Wiecie za co lubię gołąbki? Za to że doskonale smakują odgrzewane i bez szkody dla smaku mogę je zrobić na 2-3 dni. Mogę je także zamrozić i w sytuacjach awaryjnych, kiedy wiem że szykuje się ciężki dzień w pracy i nie będę miała czasu na przygotowanie obiadu, po prostu wyjąć rano z zamrażarki. Uwielbiam je także za to, że doskonale sprawdzają się wtedy, kiedy wyjeżdżam służbowo, a tata zostaje w domu sam z dziećmi.
Tradycyjne gołąbki to te w sosie pomidorowym. Zna je chyba każdy. Dziś postanowiłam zdradzić Wam przepis na gołąbki w innej wersji, w sosie pieczarkowym z farszem z indyka, warzyw i kaszy gryczanej białej, niepalonej. Dodanie do farszu startych na tarce i podduszonych na maśle warzyw nadaje mu wilgotności, słodyczy i wyrazistości. Ten smak fantastycznie współgra ze smakiem sosu pieczarkowego.
Smak tych gołąbków jest zupełnie inny, ale jestem pewna, że Wam zasmakują. Idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad. Ja serwuję je tylko z dodatkami warzywnymi. Na ogół z gotowanym zielonym groszkiem lub talarkami z marchewki na parze.
Jeden gołąbek ma ok. 115 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Składniki na 10 gołąbków:
- biała kapusta – będziemy potrzebować ok. 10 dużych liści
- 500 gramów mięsa z udźca indyka
- 150 gramów kaszy gryczanej niepalonej
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w małej ilości lekko osolonej wody. Liście mają być zaparowane, lekko miękkie, nie rozgotowane. Wyjmujemy kapustę z garnka, studzimy, zdejmujemy liście. Będziemy potrzebować ok. 10 dużych liści.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, czosnek oraz startą na drobnej tarce marchewkę i pietruszkę. Dusimy ok. 2-3 minuty.
- Udziec z indyka mielimy w maszynce. Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Do wysokiego naczynia wkładamy ugotowaną i wystudzoną kaszę, zmielone mięso z udźca indyka oraz podduszone warzywa.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Farsz układamy na liściach kapusty. Zawijamy gołąbki.
- Na spodzie garnka kładziemy 3-4 liście kapusty. To zapobiegnie ewentualnemu przywarciu gołąbków do dna. Układamy gołąbki dość ciasno, końcami liści do dołu. Zalewamy 300 ml wody. Gotujemy 40 minut.
Sos pieczarkowy:
- 300 gramów małych pieczarek
- łyżka klarowanego masła
- mała cebula
- łyżka sosu sojowego
- 50 ml śmietany 12 %
- sól
- biały pieprz
- W wysokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż się lekko zrumieni. Następnie wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy bez przykrycia, aż odparuje z nich woda. Pieczarek nie przykrywamy pokrywką!
- Pieczarki doprawiamy solą i białym pieprzem. Wlewamy śmietanę i sos sojowy. Mieszamy.
Gosiu, wiem , ze tez masz niedoczynność tarczycy. Pisałaś również, ze nie przyjmujesz leków bo unormowałaś tarczycę dieta. Ja od dwóch lat biorę letrox. Prosze powiedz co zrobić żeby nie brać tych leków. Czy ty oprócz diety zażywasz jakieś naturalne zioła itp?
Jakieś zalecenia odnośnie maltańczykow. Mój pies to też rasa mała więc jestem ciekawa Twojej opinii.
Nie mogłabyś zjeść surówki z kapustą surową.
czy mozesz zamiescic jaki przepis na sniadanie dla dzieci, ktore mają candide?
dziękuje
Pozdrawiam,
Magdalena
* niedoczynnością tarczycy
* PCOS
* zaburzeniami hormonalnymi, trądzikiem etc,
Oprócz książek kursy i rozmowy z lekarzami, konsultacje, analizy. Ja mam dwójkę lekarzy z którymi się konsultuje w sprawach moich pacjentów.
Wiem że pytanie jest nie w temacie ale bardzo mnie to nurtuje .Pisze się w necie że warto pić sok pokrzywy na czczo inni że wodę z imbirem miodem cytryną siemie lniane.jak pogodzić to wszystko a dodatkowo pisze się że warto pić herbatę z czystka czy innych ziół.Jak to wszystko pogodzić wiadomo że doba jest krótka a dodatkowo chcemy wypić kawę .co warto pić czego nie można ze sobą łączyć.co do kawy mam jeszcze pytanie wyczytałam u ciebie na blogu że nie wolno łączyć fusów z mlekiem a jak tradycyjnie zaparzymy kawę w zaparzaczu i od dzielimy kawę od fusy od kawy czy będzie ok?Wiem że jest tego dużo ale wiem że jesteś osobą która zna się na temacie i twoja odpowiedź będzie rzetelna i obiektywna .Bardzo lubią twój blog za proste przepisy i wiedzę którą się dzielisz i przekazujesz w prosty sposób dla laików.Dziękuje
Tak. Warzywa dodają smaku ale też wilgotności.
Ja kupuję Hawajskie.
Mogę prosić o odpowiedź .Pytałam się o picie wody oraz ziół.
Dziękuje
Pozdrawiam
Leta
Pozdrawiam
Leta
650+1025-170-161
Pozdrawiam
LEta
Pozdrawiam
Leta
Pozdrawiam
Leta