Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1534 kcal lub 1516 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 376 kcal
Kasza jaglana na mleku:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* brzoskwinia – ok. 40 kcal
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
I Przekąska ok. 310 kcal
* kanapka z dwóch kromek razowego chleba posmarowanych łyżką pasty z ciecierzycy, z sałatą, zielonym ogórkiem i rzodkiewką – ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok.448 kcal
* zestaw sałatka i kanapka – ok. 348 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na całość TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* smażony ryż z warzywami – ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 260 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 56 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
Wtorek ok. 1555 kcal lub 1557 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i chudą szynką – ok. 270 kcal
Obiad: ok. 364 kcal lub ok. 366 kcal
Pracujący i studenci ok. 364 kcal
* pół paczki mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* łyżka prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni i kroimy w cienkie plasterki) – ok. 120 kcal
* jedna cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 366 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego – ok. 50 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni) – ok. 120 kcal
* garść mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka (skrzydełka) i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 185 kcal
* jeden grejpfrut – ok. 105 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* koperek
* łyżeczka prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 30 kcal
* 8 rzodkiewek – ok. 16 kcal
* 1 wafel ryżowy z brązowego ryżu – ok. 40 kcal
* sól
Twarożek ucieramy z jogurtem. Dodajemy sól i koperek. Mieszamy ze startą rzodkiewką i i ziarnami słonecznika. Jemy z waflami ryżowymi.
Środa ok. 1546 kcal
Śniadanie ok. 381 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, banana, kiwi i łyżki otrębów – ok. 281 kcal
* kromka chleba razowego posmarowana twarożkiem – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 252 kcal
* papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* 6 łyżeczek pasty z ciecierzycy (jako dip do maczania) – ok.168 kcal
Obiad: ok. 390 kcal
* Kuskus z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami. Do zjedzenia w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 193 kcal
* koktajl ze szklanki soku z marchewki zmiksowanej z kiwi i gruszką – ok. 193 kcal
Kolacja ok. 330 kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami – 230 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na zapiekankę TU
Czwartek ok. 1525 kcal lub 1524 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 427 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* zielony ogórek- ok. 10 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
I Przekąska ok. 200 kcal
* sałatka z jabłka, 3 plastrów świeżego ananasa i szczypty cynamonu – ok. 200 kcal
Obiad: ok. 451 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 451 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli drobno pokrojona – ok. 7 kcal
* 2 kiszone ogórki pokrojone w drobna kostkę- ok. 14 kcal
* 3 łyżki kukurydzy z puszki – ok. 45 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę – ok. 35 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* penne z łososiem – ok. 430 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 251 kcal
* koktajl ze szklanki mleka migdałowego/sojowego/ryżowego (można kupić w małych kartonikach 250 ml), 4 plastrów świeżego ananasa i łyżki otrębów – ok.251 kcal
Kolacja ok. 216 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* pół żółtej papryki – ok. 30 kcal
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Piątek ok.1548 kcal lub 1548 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 383 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba posmarowanego pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z zielonego ogórka – ok. 23 kcal
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 460 kcal
* sałatka z awokado i serem blue – ok. 380 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu ( 20 g) – ok. 80 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* 2 naleśniki ze szpinakiem – ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 220 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, banana i połowy szklanki mrożonych truskawek (rozmrażamy) – ok. 220 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki lub szczypiorek
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Sobota ok. 1535 kcal
Śniadanie ok. 376 kcal
Kasza jaglana na mleku:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* brzoskwinia – ok. 40 kcal
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok.469 kcal
* Umbryjskie ragù – szklanka 250 ml – ok. 290 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 165 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
Przepis na Ragù TU
II Przekąska ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki i jabłka zmiksowana z jednym kiwi i sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy – ok. 230 kcal
Kolacja ok. 266 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Niedziela ok. 1369 kcal
Śniadanie ok. 426 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce oliwy – ok. 200 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 493 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w koperkowym sosie curry- ok. 225 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 80 kcal
Przepis na sos curry TU – do sosu dodajemy koperek
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (pół woreczka) – ok. 168 kcal
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy delikatnie na oliwie (nie rumienimy, mięso ma się „zamknąć”). Obsmażone pulpety wkładamy do sosu. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 250 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* kawałek zielonego ogórka – ok. 10 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Jemy z waflami ryżowymi.
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Pozdrawiam
Magda
Twoje kompozycje są fanastyczne:-)
Pozdrawiam cieplutko...
Kasia
pozdrawiam,
M
spróbuj orkiszowego jak masz dostęp lub upiecz sama, jest świetny i chlebek wychodzi puszysty
zdrowe żywienie i racjonalne porcje a waga szybko poleci
Serdecznie pozdrawiam
Na noc przygotowuj sobie lżejsze posiłki do zabrania do pracy.
nie ma na to złotego środka i cudownej recepty,
sposób który ja proponuję to kontrola nad samym sobą czyli :
1) wyznaczenie sobie najpierw 2 a potem (po jakimś czasie) jednego dnia słodyczowego
2) pozbycie się słodyczy z domu, całkowicie - nie ma, nie kuszą
3) nie kupowanie słodyczy stojąc przy kasie w sklepie
Tu potrzebna jest silna wola i trzeba nazwijmy to "zapanować nad własnym umysłem" który kusi nas intensywnie
Ja mam zupełnie inny problem. Pomimo tego, ze zgubiłam troche cm w udach, to brzuch ani drgnie. Ile to moze trwac? Bo chyba juz ze 2-3 m-ce zmagam sie z oponka i nic. Powoli trace motywacje...
jak wyeliminujesz słone i wzdymające obserwuj organizm pod kątem reakcji na mleko i pszenicę
Dziękuję bardzo za motywację!
ja wolę czarne
co co wilgotności być może za dużo wody, ciasto musi być gęste
łyżka migdałów to 56 kcal, orzechy też są kaloryczne,
wszystko zależy od tego co jesz na drugie śniadanie tzn.na przekąskę bo jeśli to są owoce to śniadanie może być na bogato, natomiast jeśli to jest kanapka to trzeba zbilansować śniadanie i przekąskę
to jest tak że wysyłam wycenę do pewnej grupy i osoby które się zdecydują są wpisane na konkretne dni, tzn. mają już zarezerwowane terminy,
jak kończę pisać diety dla tych osób wysyłam kolejne wyceny itd.
od pewnego czasu czytam twój blog(chce schudnąć i zmienić styl życia), bardzo mi się podoba i stosuję się do twoich rad........ale tym razem nie o tym: ja od dawna przymierzam się do założenia własnego bloga(na temat rękodzieła) ale niestety nie znam nikogo "na żywo" :-) kto by jakiś prowadził. a ja jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o informatykę. Chcę cię zapytać czy możesz mi podpowiedzieć jak założyć blog? jak dodawać zdjęcia,odpowiedzi , artykuły i różne aplikacje typu np. znajdziesz TU i ile mniej więcej to kosztuje? czy muszę zasięgnąć pomocy informatyka?
Mój szablon jest niestandardowy i stworzony według mojego projektu ale przez mojego męża ale myślę że z gotowych też coś wybierzesz,
Czy suszone owoce, np. śliwki, czy rodzynki powinno się sparzać?
kukurydzy z puszki używam raz na jakiś czas jako dodatek do dań w niedużej ilości,
Mam szybkie pytanie a propos dziennej liczby kcal, które powinnam jeść żeby schudnąć.
20 lat, 75 kg, 173 cm, niedoczynność tarczycy (leczona), ćwiczenia (to założenie)- 3 razy w tygodniu (1 h kardio i modelujące)
Wg kalkulatora ppm wynosi około 1570 kcal, całkowite, mnożąc przez 1,5 wynosi 2355.
Odejmując 500 kcal wychodzi około 1850 kcal. Czy to będzie najsłuszniejsza ilość? Może masz inny pomysł? Zależy mi na uwzględnieniu kwestii niedoczynności (może warto odjąć dodatkowe 200 kcal na poczet zwolnionego metabolizmu?).
Ps. Jak sugerujesz zwiększyć kaloryczność Twoich jadłospisów w razie potrzeby? (zwiększenie porcji, dołożenie tłuszczu? etc.)
Pozdrawiam
To białko podkręci Ci metabolizm ;)
poćwiczyć więcej,
ja schudłam prawie 20 kilo i moi czytelnicy stosujący publikowane tu jadłospisy także po kilka na nawet kilkanaście,
jak widzisz w jadłospisie są węglowodany na kolację ;)
raz na jakiś czas możesz zjeść coś wieprzowego np. z polędwiczki
pij dużo koktajli z pietruszką która działa odwadniająco,
wprowadź do diety cykorię i herbatę z pokrzywy,
ogranicz ciężkostrawne i wzdymające potrawy,
więcej się ruszaj,
słodycze powodują że w jelitach wszystko fermentuje,
co do tych pokus o których wspomniałaś, powiem tak, aczkolwiek nie będzie to pewnie to czego oczekujesz ;) trzeba nad tym zapanować,
człowiek musi panować nad swoimi żądzami, zachciankami, etc. wtedy jest naprawdę silny wewnętrznie
co do diety przy karmieniu to produkty wysokobłonnikowe nie są przeciwwskazane pod warunkiem że maluszek nie ma wzdęć (mój syn miał, córka nie) wię ctu trzeba obserwować maleństwo,
generalnie dieta powinna obfitować w witaminy i minerały oraz wapń ponieważ maluch ciągnie z ciebie wartości odżywcze,
jeśli zaś chodzi o książkę to będzie, ale obecnie jestem tak zasypana dietami że pracę chwilowo stanęły,
jeśli zaś chodzi o soki to polecam picie codziennie,
2- nie ma idealnej pory na ćwiczenia, najlepsza jest na kiedy zwyczajnie mamy czas ;)
3 - brzoskwinie są nasze krajowe, rzodkiewki spod folii a jest teraz tak ciepło jeszcze że ich produkcja jest bardzo opłacalna. Ogórków unikaj. Ja się też strułam na wiosnę i to konkretnie.
piszę suchy żeby było wiadomo że chodzi o wagę makaronu suchego