Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
PONIEDZIAŁEK ok. 1514 kcal lub 1513 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane cienko masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 2 plasterki żółtego sera – ok. 70 kcal
* jeden plasterek chudej szynki – ok. 50 kcal
* sałata lodowa
* kilka plasterków ogórka zielonego lub kiszonego
* szczypiorek lub kiełki
Robimy kolorowe kanapki. Szynkę kroimy na trzy, ser też na kawałki, tak aby na każdej kanapce był i ser i szynka. Pod spód sałata. Na wierzchu plasterki ogórka i szczypiorek lub kiełki.
I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli – ok. 150 kcal
Jogurt jest dipem do maczania marchewek.
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal
Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal
* 1/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Wyjmujemy.
UGOTUJCIE ROSÓŁ NA JUTRZEJSZĄ ZUPĘ. Cześć będzie potrzebna do dzisiejszego sosu.
Odlewamy trochę rosołu. Zagęszczamy go koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek. Do sosu wkładamy pulpety.Dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
Pulpety podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.
Wtorek ok. 1529 kcal lub 1502 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 340 kcal
* 2 jajka sadzone na patelni cieniutko posmarowanej (warto użyć pędzelka kuchennego) olejem rzepakowym – ok. 180 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* 2 kromki razowego chleba – ok. 160 kcal
Jajka smażymy przykryte pokrywką na minimalnym ogniu tak, aby żółtka były płynne. Solimy na końcu po posypaniu szczypiorkiem.Wtedy do chleba nie używamy masła, a po prostu rwiemy go na kawałki i maczamy w płynnym żółtku.
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze – ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Jabłko kroimy w ósemki. Pomarańcze obieramy i całość układamy w owocowego jeża 🙂
Obiad: ok. 437 kcal lub ok. 410 kcal
Pracujący i studenci ok. 437 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* kiełki rzodkiewki
* ogórek kiszony – ok.7 kcal
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
* 2 łyżki naturalnego serka twarożkowego – ok. 40 kcal
Tortillę smarujemy serkiem twarożkowym. Na to kładziemy kiełki i sałatę. Przykrywamy szynką i plasterkami kiszonego ogórka. Zwijamy w rulon.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 410 kcal
* zupa ogórkowa 300 ml – ok. 180 kcal
* 1 pulpet ( pulpety przygotowaliśmy wczoraj) z 1 łyżką sosu – ok. 130 kcal
* sałatka z jabłka, połowy marchewki, garści kiszonej kapusty + pół łyżeczki brązowego cukru + kilka kropel oliwy – ok. 100 kcal
Zupę przygotowujemy na rosole, który gotowaliśmy wczoraj. W oddzielnym garnku w małej ilości wody gotujemy startą marchewkę, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec ogórki kiszone. Warzywa razem z wodą w której się gotowały wlewamy do podgrzanego rosołu.Zaprawiamy łyżką śmietany 12% i posypujemy koperkiem.
II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1515 kcal lub 1495 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 173 kcal
* banan pokrojony w kawałki – ok. 100 kcal
* kiwi pokrojone w kostkę – ok. 43 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 30 kcal
Przygotowujemy sałatkę. Posypujemy sezamem.
Obiad: ok.410 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 250 kcal
* duży koktajl z 1,5 szklanki kefiru, połowy banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i 3 łyżek otrębów owsianych lub żytnich- ok. 250 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanego masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* ogórek kiszony – ok. 7 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* sałata lodowa
Czwartek ok. 1516 kcal lub 1522 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
* pół kostki chudego twarogu (100 gramów) – ok. 113 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* trochę startego na tarce zielonego ogórka (opcjonalnie)
* kiełki rzodkiewki
Twaróg ucieramy z jogurtem. Solimy. Dodajemy startego na tarce zielonego ogórka.
Twarożkiem smarujemy kanaki i kładziemy na nie kiełki.
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchwi – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 470 kcal lub ok.476 kcal
Pracujący i studenci ok. 470 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół bakłażana – ok. 25 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* 4 łyżki nasion granatu – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
Bakłażana kroimy w szerokie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy bakłażana, aż się przyrumieni. Solimy. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do niego bakłażana. Mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy pokruszoną fetę i nasiona granatu.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 476 kcal
* 3/4 szklanki soku pomarańczowego (reszta wody) – ok. 70 kcal (jeśli nie chcemy soku, możemy do makaronu dodać jedną łyżkę słonecznika więcej)
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Kolacja ok. 338 kcal
* 2 papryki – ok. 130 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 7 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 60 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* koperek
* kromka razowego chleba posmarowana cienko masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy z jogurtem. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Piątek ok. 1506 kcal lub 1508 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal
I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli – ok. 150 kcal
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 448 kcal
* roladki z cukinii z serkiem i miętą – zabieramy 6 roladek – ok. 348 kcal
* 4 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 100 kcal
Przepis na roladki TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* zupa krem z ulubionych warzyw – 300 ml -ok. 200 kcal
* garść grzanek z chleba razowego – ok. 100 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi) z wywaru – można pokroić w kawałki i dodać do zupy – ok. 150 kcal
Najpierw gotujemy wywar z kurczaka i warzyw (wyjmujemy i warzywa i kurczaka). Na patelni na klarowanym maśle podsmażamy cebulę. Jak będzie rumiana dodajemy ulubione warzywa, może być mieszanka warzyw. Świetna jest z zielonych. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Warzywa dodajemy do wywaru, gotujemy chwilę, blendujemy. To sposób Jamiego Olivera na zupę krem. Świetna. Zupę można zaprawić niewielką ilością śmietany 12 % i posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok .140 kcal
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok.194 kcal
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
* kiełki rzodkiewki
Sobota ok. 1545 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok.259 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek – ok. 100 kcal
* sałatka z 3 kiwi – ok. 129 kcal
* łyżka jogurtu naturalnego – ok. 15 kcal
* 2 łyżki pestek granatu – ok. 15 kcal
Obiad: ok. 465 kcal
* pieczone udko z kurczaka (nie jemy skóry) – ok. 200 kcal
* 3 ziemniaki pokrojone w grube talarki, zawinięte w folię aluminiową z łyżeczką masła, solą i koperkiem (pieczemy w piekarniku razem z kurczakiem) – ok. 215 kcal
* surówka z marchewki, połowy jabłka i kiszonego ogórka – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 100 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek – ok. 100 kcal
Kolacja ok. 346 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Niedziela ok. 1293 kcal
Śniadanie ok. 378 kcal
* jogurt naturalny – ok. 150 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 90 kcal
* łyżka żurawiny – ok. 38 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
I Przekąska ok.100 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek – ok. 100 kcal
Obiad dziś 2-częściowy : ok.665 kcal
*rosół z makaronem – 300 ml rosołu i szklanka ugotowanego makaronu nitki – ok. 300 kcal
Po godzinie, dwóch drugie danie: ok. 365 kcal
* 200 gramów fileta z dorsza (może być inna ryba) – ok. 160 kcal
* łyżeczka klarowanego masła, koperek, pieprz cytrynowy, sól – ok. 40 kcal
* 200 gramów mrożonych warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem lub cukinią (mrożonka z ziemniakami w składzie – nie używamy dołączonej mieszanki przypraw!) – ok. 125 kcal
* łyżeczka oleju rzepakowego do przygotowania warzyw- ok. 40 kcal
* sól,
Rybę zawijamy w folię z masłem, przyprawami i koperkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Podajemy z warzywami.
Kolacja ok.150 kcal
* garść sałaty lodowej lub innej np. roszponki lub mixu sałat
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 10 oliwek- ok.40 kcal
* 10 kostek sera feta – ok. 30kcal
* kilka listków bazylii
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Mam jeszcze Gosiu pytanie, co myślisz o ziemniakach gotowanych w mundurku? Nigdy nie pojawiły się w żadnym z jadłospisów.
Z Twojego opisu wnioskuję że jesz bardzo mało skoro po południu prawie wcale. Tym sposobem bardzo obniżasz PPM i strzelasz sobie w kolano bo obniżona PPM oznacza że aby zachować wagę będziesz musiała jeść coraz mniej.
Przeczytaj mój tekst "im mniej jesz tym bardziej utyjesz"
Czyli zwiększyć ilość białka, zalkalizować tę zwiększoną ilość właściwą ilością warzyw i owoców.
Ja bym Ci dała 1600 kcal.
mogłaby Pani polecić jakis konkretny ser mozzarella i feta bo zawsze mam problem z wyborem ? wcześniej nie miałam z nimi do czynienia dopiero jak trafiłam na tego bloga i nie wiem czym się kierować:)
A drugie to, czy gdzieś jest "przepis"w jaki sposób przygotować to pieczone udko? ( chodzi mi o to jakie przyprawy, czy piec w foli i ile czasu) Pozdrawiam:)
Udko natrzyj czosnkiem i posyp albo pieprzem cytrynowym albo słodka papryką i majerankiem.
Całkiem przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i jestem pod wrażeniem tego co stworzyłaś i dalej nad tym pracujesz. Podziwiam Cię. Twoje jadłospisy są świetne, miłe i przyjemne w przygotowywaniu i smakowaniu. Mój problem to jogurt naturalny, kefir, maślanka - nienawidzę choć wiem, że są mega zdrowe ale po prostu jak spróbuję zaraz mam ochotę wymiotować. Czy mogę go zastąpić serkiem wiejskim, a może znajdzie się jeszcze inny produkt? Pozdrawiam Cię serdecznie, Monika
mam pytanie. Obiad jem po powrocie z pracy tak ok. 16:30 i czy mogę jeść w nast. sposób? 1.Śniadanie 7:30, 2. 1 Przekąska 10:30, 3. 2 Przekąska 13:30, 4. Obiad 16:30, Kolacja ok 19:00.
Pozdrawiam
Małgorzata T.
Opcja idealna to węgle od razu po treningu a do godziny białko.
Chodzi o to, że aby te płatki ugotowały się błyskawicznie muszą zostać "odarte" z wielu cennych wartości które sprawiają że czas gotowania jest dłuższy.
Zacznę od tego że Twoja koleżanka wcale chuda nie jest. 70 kg przy 160 cm wzrostu nie jest dobrą wagą.
Takie odżywianie + papierosy w którymś momencie dadzą o sobie znać. To nie jest tak że komuś bezkarnie uchodzi taki styl życia a drugi katuje się dziubiąc kaszę. Organizm upomni się o swoje.
Ja też nie lubię oglądania się na kogoś. To że ktoś je białe buły nijak ma się do mnie.
Jeśli mam jeść zdrowo tylko po to aby schudnąć ale kompletnie tego nie czuję i nie mam świadomości jakie niesie to za sobą korzyści to nie ma to sensu.
Dlaczego nie ma sensu?
Bo powiedzmy 2 miesiące będziesz jadła zdrowo, kasze, warzywa etc. ale myślami będziesz przy pączku i białej kajzerce.
Jaki zatem ma sens zmiana stylu życia i odchudzania skoro przy każdej okazji jak zobaczysz inne jedzenie będziesz miała ból głowy z tęsknoty.
Zanim się zacznie cokolwiek zmieniać trzeba wiedzieć po co i trzeba CHCIEĆ ! Nie na siłę bo na siłę nic z tego nie będzie.
No i ilość jedzenia. Odchudzanie to proces i jak nagle z 2500 zjadanych kcal zejdziesz na 1200 bo i takie historie słyszałam to podać się można bardzo szybko.
Natomiast w dietach które piszę indywidualnie dostosowuję BTW do konkretnej osoby, schorzenia i historii z odchudzaniem.
Polecam też wszystkie suche bo wiadomo że nie ma tam białka roślinnego, wody i innych wypełniaczy np. sucha krakowska.
Nie powinny stanowić przewagi ale jako uzupełnienie jak najbardziej.
Posiłki możesz mieszać i o 11 zjeść lunch a o 13 przekąskę.
Staram się jeść zdrowo. Od 4 miesięcy bardzo kontroluję to co jem, ważę porcje, zapisuje itd. Przez dwa ostatnie miesiące starałam się zjadać 1600kcal dziennie, jadłospisy były urozmaicone, od dwóch tygodni korzystam z Pani przepisów. Ogólnie jem bardzo duzo warzyw, owoców, jeśli chodzi o mięso to wyłacznie drób, czasami ryby. Używam tylko mąki pełnoziarnistej, makaron, pieczywo i ryż oczywiście pełnoziarniste. Kocham owsianki, kasze jaglana.Piję ok 2l wody dziennie. Unikam słodyczy, grzeszki się zdarzają nie powiem. Ale coś słodkiego pojawia się raz w tygodniu, a nawet rzadziej. Ćwiczę regularnie od ośmiu miesięcy 5-6razy w tygodniu. Są to treningi 45minutowe. Ćwiczę z Ewą Chodakowską, teraz zaczęłam treningi z serii T25. Schudłam jedynie 4kg w tym czasie. Nie wiem,czy coś ze mną jest nie tak? Bardzo martwi mnie bardzo brak efektów. Muszę powiedzieć, że poziom TSH jest prawidłowy. Biorę tabletki antykoncepcyjne od kwietnia, jednak żadnego złego wpływu na organizm nie zauważyłam.
Jaka może być przyczyna braku efektów? Tracę motywację.
M.
Ja bym dodatkowo zrobiła test na gluten bo też często blokuje utratę wagi.
Chodze do pracy na 22 do 6 rano.
Po obudzeniu ok 14 od jakiego posilku mam zaczac a od jakiego skonczyc .
I pamiętaj - jesz wtedy kiedy funkcjonujesz więc w nocy także.
Beata
Napisz mi jak wygląda dzień przed nocną zmianą (o której wstajesz) i dzień po nocnej zmianie.
1600 będzie mimo wszystko za mało. Zwiększ do 1800.
A z zachciankami cóż ;) Nie pomogę ;) Trzeba to opanować samemu.
Pamiętaj że lepiej sięgnąć po pomarańczę lub jabłko niż po ciastko.
Odwiedzam Pani bloga regularnie i często korzystam z przepisów. Chciałabym zadać Ci pytanie odnośnie obliczeń zapotrzebowania kalorycznego, ponieważ wyszło mi 1824 kcal ( 162 cm i 55 kg) chciałabym schudnąć 5 kg o ile powinnam zmniejszyć kaloryczność ? Dodam, że mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto i nietolerancję glutenu.
Dziękuję bardzo za wszelkie rady i wskazówki ;)
Pozdrawiam,
Ania
7 - sniadanie
10 - I przekąska
12 - obiad
16.30 - II przekąska
20.30 - kolacja
bądz zamiana obiadu z drugą przekąską ?
mam o 12 przerwe w pracy a około 16..30 wracam do domu
Czy jest szansa na jadłospis i sposób odżywiania dla osób pracujących w systemie 4-zmianowym .A druga rzecz zawsze jak jem jako przekąskę owoce,lub koktajle warzywne po pół godzinie czuję ssanie w żołądku i natychmiast bym coś zjadła ,czy jest na to rada ? Pozdrawiam
Jeśli po godzinie od posiłku czujesz ssanie to znaczy że nieprawidłowo obliczyłaś swoje zapotrzebowanie i za bardzo obniżyłaś kaloryczność na start.
Powtórz kilka razy.