Wegetariański krem z kalarepy z karmelizowanym jabłkiem

Kremowy, delikatny, aromatyczny, przełamany słodyczą karmelizowanego jabłka oraz wyrazistością i kwaskowatością sosu balsamicznego. Wspólnie tworzą trio doskonałe. 
Kalarepa to warzywo jedzone na ogół na zimno. Chrupane jak rzodkiewka. W sałatce lub po prostu, pokrojone w paski i jedzone przed telewizorem. Okazuje się że na ciepło pokazuje inne, delikatne, bardzo przyjemne oblicze. Wespół ze słodko – kwaśnymi dodatkami potrafi zauroczyć.
Polecam całym sercem, także dzieci0m.
Zupka jest wegetariańska, niskokaloryczna, dietetyczna. 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 220 kcal 

Składniki na zupę dla 4 osób:

  • 800 gramów kalarepy (waga bez skóry)
  • 250 gramów ziemniaków
  • jedna cebula
  • 1 litr wody
  • łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz – sporo
  • 2 średnie jabłka
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka ksylitolu
  • sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklona nabierze przyjemnej słodyczy. 
  2. W garnku umieszczamy pokrojoną w kosteczkę kalarepę, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki krem o konsystencji rzadkiego budyniu.
  3. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Jabłko kroimy w ósemki. Smażymy na klarowanym maśle około minuty z każdej strony (jabłko ma być miękkie). Wrzucamy ksylitol, czekamy aż się skarmelizuje, mieszamy z jabłkami.
  5. Karmelizowane jabłka wkładamy do zupy. Polewamy sosem balsamicznym. 

69 komentarzy

KrysiaDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:12
Witaj Małgosiu Leżą kalarepki od soboty i brak pomysły na nią. Chrupać lubię jak jabłko ale miałam ochotę na inną wersję :) Czy przy IO mogę bo ziemiaki gotowane ? I czy zamiast ksylitolu nada się erytrol ? Ps.Czy picie Czystka wieczorem ale ostudzonego daje też rezultaty ? Bo na ciepłe napoje latem to ochoty brak ;) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:19
1- przy IO zasadniczo nie ale tak małą ilość jak w zupie to tak. 2- tak, ksylitol i erytrol to substancje z tej samej grupy. 3 - tak.
Odpowiedz
AniaDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:32
Pyszności jak zwykle :)Gosiu czy mogłabyś polecić dobre garnki? Moje się wysłużyły ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:46
Polecam Valdinox. Nadają się także do piekarnika.
Odpowiedz
AniaDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:38
Mam pytanie dotyczące dnia arbuzowo-czereśniowego , czy będąc na redukcji można zrobić sobie taki dzień z zachowaniem odstępów 3godzinnych między porcjami ? To są akurat moje dwa ukochane owoce i bardzo bym była szczęśliwa mogąc jeść je bez ograniczeń 😀
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:45
Tak.
AniaDodano:  3 Lipiec 2017 - 10:03
Super !!!!! A można robić sobie taki pyszny dzień raz na tydzień, dopóki są czereśnie ?
Odpowiedz
basiaDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:46
Witam, mam pytanie, czy coś się stanie jeśli się przypadkowo zje robaka w owocach, na przykład czereśniach? Chodzi mi o przewód pokarmowy, taki robal krzywdy nie wyrządzi, tylko zginie i zostanie wydalony, tak? Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:51
Nic Ci nie będzie ;)) W Tajlandii jedzą robaki na co dzień i żyją ;) To czyste białko, ekologiczne.
Odpowiedz
ElaDodano:  3 Lipiec 2017 - 9:58
Dzień dobry Małgosiu, mam 40 lat i od jakiegoś czasu od ok.miesiąca zaczęły mi na twarzy pojawiać się wypryski-nie wiem z jakiego powodu czuję się dobrze, nic mi dnie dolega nie zmieniałam diety ani kosmetyków, raz w okolicach brody raz na czole. Podpowiedz proszę co powinnam zrobić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 10:26
Zbadaj hormony.
ElaDodano:  3 Lipiec 2017 - 13:47
a w jakich dniach cyklu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 14:24
Między 16 a 25.
ElaDodano:  3 Lipiec 2017 - 14:44
a w jakich dniach cyklu?
Odpowiedz
ADodano:  3 Lipiec 2017 - 10:01
Witam, małgosiu od soboty robię twoją akcję regenerację z koktajlem pietruszkowym, prosze powiedz mi ile dni mam go robić? robię na czczo 15 minut przed sniadaniem wypijam ok? I daje zawsze garsc pietruszki mrożonej i do niej albo 2 pomarancze i woda, albo cytryny i woda, a dzisiaj zrobiłam cytryna plus banan czy jest to ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 10:26
Spokojnie nawet 2 tygodnie.
ADodano:  4 Lipiec 2017 - 8:12
A czy z rana na czczo mi nie zaszkodzi?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:26
Ni zaszkodzi.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:27
Ni zaszkodzi.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:27
Ni zaszkodzi.
Odpowiedz
ADodano:  3 Lipiec 2017 - 11:00
Małgosiu w Twoim przepisie na omlet pisze iż trzeba go zrobić na oliwie. Ja mam z tym pronlem jaka oliwa? Extra verin nie, a jaka inna oliwa np. kujawski czy co? No mam z tym problem jakas firma pomozesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 14:27
Oliwa z oliwek ale nie extra virgin lub olej rzepakowy po prostu.
Odpowiedz
AnonimDodano:  3 Lipiec 2017 - 11:25
Czy w ciąży można pić jedną słaba kawę dziennie? Dziewczyny pijecie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Lipiec 2017 - 14:26
Ja nie piłam.
DominikaDodano:  3 Lipiec 2017 - 15:51
Lepiej przerzucić się na zbożówkę ;)
SylwiaDodano:  4 Lipiec 2017 - 11:10
Piłam w obu ciążach, jedną przed południem. Później zbożówkę lub inkę. Raz napiłam się coli po południu (zachcianka) i maluch w brzuchu spokoju w nocy mi nie dał. Kofeina i cukier pewnie swoje zrobiły :) Więc uważaj też na to :)
ElaDodano:  7 Lipiec 2017 - 10:07
Ja mialam niskie ciśnienie, na poziomie 90-100/60, i lekarz nawet mi zalecał picie kawy.
Odpowiedz
KasiaDodano:  3 Lipiec 2017 - 14:50
a co może być zamiast sosu balsamicznego?pozdrzwiam;-)
ElaDodano:  7 Lipiec 2017 - 10:11
Podpinam się pod pytanie? Nigdy nie używałam tego sosu
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  3 Lipiec 2017 - 15:28
Małgosiu, odebrałam wyniki pakietu tarczycowego. Obliczyłam konwersję ft3 do ft4, wychodzi ok. TSH 2,696 /norma 0,55-4,780/, ft3 - 3,54 pg/ml /norma 2,30-4,20/, ft4 - 1,39 ng/dl /norma 0,89-1,76/, ATG - 15,9 U/ml /norma <60,0/, ATPO - <28 U/ml /norma <60/. W piątek idę do endokrynologa, a w środę na USG tarczycy, ale czy mogłabyś mi powiedzieć, czy oprócz tego TSH (wcześniej miałam 2,86, endokrynolog zlecił mi dietę i suplementację witaminy D) widzisz coś niepojącego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:54
Jest bardzo ładnie. D3 musisz pilnować abyś miała na poziomie minimum 45.
agnieszkaDodano:  4 Lipiec 2017 - 9:14
dziękuję, w lutym d3 miałam 48,5 i przez dalej suplementuję.
Odpowiedz
KASIA T.Dodano:  3 Lipiec 2017 - 15:57
Pani Małgosiu , czy test food detective jest trudny w wykonaniu? chciałam go kupić, ale nie wiem czy sobie poradzę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:53
U mnie na stronie znajdziesz filmik jak go wykonać więc sama ocen. Dla mnie prosty.
Odpowiedz
ZosiaDodano:  3 Lipiec 2017 - 22:03
Natrafiłam na użądzenie greentester w Internecie. Małgosiu czy masz zdanie na temat wiarygodności użądzenia i czy warto zainwestować? Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:47
Nie znam tego.
Odpowiedz
aniaDodano:  4 Lipiec 2017 - 6:39
Malgosiu jestem w trzecim tygodniu ciąży mamy zaplanowany urlop w górach powiedz proszę czy to nie zaszkodzi ciąży planujemy spacerować po dolinach wiec to chyba nie jest duży wysilek? Potrzebuję twojej rady
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 8:46
Nie wiem. Każdy jest inny. Sama musisz zdecydować.
KasiaDodano:  4 Lipiec 2017 - 9:06
ciąża to nie choroba, zasadniczo ;) aczkolwiek nawet ginekolog nie da ci gwarancji... spacery raczej szkodliwe nie są ;), a przecież sama możesz regulować tempo i długość w zależności od samopoczucia, więc w czym problem?
Odpowiedz
KrysiaDodano:  4 Lipiec 2017 - 10:50
Małgosiu co poleasz na pamięć - zen szen jest dobry?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:37
Dobry ale pilnuj poziomu magnezu i jedz dużo produktów bogatych w witaminy z grupy B.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  4 Lipiec 2017 - 11:45
Muszę spróbować bo wygląda obłędnie ☺ Gosiu mam pytanie-czy w insulinoopornosci batony wegańskie typu daktyle+kokos+kakao sa dozwolone?czy ze względu na daktyle nie bardzo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:35
Z uwagi na daktyle nie bardzo. Szybko podniosą Ci insulinę.
Odpowiedz
Ania H.Dodano:  4 Lipiec 2017 - 13:19
Pani Małgosiu mam pytanie nie dotyczące prezentowanego przepisu: czy warto stosować siemię laniane mielone kupione, nie zmielone w domu? Nie pamietam już gdzie ale czytałam, że tylko siemię zmielone bepośrednio przed spożyciem jest wartościowe i zachowuje w pełni swoje właściowości.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:32
Osobiście z uwagi na proces utleniania nie polecam kupna gotowego, mielonego. Lepiej kupić ziarniste + za 80 zł młynek do kawy i mielić na bieżąco.
HaniaDodano:  15 Lipiec 2017 - 13:50
Małgosiu, do Twojego koktajlu śniadaniowego z płatkami owsianymi (na redukcji) dodaję zmielone siemię lniane uprzednio zalane wrzątkiem). Ostatnio przeczytałam Twoją odpowiedź osobie pytającej o siemię, że nie można za długo pić siemienia bo \"zabiera\" witaminę B. W taki razie 1. czy picie siemienia razem z owsianką niszczy wit B z płatków owsianych? 2.Ile czasu trzeba odczekać? 3.Czy zalewanie wrzątkiem zmielonego siemienia nie zniszczy Omego 3? Baaardzo Cię proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy nie szkodzę sobie tym siemieniem
Odpowiedz
Ania H.Dodano:  4 Lipiec 2017 - 13:50
Pani Małgosiu mimo że lato dopiero się zaczyna ja powoli przygotowuję produkty do \"odporności first minute\" dla dzieci - chciałam w zaprzyjaźnionej pasiece kupić pyłek pszczeli a moi pszczelarze polecają pierzgę. Poczytałam informacje o tym produkcie pracy pszczół i mam dylemat zwłaszcza że pierzga ponad 2 razy droższa od pyłku. Czy ma Pani jakieś doświadczenia z tym produktem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:29
Polecam pierzgę całym sercem.
ADodano:  5 Lipiec 2017 - 9:49
A ją się zalewa wodą jak jeść?
Odpowiedz
AniaDodano:  4 Lipiec 2017 - 15:24
Witam, Małgosiu ja z innej beczki, z nadzieją, że w miarę szybko mi odpowiesz. Mianowicie, mam całkowicie rozregulowany organizm tzn. niedoczynność tarczycy, zbyt wysokie prolaktyna, ACTH i kortyzol do tego hipoglikemia i przy krzywej insulinowej zbyt niska insulina, jestem jeszcze w trakcie badań pod okiem endokrynologa, od dłuższego czasu nie mogę w ogóle schudnąć,źle się czuję i puchnę czy jesteś w stanie zaproponować mi dietę??? czy mogę wysłać formularz???
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:29
Tak. Musisz mi tylko wszystkie badania wysłać abym sobie zestawiła i przeanalizowała.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  4 Lipiec 2017 - 16:42
Witaj Malgosiu, wlasnie kompletuje badania zeby zamowic u Ciebie diete. Dzisiaj otrzymalam niektore z nich, czy moglabys napisac choc jedno zdanie na ich temat? FT3-44,16% FT4-11,68% TPO- 16,7 TSH- 1,91 anty-TG-25,2 i jeszcze test obciazenia glukoza: Glukoza na czczo 105,2 Glukoza po 1h 143,0 Glukoza po 2h 121,3 Insulina na czczo 15,6 Insulina po 1h 54,62 Insulina po 2h 47,46 Z gory dziekuje i pozdrawiam cieplo!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:28
Insulina za wysoko. Nie jest to jeszcze wskazanie do metforminy ale konieczna jest dieta która tę insulinę obniży. No i ft4 za nisko mimo TSH w normie. Czy masz objawy niedoczynności?
KarolinaDodano:  5 Lipiec 2017 - 10:45
Dzień dobry Małgosiu, tak mam objawy niedoczynności i wszystkie objawy insulinoopornosci. Generalnie walczę każdego dnia żeby wstać z łóżka i funkcjonować. Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Jak tylko zbiore resztę badań wysyłam formularz na dietę. Pozdrawiam goraco
Odpowiedz
KasiaDodano:  4 Lipiec 2017 - 18:35
Gosiu w jakim blenderze mielisz twarde składniki m.in. ziarna słonecznika. Chcę kupić taki wytrzymały.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Lipiec 2017 - 18:55
Ja mielę w termomixie.
Odpowiedz
AniaDodano:  5 Lipiec 2017 - 8:05
Małgosiu, dziewczyny - proszę doradźcie jak można wydrukować posty. Po zmianie wizerunku strony Małgosi nie mam opcji drukowania. Może ja mam jakąś blokadę? Dziękuję serdecznie za pomoc.
Odpowiedz
aniaDodano:  5 Lipiec 2017 - 8:25
Małgosiu jestem w początkach ciąży czuję się średnio przed ciążą byłam bardzo aktywna,schudlam z twoja dietą. Obecnie nic mi się nie chce,nawet iść na spacer,powiedz jak się teraz odżywiać, żeby za dużo nie przytyc .Będę wdzięczna za podpowiedz
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 9:23
Takie odczucia na początku ciąży to częsta przypadłość. Nie martw się, to minie. Z uwagi na częste mdłości w tym okresie jedz lekko, teraz latem dużo warzyw, zup, owoców, kasz. Nie jedz potraw ciężkich, panierowanych, smażonych, ostrych, no i słodyczy.
Odpowiedz
aDodano:  5 Lipiec 2017 - 10:16
dziewczyny, Małgosiu czy ktoś mi doradzi jak mogę wydrukować post? Nie widzę opcji do druku!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Lipiec 2017 - 10:25
Jest na dole posta.
aDodano:  6 Lipiec 2017 - 7:54
Kochana Małgosiu, u mnie nie na kompie nie ma opcji do druku??? Niewiarygodne! Drukuje się tylko pierwsza strona i dalej puste kartki z reklamami! Jak mam sobie z tym poradzić, czy ktoś mi coś doradzi? Dziękuję serdecznie za wszelkie porady.
aDodano:  6 Lipiec 2017 - 13:24
Kochana Małgosiu, u mnie nie na kompie nie ma opcji do druku??? Niewiarygodne! Drukuje się tylko pierwsza strona i dalej puste kartki z reklamami! Jak mam sobie z tym poradzić, czy ktoś mi coś doradzi? Dziękuję serdecznie za wszelkie porady.
Odpowiedz
ilkaDodano:  12 Lipiec 2017 - 9:02
Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo wydawało mi się,że takie proste to chyba bez smaku będzie. Ale, że od Ciebie to wypróbuje. NO i BINGO! Prosta, a zarazem bardzo elegancka i wykwintna zupka. Zakochałam się. Dziękuję Ci bardzo po raz kolejny :) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Lipiec 2017 - 9:08
A widzisz ;)) Mówiłam że pycha ;)
JolaDodano:  16 Lipiec 2017 - 13:54
dzisiaj twój krem podbił serce mojego męża, a to facet! Polecam!!!
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU