteńko pokrojoną i zrobić pulpety w sosie pomidorowym
możesz dodać marchewkę, selera lub pietruszkę - warzywa możesz ścierać na drobniuśkiej tarce
generalnie polecam robić pulpety w sosie na bazie wywaru z warzyw (wywar będzie miała witaminy, owszem straty będą ale 50 % zachowa się na pewno)
wpisz w moją blogową wyszukiwarkę (nad facebookiem z prawej strony bloga) zwrot - nalewki
spróbuj teraz dodawać mu trochę owoców, zaczynając od ilości minimalnej i stopniowo zwiększając
zmniejsz do 1900 przez pierwszy miesiąc, dwa i zobaczysz efekty, jeśli będzie taka potrzeba możesz zejść do 1600
w sumie dorzucasz 300 kcal więc dorzuć 100 do śniadania, 100 do obiadu i po 50do przekąsek
60 kg jak najbardziej osiągalne, :) trzymam kciuki
to tak na rozruch żołądka,
jeśli zjesz coś rano, "rusza" żołądek i perystaltyka jelit, do istotne przy "napędzaniu" metabolizmu
Jest mi niezmiernie miło.
zwiększasz więc kaloryczność jadłospisu o prawie 1000 kcal
nie przytyjesz jedząc takiej ilości będąc w ciąży, o to się nie martw :)
zwiększ tylko ilość zielonych warzyw i włącz czerwone mięso
i o 17 obiad
Wczoraj postanowiłam od tak, że dziś jest pierwszy dzień z Twoimi jadłospisami. Mam nadzieję, że wytrwam - niestety mam słomiany zapał.
Przyznam, że największy problem jest u mnie z regularnością posiłków, bo pracę mam taką, którą nie pozwala mi trzymać się ustalonych godzin. Jednak mam nadzieje, że nie skończę na pierwszym tygodniu i zobaczymy się znów za tydzień ;P
trzymam kciuki !
Pracuje na 6. Wstaje ok 5. W pracy mam przerwe o godz 8 i dopiero
wtedy zjadam pierwszy posilek. Potem ok 12:30 obiad 15;30 przekaske i ok 19 kolacja. Inaczej nie umiem.godzinowo rozplanowac bo ranoo 5 nie potrafie nic przelknac..czy jedzac tak mam wogole szanse schudnac??
Dodam ze od tygodnia korzystam.z Twoich przepisow tak aby zjadac 1600kcal
Prosze o wypowiedz
wypij sobie wodę po wstaniu np. pół szklanki z cytryną i zjedz chociażby jedną kanapkę aby dać żołądkowi znać że pora rozpocząć pracę, to świetnie napędza metabolizm,
wtedy takie typowe, większe śniadanie zjedz normalnie o 8
nie tolerujesz surowych warzyw ponieważ ????
to kwestie żołądkowe czy kwestia upodobań ?
jeśli nadal będą wzdęcia kwalifikujesz się pod dietę jak przy refluksie
w temacie jabłek i śliwek między przekąskami nie bardzo bo to owoce więc cukier,
trzeba to wliczać w ogólny bilans
Mam małe pytanko..mój układ posiłków ze względu na godziny pracy przebiega według schematu "śniadanie-przekaska-przekaska-obiad-kolacja" ,pytanie brzmi..czy II przekąską może być kanapka?a pozostałe posiłki już wg jadłospisu?;) Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź:)
możesz też dorzucić owoc lub sok
Pozdrawiam, Kaja