fbpx
10 naszych polskich zimowych superfoods, które powinniśmy jeść o tej porze roku, aby nie chorować!
Img

Zima nie jest łatwą porą roku. Jest wietrznie, wilgotno i mroźno. Po prostu zimno. Do tego wkoło pełno zakatarzonych i kaszlących, bo umówmy się, bardzo dużo osób bojąc się pójścia na L4 chodzi do pracy z niewyleczoną infekcją.
Jak wzmocnić organizm, aby nie dać się kaszlącym i zagilanym i zwyczajnie ustrzec się infekcji?
Przed nami święta i infekcja w tym okresie byłaby sporą przeszkodą. Dziś mam dla Was dziesięć naszych polskich superfoods które genialnie wzmacniają odporność oraz walczą z bakteriami i wirusami. Sprawdzą się jako profilaktyka, oraz w trakcie infekcji.

Natka pietruszki

To bogactwo witaminy C, A, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego i chlorofilu.
Chlorofil:s
  • oczyszcza organizm z toksyn, 
  • sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie, 
  • neutralizuje wolne rodniki,
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit, 
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,  
  • działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
  • oczyszcza, poprawiając obraz krwi, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki, 

Ponadto dzięki zawartości olejków eterycznych i potasu natka pietruszki działa moczopędnie, dzięki czemu  zrzuca nadmiar wody z organizmu, oczyszcza, detoksykuje, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i kruszy te już istniejące. Bogactwo błonnika poprawia trawienie, a magnezu, żelaza i wapnia pozytywnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy.
Polecam natkę jako dodatek/posypkę do każdego obiadu. Świetnie się sprawdzi także jako dodatek do koktajlu oraz posypka do kanapki. Świeżą można kupić na każdym bazarku, mrożona zachowuje pełnię wartości odżywczych.  

Miód 

Wiele osób postrzega miód jako substancję słodzącą zastępując nim przemysłowy biały cukier czy naturalne słodziki takie jak ksylitol czy erytrol. To dobrze, ale warto wiedzieć, że dobrej jakości, naturalny miód ma działanie antybiotyczne oraz, że traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, więc dodawanie go do herbaty jako słodzik w jest czystą profanacją. Działanie miodu jest ściśle związane z jego jakością.Pamiętajcie że każdy miód krystalizuje się w ciągu 3 miesięcy. Wyjątek stanowi miód akacjowy, który krystalizuzje się około roku. Jeśli kupiliście miód, i w ciągu 3 miesięcy nie skrystalizował się, a nie jest miodem akacjowym, to sprzedano Wam trefny towar. Mam znajomego pszczelarza z Mazur, od którego kupuję miód od lat. Każdy się krystalizuje. Dobrym testem na jakość miodu jest zalanie łyżeczki miodu połową szklanki wody i odstawienie na noc. Jeśli rano nie rozpuści się, a na dnie powstanie nierozpuszczalna mazia to znaczy, że miód jest oszukany.
Na czym polega sekret antybiotycznego działania miodu? Na sposobie “produkcji”. Otóż pszczoła zbierając naktar częściowo go połyka nasycając enzymami pochodzącymi z jej gruczołów gardzielowych. Te enzymy to działające bakteriobójczo i bakteriostatycznie apidycyna i inhibina(nadtlenek wodoru) oraz lizozym, czyli białko kationowe rozkładające peptydoglikan ścian komórkowych bakterii. Działanie lizozymu polega na rozrywaniu wiązań glikozydowych pomiędzy cząsteczkami kwasu acetylomuraminowego (NAM) i acetyloglukozaminą (NAG), czyli w skrócie na rozerwaniu ścian komórek bakterii.
Ponadto miód zawiera wzmacniającą ściany naczyń rutynę, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A i C.

Uwaga! 
Miód dodany do zimnej wody i odstany przez minimum 10 godzin wykazuje działanie antybiotyczne kilkukrotnie silniejsze niż miód zjedzony prosto ze słoiczka. Aby w pełni wykorzystać bakteriobójczą petardę jaką jest miód, łyżeczkę miodu zalej na noc połową szklanki wody. Rano wymieszaj i dodaj do tego sok wyciśnięty z połowy cytryny, lub całej limonki. Wypij od razu, na czczo. 

Kasza jaglana

Działa odkwaszająco,odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Doskonale sprawdzi się zimą, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje.
Kasza jaglana powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
PS: Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą. 

Siemię lnianesiemię lniane ziarna

Ziarenka siemienia lnianego działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Zawierają od 40 do 45 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3 i Omega 6), oraz bardzo dużo witaminy E. 
Oprócz tego zawierają: 

  • działający regenerująco na skórę, leczący stany zapalne i problemy z cerą cynk.
  • uczestniczące  w tworzeniu czerwonych krwinek kwas foliowy i żelazo.
  • uspokajający, kojący, wspomagający koncentrację i cały układ nerwowy magnez.  
  • wspomagającą koncentrację i pamięć, normalizującą poziom cholesterolu we krwi i zapobiegającą osadzaniu się płytek cholesterolowych na ściankach naczyń lecytynę. 
  • zarówno rozpuszczalny jaki i nierozpuszczalny w wodzie błonnik (ciężko znaleźć produkt mający obie frakcje błonnika). Błonnik reguluję przemianę materii, pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, zapewnia prawidłową pracę jelit i żołądka, usuwa z organizmu toksyny
Dla nas kobiet kluczową informacją jeśli chodzi o len są zawarte w nim lignany. 
Nasiona lnu mają ich najwięcej ze wszystkich znanych roślin, występujących na naszej planecie. 
To naturalne fitoestrogeny (związki roślinne w budowie i działaniu podobne do estrogenów). Regulują poziom hormonów kobiecych zarówno hamując nadmierną aktywność jak i uzupełniając niedobory. Zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na nowotwory hormonozależne, czyli piersi i  jajników. Fitoestrogeny regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego. U Pań w okresie menopauzy łagodzą niekorzystne objawy, a Panom chronią prostatę przed zmianami nowotworowymi. 

Aroniaaronia

Dzięki sile flawonoidów aronia działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Zawiera także szereg składników, które czynią ją zimową królową.  
Co to za składniki? 
  • Rutyna działa antyoksydacyjnie. Wzmacnia i zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych. To niezwykle istotne przy wszelkich przeziębieniach (rutyna jest składnikiem wielu leków na przeziębienie), stłuczeniach, siniakach, pajączkach czy żylakach. Ponadto poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych (kluczowe przy podwyższonym poziomie cholesterolu, nadciśnieniu i początkach miażdżycy, kiedy to choroba powoduje stwardnienie naczyń) i zmniejsza toksyczne działanie utlenionego cholesterolu. 
  • Kwercetynaoprócz działania antyoksydacyjnego działa także przeciwalergicznie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie uwalniania histaminy oraz enzymów uczestniczących w produkcji prostaglandyn i leukotrienów. 
  • Katechiny działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie ekspresji genów cytokin prozapalnych oraz syntezę białek adhezyjnych. Hamują peroksydacjię lipidów, obniżają ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo poprzez hamowanie agregacji płytek krwi. 
  • Antocyjany i Leukocyjany działają antyoksydacyjnie i przeciwwirusowo. 
  • Witamina P działa przeciwobrzękowo, przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniża ciśnienie. Ponadto zwiększa przyswajanie witaminy C oraz zapobiega krwawieniom, wylewom i pęknięciom naczynek.
  • Witamina B2 wraz z witaminą A odpowiada za kondycję oczu. Oprócz tego wspiera układ nerwowy i immunologiczny. Poprzez stymulację wzrostu komórek pomaga w leczeniu ran i uszkodzeń skóry. 
  • Witamina C i E. I tu muszę wspomnieć o kolagenie, głównym białku tkanki łącznej, który nie będzie mocny bez obecności witaminy C. Kolagen jest białkiem o nietypowym składzie aminokwasów. Dwa z nich, hydroksyprolina i hydroksylizyna do syntezy potrzebują obecności witaminy C. Zmarszczki, przebarwienia, bóle stawów, strzykanie w kościach, słabe paznokcie, sucha skóra, cellulit, wypadanie włosów. To wszystko efekt słabego kolagenu.  Natomiast witamina E, to witamina młodości i płodności. Odpowiada za wygląd skóry, podnosi odporność, łagodzi zmęczenie, wpływa na wydolność mięśni oraz podnosi żywotność plemników. Jest stosowana w leczeniu bezpłodności u panów.

Aronia to także bogactwo cennego dla zdrowia  kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, jodu i boru.

Kiszona kapusta

To kopalnią witaminy C, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E, K oraz bakterii probiotycznych które podczas procesu fermentacji dodatkowo wytwarzają kwas askorbinowy. To dlatego w kapuście kiszonej jest więcej witaminy C niż w tej surowej. Kiszona kapusta to naturalny, fantastyczny lek na odporność.
Bakterie probiotyczne fantastycznie działają na jelita, a sok z kiszonej kapusty genialnie je oczyszcza. 

Czosnek 

Ma mnóstwo witamin i soli mineralnych, ale na szczególną uwagę zasługuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze czosnku. To naturalny antybiotyk. Działa rozgrzewająco, napotnie, oczyszczająco i obniża gorączkę. Polecam go w trakcie infekcji, ale w szczególności profilaktycznie jako dodatek do potraw. 


Śledzie

No cóż. Nie jest to produkt, który spożywamy często. Niektórzy jedzą śledzie głównie w święta, a szkoda. Mój dziadek mawiał, że dawniej każda rodzina miała na zimę beczkę kiszonej kapusty i beczkę śledzi.
Śledzie są źródłem działających przeciwzapalnie kwasów Omega 3, oraz witaminy A, E, D, B12 i B6.


Kiszone ogórki

To kolejne po kiszonej kapuście genialne źródło bakterii probiotycznych. Probiotyki wspomagają rozrost dobrych bakterii w jelitach, a te poprawiają odporność i zwalczają patogeny. Kiszone ogórki to także źródło witamin z grupy B, witaminy C, A, K, oraz błonnika. Zimą kiedy bogactwo warzyw i owoców jest mocno ograniczone, stanowią doskonałą alternatywę dla rzodkiewki, pomidora czy świeżego ogórka.

Kiełki

Roślina podczas kiełkowania ma więcej witamin i minerałów niż kiedykolwiek później w swoim roślinnym życiu, dlatego zimą warto wzbogacić swoją dietę o kiełki. W szybki i prosty sposób możecie je wyhodować w domu. Optymalna temperatura do kiełkowania to 18-21 stopni. Zanim jednak umieścimy ziarna w kiełkownicy, należy je porządnie przepłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość ziaren. Następnie odstawić na całą noc, aby napęczniały. Rano nasionka należy przepłukać i umieścić w kiełkownicy. Kiełkownicę stawiamy w jasnym, lecz nienasłonecznionym miejscu. Kiełki postawione w pełnym słońcu będą gorzkie.

Należy pilnować aby nasionka były cały czas wilgotne. Nie mogą jednak stać w wodzie. Każdego dnia należy umyć pojemnik i przepłukać nasionka, aby nie zgniły. Uważajcie jednak na te już kiełkujące, aby ich nie uszkodzić. Kiełki są gotowe do zjedzenia po średnio 5-7 dniach.

Kiełki zimą stanowią genialne źródło:
  • chlorofilu nazywanego żywą krwią roślin. To oczyszczająca petarda i pisałam Wam o nim na samym początku, przy okazji natki pietruszki.
  • magnezu i witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mięśniowy i krwionośny.
  • witaminy C, E, selenu i flawonoidów. To antyoksydanty chroniące nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • witaminy D, K, wapnia potasu i błonnika.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Nie jedz byle czego! W tłusty czwartek też masz wybór!

Jutro tłusty czwartek, czyli święto pączka! Cukiernicy zarwą noc, aby każdy mógł zjeść ile się zmieści, a patrząc na statystyki, Czytaj dalej

NZP: Jak sobie poradzić ze zmniejszoną kalorycznością posiłków, burczeniem w brzuchu i ciągłym obsesyjnym myśleniem o jedzeniu ?

W cyklu Najczęściej Zadawane Pytania: Jak sobie poradzić ze zmniejszoną kalorycznością, burczeniem w brzuchu i ciągłym, obsesyjnym myśleniem o jedzeniu? Czytaj dalej

Trawienie, zakwaszenie, niedokwaszenie – dziś wszystko co powinniście wiedzieć o żołądku! Część 1
Trawienie, zakwaszenie, niedokwaszenie – dziś wszystko co powinniście wiedzieć o żołądku! Część 1

Kochani, dziś porozmawiamy sobie na temat żołądka. O trawieniu i o tym jak funkcjonuje. Bardzo wiele osób boi się że Czytaj dalej

Łysienie androgenowe u kobiet. Przyczyny, diagnostyka, leczenie
Łysienie androgenowe u kobiet. Przyczyny, diagnostyka, leczenie

Lśniące, zdrowe, bujne, odżywione włosy dodają uroku i seksapilu. Są jednym z symboli kobiecości dlatego moment w którym zauważamy wzmożone Czytaj dalej

161 komentarzy

AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 8:55
Gosiu, mam do Ciebie pytanie z troszkę innej beczki, a mianowicie. Jestem w 5 miesiącu ciąży i zauważyłam że zaczęły mi się robić pajączki na nodze, kiedyś, w którymś komentarzu polecałaś krem z kasztanowcem ( chyba że się mylę), czy mogłabyś przypomnieć jego nazwę? A także mam pytanie co oprócz kaszy gryczanej mogę jeść na aby wzmocnić naczynka i pozbyć się tych pajączków?
Ania
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:05
Nie polecałam konkretnej nazwy. Tych kremów jest mnóstwo, ale kup w aptece i z jak największą ilością wyciągu z kasztanów. Ogranicz sól do minimum, staraj się jak najwięcej wypoczywać z nogami wysoko, czyli siedząc przed tv, połóż nogi na stoliku i podłóż sobie dwie poduszki pod stopy. Jedz dużo kaszy jaglanek, zielonych warzyw, naci i zdrowych tłuszczy n zimno czyli oliwa, awokado, orzechy
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:09
Gosiu, a czy to możliwe że zaczęły mi tak pękać od ogórków kiszonych? Wybacz jak to głupie pytanie, bo ostatnio pochłaniam je słoikami...
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:51
Nie, nie. Od kiszonych nie sądzę.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:55
a mogę się Ciebie zapytać od czego wg. Ciebie mogło mi się tak zrobić? martwię się, bo przy pierwszej ciąży tak nie miałam..jem sporo warzyw i owoców,pije bardzo dużo wody...
Dodano:  28 listopad 2016 - 10:06
To są zaburzenia krążenia. Od czego? W ciąży, przy zmianach hormonalnych bardzo często się tak dzieje.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:26
dziękuję bardzo Gosiu za pomoc :) zawsze mogę na Ciebie liczyć:) serdecznie pozdrawiam i trzymaj się cieplutko :)
Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:11
Małgosiu, a czy przy PCO można jeśc siemię?
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:31
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:13
Małgosiu, czy śledzie w każdej postaci są zdrowe??? Takie solone matiasy, rolmopsy czy tylko pieczone, smazone???
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:32
Surowe. Najlepsze są matiasy, ale trzeba je wymoczyć przez noc w wodzie aby oddały sól.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:31
Super, uwielbiam matiasy solone....W smietanie, rolmopsy w różnych konfuguracjach:))
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:32
Gosiu, a w jakiej wersji polecasz matiasy dla kobiet w ciąży? Surowych nie powinno się jeść niestety :(
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:37
hmmm, całą noc moczyć? A gdy będa leżały w wodzie słonej to dobrze?
Przecież w nocy nie zmieniamy tej wody. Nie nasiąkną solą??
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:47
Spróbuj a zobaczysz różnicę w smaku śledzia prosto z beczki a tego wymoczonego. Ja zawsze moczę i w mojej rodzinie moczyło się od lat.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:53
Małgosiu, dziekuję Ci bardzo. Zdradzisz w jakiej postaci jecie te śledzie?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:57
Zamarynowane z cebulką i zalane olejem. Postoją 2-3 dni i są super.
GosiaDodano:  15 styczeń 2018 - 8:03
Przepis na super śledzie dla kobiet w ciąży ;-) Śledzie zalać wodą na 2-3h, żeby oddały sól. Wypłukać. Położyć białą częścią do góry, pokroić na kawałki (1 śledź na ok. 5 kawałków) i polać sokiem cytrynowym. Odstawić na 15 min. W międzyczasie pokroić drobno cebulę (ile chcemy, ja biorę zwykle pół średniej cebuli na 3 śledzie), wrzucić do miski. Dodać 3-4 łyżki śmietany 12%. Dorzucić śledzie (z sokiem cytrynowym). Wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki. Śledzie super już następnego dnia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:19
Gosiu czy znasz jakis dobry sposob na zapalenie pecherza ?
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:31
Sok z żurawiny. Żurawina daje świetne efekty w leczeniu wszelkich infekcji dróg moczowych.
megDodano:  28 listopad 2016 - 10:15
Na zapalenie pęcherza mojej rodzinie pomaga od lat wywar z korzenia pietruszki.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 14:05
jak się robi ten wywar?
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 14:41
Polecam na siadówke zz Kory dębu. Mi najlepiej pomaga a do tego witamina C i żurawiną. Nasiadówka daje najszybciel ulge jak już masz stan krytyczny z wizytą w toalecie
megDodano:  28 listopad 2016 - 20:24
Wywar z korzenia pietruszki: pół kilograma pietruszki obieram i kroję na plasterki, zalewam litrem wody i gotuję pół godziny. Piję po pół szklanki co godzinę. Jakby nie pomogło, to następnego dnia powtarzam manewr. Ale jeszcze nigdy nie miałam takiej potrzeby.
Meggi MegDodano:  1 grudzień 2016 - 12:38
Fitolizyna z apteki Herbapolu oraz butelka wody z wyciśniętą całą cytryną pijemy jak najwięcej na raz mimo ze kwaśne. Do tego gorący termofor między nogi. Mi to pomaga w dwie godziny jestem jak nowa a z zapaleniem pęcherza walczę bardzo często od 12 lat. Żurawina jak najbardziej profilaktycznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:27
Po prostu super !!!! Wiedza podana w pigułce jest łatwiej przyswajalna ?. Dziękuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:27
Gosiu, wiem ze gotowana marchewka ma wysokie IG. Z czym ją połączyć by ładunek glikemiczny był korzystny?
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:50
Przede wszystkim nie gotuj marchewki w wodzie a na parze lub upiecz. Wtedy zawarta w niej skrobia nie jest przetwarzana do glukozy, a przechodzi jak błonnik. To skrobia oporna - pisałam o tym na blogu.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:55
Suorwe warzywa, otręby, oleje roślinne, pestki dyni, słonecznika, orzechy obniżają IG.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:33
Dziekuję:))
Czyli jak w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu zrobię piersi z marchewką z mrożonki będzie ok?? Tak upiekę....
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:47
Tak.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:51
Bardzo Ci Gosienko dziekuję:))**
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:31
Super podsumowanie wcześniejszych artykułów na temat pojedynczych ,,superfoods"
Mam pytanie odnośnie czosnku. Zauważyłam, że po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości czuję się strasznie. Jest mi słabo i niedobrze. Dodam, że mam niskie ciśnienie, a podobno czosnek go obniża.
W czym może tkwić przyczyna? Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:54
Tak, czosnek obniża ciśnienie, więc jeśli masz naturalnie niskie to powinnaś uważać z czosnkiem.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 13:11
Dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:37
Gosiu, wspaniały post - dzięki Tobie jesteśmy zawsze na bieżąco :) czy Twoim zdaniem śniadanie w stylu: 40 g. płatków owsianych zalanych mlekiem migdałowym,do tego 100 g mali + jabłko zmiksowane i zjedzone na śniadanie to dobry pomysł ? na drugie śniadanie jem teraz pomarańcze z kiwi + otręby. taką mam zajawkę na owoce że zastanawiam się czy to nie za dużo w ciągu dnia? ps. kiedy ruszy twoja nowa strona?
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:54
Tak.
Nad stroną cały czas pracują informatycy, a pracy jest dużo bo jest na niej ponad 700 postów.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:59
Doprecyzowujac, za dużo owoców spożywam w ciągu dnia?
Dodano:  28 listopad 2016 - 10:07
Musisz sobie przeliczyć ilościowo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:46
Czy siemię lniane można jeść w postaci nasion czy należy je zmielić?
Dodano:  28 listopad 2016 - 9:52
Warto zmielić, ale można też całe ziarna dodać do czegoś.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 9:55
Super, dziękuję za informację :)
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 16:29
Jeśli chodzi o siemię lniane to nie potrafię oddzielić tego kisielku od ziarenek, kupiłam więc młynek do mielenia, czy po zalaniu zmielonych ziarenek pije tylko wodę czy wszystko czyli zmielone ziarenka też?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:50
ziarenka też
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 21:12
Baardzo dziękuję za odpowiedź, jesteś kopalnią wiedzy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:09
Witaj Małgosiu.Wysłałam do Ciebie 16 grudnia formularz, kiedy mogę spodziewać się wyceny? Zapomniałam dodać w formularzu, że mam HP, czy jednocześnie możesz ułożyć dietę odchudzającą i po kątem bakterii, jeśli tak , to czy jest konieczność leczenia antybiotykiem? Czy pomoże sama dieta ponieważ ostatnio dość często występują u mnie wzdęcia, ból brzucha, kłucie z prawej strony i to przeważnie po posiłku, nie wiem co robić, czy czekać na dietę , czy brać antybiotyk. słyszałam, że antybiotyk na długo nie pomaga.Małgosiu jeszcze jedno pytanko, czy to prawda, że przy HP nie powinno się pić na czczo szkl. wody z cytryną, czy to szkodzi? ja codziennie rano wypijam taką wodę , a potem glutek z siemienia. Czekam na odpowiedż. Dziękuję.
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:59
16 grudnia? To niemożliwe, mamy listopad.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 22:03
Przepraszam za pomyłkę 16 listopada
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:20
Gosiu, piszesz o aronii, że obniża ciśnienie krwi. Mój partner boryka się z ciut za wysokim ciśnieniem. Mamy sok z aronii, domowej roboty. W jakich ilościach mu go podawać? Rozrabiać tylko z zimną wodą? Dodany do herbaty straci swoje właściwości? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:50
Pić czysty, bez rozrabiania 50 ml dwa razy dziennie.
Dominika RauDodano:  28 listopad 2016 - 14:55
Gosiu, ostatnio sobie wypiłam 50 ml takiego soku z aronii. I automatycznie, z 2 minuty później, prawie wymiotowałam, było mi bardzo niedobrze. Zastanawiam się czy podrażniłam sobie tym sokiem żołądek? Po 10 minutach było już OK, objawy ustąpiły. Teraz się boję tego soku pić :D (sok domowej roboty, na cukrze zwykłym) Może warto go rozcieńczać w tym układzie?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:58
Tak. W takim układzie rozcieńcz go trochę.
Odpowiedz
AgataDodano:  28 listopad 2016 - 10:29
Małgosiu, ta woda z miodem i cytryną to może być zamiast tej wody z diety co trzeba wypić rano na czczo? :)
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:49
tak.
AnonimowyDodano:  6 grudzień 2016 - 21:21
Małgosiu, dlaczego powinno się rano pić wodę? Jakoś nie mogę się przemóc, żeby napić się od razu po wstaniu czegoś chłodnego. Wolę herbatę, kawę albo kakao. Czy jeśli tą wodę z miodem wypiję trochę później, powiedzmy 2 godziny po wstaniu to będzie źle?
Dodano:  7 grudzień 2016 - 8:00
To pobudza perystaltykę jelit.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:40
Malgosiu, czy moge podawac 9m-cy dziecku taka odstana wode z miodem i cytryna?
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:48
Tak, ale obserwuj reakcje maluszka bo dzieci bywają uczulone na miód.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:50
Gosiu, mam pytanie o regularność posiłków. Moje posiłki jem wg następującego schematu: śniadanie ok. 6.30, 2-gie śniadanie ok. 10.00-10.30, lunch w pracy ok. 13.30 - 14.00, po powrocie z pracy obiad ok. 17.30. Szczerze powiedziawszy ciężko jest mi wepchnąć w to jeszcze kolację, poza tym te 4 posiłki + 2 kawy z mlekiem wypełniają mój bilans kaloryczny (ok. 1500 kcal na redukcji). Czy muszę koniecznie zmniejszyć pozostałe posiłki i zacząć jeść kolację? Boję się, że z 4 posiłkami mój metabolizm będzie wolniejszy. Dodam, że chodzę spać ok. 22.30.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:50
A ja mam pytanie do KANDYDOZEK :) ja radzicie sobie z dieta podczas kilkudniowych wyjazdow bez mozliwosci gotowania? Mam niedlugo 3 dniowy wyjazd (dojazd do lotniska, lot samolotem, hotel) i nie wiem jak to uryzc zeby nie odbilo sie na zdrowiu...
Miala ktoras taka sytuacje? Pozdrawima
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 13:49
miałam, byłam w w-wie od sob rano do niedzieli wieczorem, no nie było łatwo, tobie będzie gorzej bo 3 dni. Miałam spakowane chleb, pesto, jajka gotowane, 2 jogurty naturalne + płatki żytnie, i to miałam na 2 sniadanie 1 dnia i 1 sniadanie drugiego i kolację 1 dnia, do tego na przekąskę pomarańcze, pomelo, orzechy, do tego na obiad sałatkę z ryzem, kuczakiem i warzywami, tak przetrwałam 1 dzień i sniadanie w niedziele, obiad w niedziele to grillowane mięso z warzywami i pieczonymi ziemniakami. Dasz radę choć to nie jest łatwe, pozdrawiam:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:55
Witam Malgosiu. Prpsze poradz mi co podawac dzieciom 6 i 2 lata zaczynajacym kichac, tak aby zatrzymac chorobsko zeby nie przerodzila sie w cos powazniejszego. Ogolnie nastroje dobre i bez goraczki. Dziekuje za odpowiedz.
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:50
Odsyłam do posta Odporność last minute.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 12:08
Ja zaczęłam stawiać bańki mojemu 1,5 rocznemu dziecku, 4 dni i po katarze, a dodam, że zawsze kończyło się zapaleniem zatok
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 19:06
Skąd wiesz jak stawiać bańki?
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:44
Ja również polecam bańki. Moim dzieciom stawiam zawsze jak zaczyna się infekcja. Instruktaż jest w książeczce dodawanej do baniek a filmiki znajdziesz też w sieci.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 10:57
A co sadzisz o rokitniku? Chyba jeszcze nigdy nie pisałaś o nim na blogu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:14
Dzień dobry! Czy któreś z wymienianych elementów sa niewskazane przy chorobie refluksowej? Na co powinnam zwrócić przy niej uwagę?
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:46
Możesz jeść wszystkie ale przy refluksie kluczowe są ilości. Ze śledziami i kiszonkami uważaj.
AnonimowyDodano:  30 listopad 2016 - 22:15
Bardzo dziękuję! A czy byłabyś w stanie ułożyć dla mnie dobrą dietę?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:21
Gosiu czyt przy Candidzie mozna jesc platki drozdzowe?
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:45
Nie.
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:46
a one sa zdrowe?
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:53
i jak myslisz czytm moge zastpiac paltki drozdzowe w posilkach?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:23
Czy siemie lniane można zastąpić olejem lnianym, 1 łyżka na noc?
Pozdrawiam
Dodano:  28 listopad 2016 - 11:45
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:57
Czy zamiast soku z aronii można spożywać łyżeczkę suszonych i mielonych owoców? I czy do wody z miodem warto dodawać pyłek pszczeli?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:55
Pyłek tak. Co do soku z aronii to jeśli chodzi o wartości, to bije na głowę wszystkie czerwone owoce. Jest nie do zastąpienia jeśli chodzi o odporność.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:57
Co sądzisz o syropie z cebuli (bez cukru, na bazie miodu)?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:54
Śmierdzi masakrycznie ale jest świetny na kaszel.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 11:59
a co z pomidorkami koktajlowymi? można zimą, czy lepiej odpuścić? i mam jeszcze pytanie odnośnie ciecierzycy - czy konserwowa zachowuje wszystkie wartości odżywcze, czy lepiej kupić i samemu namoczyć? :)
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 21:39
Wiadomo, że lepiej samemu namoczyć i ugotować, bo przy namaczaniu pozbywasz się części substancji wzdymających. Ta w puszce nie była namaczana przed puszkowaniem. Ja używam puszkowanej tylko 'last minute', jeśli planuje wcześniej posiłek z ciecierzycą to wolę sama ugotować.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 12:12
Gosiu :-)
1,Uwielbiam kasze jaglaną :) A czy płatki jaglane błyskawiczne pełnoziarniste też są ok ?
2,Ogórki kiszone to podstawa dodaje je do sałatek duże ilości , bo zielone o tej porze to omijam ...odbijają mi się :)
3, Ile białka powinna spożywać jeśli chce schudnąć ważę 77 kg :( i 164 cm . jak to rozłożyć na posiłki ?
4, Czy w każdym posiłku musi być białko ? Martwię się o nerki bo miałam kiedyś piasek :( może herbatka na oczyszczenie nerek ? jaka ?
5, zaczęłam chodzić na siłownie póki co wkręciłam się w bieżnię i 45 min daje rade :))
dziękuje Ci i proszę o odpowiedz . Buziaczki przesyłam . Krysia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 12:17
Malgosiu, czy mozna jesc siemie lniane i olej lniany przy nowotworze hormonozaleznym? Jesli nie to czym zastapic w celu uspokojenia chorego zoladka?
Pozdrawiam, J.
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:53
Można.
AnonimowyDodano:  4 grudzień 2016 - 14:57
A kupiony mielony len ma jeszcze jakieś wlasciwosci? Nie mam możliwości mielenia a chce regulować hormony więc dodaje do owsianki i past kanapkowych :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 12:30
Małgosiu jesteś cudowna wiesz o tym? musialam to napisać.Pozdrawiam Monika
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:52
Oj kochana, dziękuję Ci bardzo ;)
Bardzo mi miło ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 12:32
Witam! A w jakiej kolejności wypić rano na czczo : wodę z miodem i cytryną czy siemię lniane mielone z woda(tzw. glutek)? Ile czasu odczekać?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 12:33
Dzień dobry. Z testu FD wyszła mi m.in. średnia nietolerancja na drożdże - czy mogę jeść wędlinę (Piratki z Lidla), w której jest ekstrat drożdżowy?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:51
Niestety nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 13:54
Małgosiu która wersja byłaby dla mnie najlepsza glutek czy olej lniany na noc . Choruje na hashimoto i N.t oraz refluks. Pozdrawiam
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:50
Nie ma znaczenia u Ciebie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 13:58
Malgosiu czytalam ostatnio o owocu kaki, okazalo sie ze jest calkiem wartosciowy. Czy mozna spozywac 1 owoc kaki dziennie? pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 14:00
Czy przy HP można rano pić wodę z cytryną na czczo, a za 20 min. glutek z siemienia, czy odwrotnie?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:48
Odwrotnie. Najpierw glutka.
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 9:36
A co jak ma się hp przeleczone pylerą dopiero co i Hashimoto...Rano łyka się hormon to czy kisiel z siemienia wchodzi rano w grę czy będzie zaburzał wchłanianie?Ewentualnie kiedy tego glutka pić?A może lepiej rano wodę z miodem?W ogóle z dietą też trudno o to co przy nadżerkowym zapaleniu żołądka można niekoniecznie służy przy hasimotto.
Przy antybiotykoterapii nie można było nabiału i produktów bogatych w wapń,a teraz po można?Pozdrawiam G.
Dodano:  29 listopad 2016 - 12:16
Najpierw hormon, glutek po 30 minutach i wodę z miodem.
Nabiał teraz możesz ale mało.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 15:00
Gosiu a jak ty robisz surówkę z kiszonej kapusty?i ile jej można zjeść przy dzinnej kaloryczności 1500?tak np. do obiadku?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:47
Mieszam ze startą marchewką i jabłkiem i skrapiam olejem lnianym. Dodaję też czasem natkę pietruszki. Do obiadu jem taką solidną garść.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 15:16
Gosiu w jednym twoim przepisie jest makaron nudle. jakim innym makaronem mogę go zastąpić?
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:45
Zapewne chodzi o przepis na chińszczyznę, więc ryżowy bedzie tu odpowiedni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 16:34
Ja mam takie pytanie: czy siemię lniane /ziarenka/ zalewa się gorącą czy zimną wodą? W necie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi a jest to dla mnie bardzo ważne.
Dodano:  28 listopad 2016 - 16:48
Gorącą ale nie wrzącą.
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 9:41
A ja czytałam,że wrzuca się siemię do garnka i zalewa zimną wodą i gotuje kilka minut i powstaje kisiel.Przecedzam wtedy i pijemy...Ma to sens taki sposób przygotowania glutka?G.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 17:00
Witaj Małgosiu! Masz ogromną wiedzę na temat chorób tarczycy więc może wyjaśnisz mi pewną kwestię ponieważ nie wiem co myśleć. Choruję na cukrzycę typu I . 5 miesięcy temu urodziłam dziecko i trzy tygodnie temu wykonałam badania : TSH , fT3 i ft4. TSH wyszło mi zaledwie 0,06 uIU/ml pozostałe wyniki w normie.Zapisałam się na wizytę do endokrynologa który przed wizytą kazał mi wykonać również USG tarczycy. Lekarz który je wykonywał stwierdził ,że obraz jest charakterystyczny dla choroby Hashimoto. Za kilka dni mam wizytę u endokrynologa. Dzisiaj postanowiłam powtórzyć badania i TSH wyszło aż 3,74 uIU/ml.Czy możliwa jest taka zmiana w ciągu zaledwie 3 tygodni? I jeśli tak co ona może oznaczać? Strasznie się martwię.
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:51
Zanim cokolwiek powiem, przy takim skoku TSH ja bym Cię jeszcze poprosiła o krzywą cukrową i insulinową aby zobaczyć jak funkcjonuje gospodarka węglowodanowa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 18:11
Czy jeśli mam niskie ciśnienie (90/60 to norma) to bezpieczne jest picie soku z aronii czy lepiej nie ryzykowac? Bo chcialabym zacząć ale nie wiem czy jest sens ?
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:47
Ciężko mi powiedzieć bo nie wiem jak się przy tym ciśnieniu czujesz. Jeśli normalnie to spróbuj. Jeśli przy nawet niewielkim spadku robi Ci się słabo to nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 18:32
mam pytanie odnośnie wit.C lewoskrętnej,czy można się nią też wspomagać czy lepsza jest naturalna wit.c
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:45
Naturalna.
UnknownDodano:  29 listopad 2016 - 11:35
Firmy wykorzystują naszą nieznajomość chemii w tym przypadku. W nazwie kwas L-(+)-askorbinowy to znak plus oznacza prawoskrętność a nie literka L, która oznacza konfigurację wokół centralnego atomu węgla. Jedyną dopuszczoną do użytku witaminą C jest właśnie prawoskrętna i taką sprzedają tez naciągacze pod nieprawdziwą nazwą "lewoskrętna" za duże pieniądze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 18:56
Małgosiu,jaka ilość kaszy jaglanej można jeść tygodniowo przy niedoczynności tarczycy? Mam jednocześnie problem z zakwaszeniem organizmu.
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:48
ok. 60 g
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 20:13
Małgosiu, czy można pić siemię lniane w ciąży?
Pozdrawiam
Agnieszka
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:45
Agnieszko oczywiście. Bez obaw.
AnonimowyDodano:  7 grudzień 2016 - 11:30
W ciąży nie powinno się pić siemię lniane,ponieważ może wywołać wczesne skórcze. Jedynie można dopiero po 34 tygodniu ciąży,doskonale przygotowuję szyjkę do porodu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 21:45
Siemie sama miele żeby było świeże. Ale na ile dni mogę sobie zmielić i wziąć do pracy żeby już nie było zwietrzałe.
Dodano:  29 listopad 2016 - 8:42
Najlepiej na 3 dni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 listopad 2016 - 23:11
Ja nie mogę zasnąć z pustym brzuchem. Ssie mnie dopóki nie zjem coś tresciwego: zazwyczaj kromkę z wedlina. Jak oszukać samego siebie?
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 10:42
To ile godzin po kolacji chodzisz spać?
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 14:22
Chcialabym zjeść o 18, bo chodze spać koło 22. Jeśli zjem o 20 to jest ok- brzuch jest spokojny, ale mam uczucie , ze to za późno.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 8:09
Gosiu na facebook masz wiadomość. Dotyczy tego formularza z 23.9.2016.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 9:51
I jeszcze jedno pytanie -ukisiłam czosnek..niby był polski..Po ukiszeniu w niektórych słoikach czosnek zmienił kolor na zielony?jedne mniej,inne bardziej..W smaku ok...pleśni nie ma...nie pasteryzowałam,tak jak i kiszonych ogórków nie pasteryzuję. Znalazłam sprzeczne info.Niektórzy piszą,że nie nadaje się do jedzenia,inni,że wszystko ok.Co robić,jeść czy nie?Doda,że czosnek kiszony ze słoika z ogórkami nigdy mi nie zmienił koloru...ale był tylko dodatkiem i w sumie smakował jak ogórek kiszony....ten ze słoika tylko z czosnkiem bardziej czosnkiem smakuje.I czy kiszonki można jeść przy nadżerkowym zapaleniu żołądka niby spowodowanym przez hp i hasimotto?.
Pozdrawiam,
G.
Odpowiedz
koniczynkaDodano:  29 listopad 2016 - 11:24
Małgosiu bardzo proszę o poradę. Mój Tata ma nadciśnienie, dzisiaj lekarz powiedział, że grozi mu zawał :( Niestety, w jego menu króluje wieprzowina, bo twierdzi, że tylko to mięso jest zdrowe. Myślę, że w takiej sytuacji zrozumie konieczność zmian. Poradź, proszę, co włączyć do diety, co wyłączyć, a co zmienić. Błagam o jakieś wskazówki. Lekarz wspomniał tylko o redukcji soli, niestety. Paulina
Dodano:  29 listopad 2016 - 12:14
Paulina, tata powinien jak najszybciej zmienić sposób odżywiania. Jeść mało mięsa, i mięso chude, nie wieprzowina, dużo warzyw, tłuszczów roslinych na zimno i duzo błonnika.
Polecam moje przykładowe jadłospisy jako inspirację, oczywiście zwiększając kaloryczność.
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 13:15
Niestety takie przekonanie panuje wśród starszych osób. Kiedyś mięso było rarytasem, faktycznie jedzone 1-2 razy w tygodniu było zastrzykiem odżywczym w kraju, gdzie wszystko było na kartki. Teraz niestety spożycie białka zwierzęcego jest ogromne, w dodatku jakość mięsa i produktów odzwierzęcych jest przerażająco niska.

Moi rodzice pomału przekonują się do kuchni roślinnej. Podrzucam im książki (polecam Campbella) i sycące dania z wykorzystaniem soczewicy, ciecierzycy i kasz. Polecam wegetariańskie spaghetti bolognese z soczewicy (przepis np. z kwestii smaku)- to jest chyba najlepsze danie kuchni wege, które bardzo smakuje mięsożercom i służy jako dobry przykład alternatywnego sposobu żywienia. Często mięsożercom wydaje się, że bycie wege to tylko jedzenie sałatek. To danie pokazuje, że kuchnia roślinna może być sycąca i smaczna.
Odpowiedz
koniczynkaDodano:  29 listopad 2016 - 13:02
Dziękuję, jestem świadoma konieczności zmian. Jeszcze tylko zapytam o kwestię badań. Warto wykonać coś na własna rękę w tym przypadku, np. lipidogram? Lekarz oczywiście nie zlecił żadnych, "bo koszty", przepisał leki i kazał przyjść do kontroli za miesiąc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 14:32
Witaj Małgosiu,co powinien wykluczyć z diety mój mąż przy podwyższonym kwasie moczowym - 8,5 mg/dl (norma 3,4 - 7). W ciągu dwóch lat prowadzimy zdrowe jedzenie w/g Twoich zaleceń, ale nie brałam pod uwagę tego wyniku, który od tych 2 lat się nie zmienia. Nie chciała bym żeby brał milurid, wolę zmienić to co je, czy myślisz, że to pomoże?
Dodano:  30 listopad 2016 - 9:36
Odsyłam do posta Dna Moczanowa.Tam szczegółowo piszę o kwasie moczowym i diecie.
Odpowiedz
AgataDodano:  29 listopad 2016 - 17:51
Dzień dobry jesli dziś zamówię książkę kiedy mogę spodziewać się dostawy?
Dodano:  30 listopad 2016 - 9:29
W połowie grudnia.
AgataDodano:  30 listopad 2016 - 21:26
Dziękuję za odp.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 18:54
Witam Pani Małgosiu mam pytanie jestem w 4 tyg ciąży normalnie jadlam 1500-1600 kcal wiem że w pierwszym trymestrze nie zwieksza sie zapotrzebowania ale boje sie ze to 1500 to za malo nie chcę szkodzic dziecku
Dodano:  30 listopad 2016 - 9:38
W pierwszym trymestrze kiedy dotykają mdłości ciężko bywa z jedzeniem więc jedz tyle abyś nie była głodna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 listopad 2016 - 22:22
Gosiu jak uwazasz co jest lepsze zdrowsze len glutek gotowany-kisiel czy mielone zalewane?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 listopad 2016 - 9:31
Gosiu Mazury piszemy z wielkiej litery.
Dodano:  30 listopad 2016 - 9:52
Poprawiłam dziękuję ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds