Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy. Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
JADŁOSPIS
wtorek– łącznie ok. 1703 kcal
śniadanie:ok. 415 kcal
* jogurt naturalny Tola z wapniem – ok. 150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* garść borówki amerykańskiej – ok. 30 kcal
* 1 banan – ok. 100 kcal
* herbata owocowa bez cukru (malina, dzika róża etc.)
Pamiętajmy, aby przed dodaniem owoców najpierw zmieszać jogurt z mixem i odstawić na 5-10 minut, aby ziarna napęczniały.
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 280 kcal
* kanapka z 2 kromek chleba razowego posmarowanych masłem osełkowym z liściem sałaty, 2 rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki i plastrem sera żółtego – ok. 280 kcal
W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 328 kcal
Sałatka grecka :
* 1/3 główki sałaty lodowej – ok. 18 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 6 kostek chudego sera feta – ok. 18 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 4 łyżki sosu winegret – ok. 200 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal
* 300 gram białych winogron – ok. 210 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 400 kcal
* Zupa toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki– talerz ok. 300 ml – ok. 250 kcal
* dwa kawałki bagietki opiekanej (ja opiekam w opiekaczu do kanapek) – porcja widoczna na zdjęciu ok. 150 kcal
środa – łącznie ok.1749 kcal
śniadanie: ok. 493 kcal
* 3 kromki chleba razowego z masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* pasta jajeczna przygotowana z 2 jajek na twardo i łyżeczki serka naturalnego Almette (oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem) – ok. 185 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* herbata owocowa lub ziołowa bez cukru (malina, dzika róża, zielona, miętowa etc.)
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 165 kcal
* 3 duże marchewki pokrojone w słupki – ok. 35 kcal
* pół kubeczka Tzatziki ze świeżymi ogórkami i czosnkiem Zott do maczania marchewek- ok. 130 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 349 kcal
Sałatka z kaszy kuskus:
* szklanka gotowej kaszy kuskus – ok. 173 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* 1 czerwona papryka – ok. 64 kcal
* ćwierć zielonej papryki – ok. 20 kcal
* garść bazylii lub mięty
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
* jedno średnie jabłko – ok. 70 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 600 kcal
* kulebiak– porcja z sosem widoczna na zdjęciu ma ok. 600 kcal
czwartek – łącznie ok. 1710 kcal
śniadanie: ok. 465 kcal
* 2 tosty z chleba razowego (jeśli nie macie tostera to „zwykłe kromki”) – ok. 160 kcal
* 2 plasterki sera żółtego – ok. 160 kcal
* 2 łyżeczki dżemu wiśniowego niskosłodzonego – ok. 45 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 195 kcal
* sałatka z pokrojonych w kostkę 2 kiwi i 2 brzoskwiń – ok. 195 kcal
W dowolnym momencie dnia, kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte – 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) – ok. 70 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 600 kcal
Osoby mające w pracy mikrofalówkę :
* porcja kulebiaka ze środowej obiadokolacji – ok. 600 kcal
Osoby nie mające w pracy mikrofalówki :
Sałatka z makaronem i kurczakiem:
* 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego penne – ok.340 kcal
* 1 łodyga selera naciowego – ok. 6 kcal
* 4 łyżki kukurydzy konserwowej – ok. 60 kcal
* 100 gram fiteta z kurczaka – ok. 100 kcal
* 2 plastry ananasa w puszce – ok. 50 kcal
* świeży koperek, sól, pieprz
* 2 łyżki jogurtu greckiego – ok. 30 kcal
* łyżeczka syropu z ananasa z puszki (należy go zmieszać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i koperkiem) – ok. 15 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
* jedno średnie jabłko – ok. 70 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 310 kcal
* 2 gołąbki z przepisu dostepnego tutaj – ok. 260 kcal
* sałatka z 2 ogórków gruntowych i 6 rzodkiewek oraz łyżki jogurtu greckiego doprawionego solą i szczyptą cukru – ok. 50 kcal
w czwartkowym przepisie na sałatkę do pracy jest mały błąd w nazwie jest ryż, a w składnikach makaron. Co ma być? Pozdrawiam Ania