Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1550 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 łyżki pasty jajecznej – ok. 114 kcal
* 1 łyżka pesto – ok. 50 kcal (cienką warstwą pesto smarujemy kanapki)
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Przepis na pastę jajeczną, bez majonezu TU (klik)
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus – ok. 200 kcal (+ bulion warzywny do przyrządzenia kaszy)
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* jedna czerwona papryka – ok. 65 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, imbir, słodka papryka
* natka pietruszki
Kaszę kuskus przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka nacieramy solą, imbirem i słodką papryką, kroimy w cienkie paski, lub drobną kosteczkę. Odstawiamy na 10 minut.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Do warzyw dodajemy kurczaka, smażymy ok. 3-4 minuty (czas smażenia zależy od grubości kostek, lub pasków kurczaka). Na patelnię dodajemy kaszkę kuskus i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Jemy na zimno, lub na ciepło.
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
Curry warzywne z pełnoziarnistym makaronem:
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* 5 pieczarek – ok. 15 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* ząbek czosnku
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* puszka pomidorów krojonych bez skóry – ok. 110 kcal
* sól, pieprz ziołowy, curry, koperek lub natka pietruszki
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Jak z pieczarek odparuje woda dodajemy cukinię i smażymy 1-2 minuty, po czym wlewamy pomidory i dodajemy wyciśnięty czosnek. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, curry i pieprzem ziołowym.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, mieszamy z warzywami. Posypujemy koperkiem, lub natką pietruszki.
Wtorek ok. 1555 kcal lub 1539 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 392 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 łyżki granoli – ok. 99 kcal
* 1 kiwi – ok. 43 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
Banana i kiwi kroimy w drobniutką kostkę. Mieszamy z jogurtem i wlewamy do miseczki. Posypujemy granolą.
Przepis na domową granolę TU (klik)
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok. 396 kcal lub ok. 380 kcal
Pracujący i studenci ok. 396 kcal
* 2 czerwone papryki – ok .120 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 15 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* listki bazylii, sól, 2-3 krople oliwy, lub oleju
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych pesto (łyżka) z 2 plastrami sera mozzarella i sałatą lodową – ok. 235 kcal
Przepis na pesto TU (klik)
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 380 kcal
* 2 połówki faszerowanej papryki – ok. 280 kcal
* pół kulki sera mozzarella (do położenia na paprykach) – ok. 100 kcal
Przepis na faszerowane papryki TU (klik)
II Przekąska ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
* dwie gruszki – ok. 140 kcal
* łyżka otrębów
* cynamon
Owoce kroimy w drobną kostkę, posypujemy otrębami i cynamonem. Przed zjedzeniem trzeba odczekać 5 minut, aby otręby zmiękły pod wpływem soku z owoców.
Kolacja ok. 302 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* łyżka pesto – ok. 50 kcal
* liście bazylii
* 1/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki (ok. 30 g) – ok. 100 kcal
Z podanych składników robimy sałatkę. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pesto i bazylię. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
Środa ok. 1503 kcal lub 1509 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 218 kcal
* banan – ok. 100 kcal
* 2 kiwi – ok. 86 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 32 kcal
Owoce kroimy w kostkę. Posypujemy sezamem.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* jeden rolls z pieczoną papryką i serkiem – ok. 300 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
* jeden naleśnik z mąki pełnoziarnistej z łyżką twarogu i łyżeczką dżemu niskosłodzonego – ok. 220 kcal
Przepis na zupę ogórkową:
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki, pietruszka, pół selera, zielona część pora, pół cebuli,
* sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe
* 6 kiszonych ogórków
* 4 litry wody
* 5 ziemniaków
* łyżka śmietany 12 %
* koperek
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, zieloną część pora i listki laurowe. Gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 minut (od zagotowania). Wyjmujemy zieloną część pora i do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy 10 minut po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 10 minut, i oddajemy starte ogórki. Gotujemy 15 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem.
II Przekąska ok. 190 kcal
*koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
Przepis TU (klik)
Czwartek ok. 1547 kcal lub 1532 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 411 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* szczypiorem drobno posiekany
I Przekąska ok. 227 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli
* 3 marchewki pokrojone w słupki – ok. 36 kcal
Obiad: ok. 452 kcal lub ok. 437 kcal
Pracujący i studenci ok. 452 kcal
* garść sałaty lodowej
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
* Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 437 kcal
* zupa ogórkowa porcja ok. 400 ml – ok. 200 kcal
Sałatka:
* garść sałaty lodowej
* cała papryka – ok. 65 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
II Przekąska ok. 175 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU (klik)
Piątek ok. 1568 kcal lub 1573 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 352 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* starte jabłko – ok. 70 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal* cynamon
Wszystkie składniki mieszamy.
I Przekąska ok. 255 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym, z plasterkiem chudej szynki, sałatą lodową i pomidorem – ok. 255 kcal
Obiad: ok.485 kcal lub ok.490 kcal
Pracujący i studenci ok. 468 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę – ok. 7 kcal
* 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- ok. 51 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* kilka kropel sosu sojowego
* koperek
* sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 490 kcal
* pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem – ok. 380 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym (wkładamy do sosu, jak rozmrozi się szpinak) – ok. 110 kcal
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem TU (klik)
I Przekąska ok. 190 kcal
* zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU (klik)
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Sobota ok. 1522 kcal
Śniadanie ok. 450 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła, posypana szczypiorkiem – ok. 210 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko osmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* sałatka z jednego pomidora, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 40 kcal
I Przekąska ok. 200 kcal
Koktajl owocowo – warzywny:
* sok z marchewki, jabłka i kiwi – ok. 200 kcal
1,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka miksujemy z kiwi i bananem.
Obiad ok. 462 kcal
Pełnoziarniste penne z sosem z pieczonej papryki:
* szklanka suchego makaronu penne (70g) – ok. 242 kcal
* 250 ml sosu z pieczonej papryki – ok. 140 kcal
* 2 pulpety uduszone w sosie – ok. 80 kcal
Przepis na pulpety TU (klik)
Przepis na sos z pieczonej papryki TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 310 kcal
* dwie garście mixu sałat
* pół awokado – ok. 112 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1344 kcal
Śniadanie ok. 395 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka truskawek – ok. 40 kcal
* 5 łyżkek granoli – ok. 165 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki miksujemy z jogurtem i miodem. Jemy z granolą.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 457 kcal
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym:
* 150 gramów fileta z kurczaka – ok. 200 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 40 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
Przepis na fileta z kurczaka TU (klik)
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
A jakie Pani odradza? Które należy ograniczać raz na 2 tyg/ raz na miesiąc?
Pozdrawiam !
Tam wyjaśniam kwestie IG i ŁG.
można zjeść od czasu do czasu
6.30 - śniadanie (płatki owsiane lub 3 kanapki razowe)
10.30 - I przekąska (jabłko lub gruszka)
13.20 - II przekąska (kanapka)
16 - obiad (dość duży)
19.30 - kolacja (zazwyczaj lekka - miseczka orzechów laskowych/serek wiejski/koktajl)
Wstaję o godzinie 6, do 16 nie ma mnie w domu i kładę się zazwyczaj o 22 :)
właśnie dowiedziałam się, że jestem w pierwszych tygodniach ciąży. Niestety nie mogę zbyt dużo przytyć, bo obecnie ważę 80 kg :(
Muszę zacząć się racjonalnie odżywiać. Chciałabym się dowiedzieć czy będąc w ciąży mogę korzystać z Twoich tygodniowych jadłospisów? Czy te 1500 kcal będzie za mało?
pozdrawiam cieplutko :)
Kasia
Gosiu, a możesz umieścić przykładowy jadłospis dla ciężarówki ;)?
Twój blog jest naprawdę świetny, a jadłospisy tak starannie rozplanowane, że czuję się jakbym dostała jadłospis od prywatnego dietetyka :)
Chce się jednak zapytać o aktywność fizyczną. Czy jeżeli podczas tej pół godziny spalę 300-400 kcal biegając lub robiąc inne ćwiczenia, to czy 1500 kcal to nie będzie za mało? Czy może warto jednak zwiększyć kcal? Bo wychodziłoby że je się tylko około 1200 - 1100 kcal.
pozdrawiam i życzę Ci dalszych sukcesów :)
kaloryczność z jadłospisu jest bazowa,
Nad materiałem cały czas pracuję.
Myślę że przyszły rok jest realnym terminem.
Pita do posiłku utrudni wchłanianie żelaza.
Osobiście nie lubię i nie mogę pić bez mleka. Gdybym wypiła czarną nie wyszła bym z toalety przez 3 godziny ;)
Kawa bez cukru i mleka nie podnosi poziomu cukru.
Z mlekiem i połową łyżeczki cukru też nie podniesie.
Teraz ma cukrzycę więc nie może.
Napisz mi maila na adres qchenneinspiracje@gmail com a drugiego na diety@qchenne-inspiracje.pl
Nie wiem czemu tak się dzieje.
Wiem, że post o serach już się pojawił, ale mimo przy półce z serami nadal mam dylemat :)
poniżej 20 zł za kilogram nie ma możliwości kupna dobrego sera, no chyba że od znajomego co sam robi, w sklepie nie ma możliwości, wystarczy popatrzeć jaka jest cena mleka i ile go potrzeba do wyprodukowania kilograma sera a wątpliwości same się rozwiewają,
ja kupuję sierpc królewski
Co do smalcu nie wypowiem się bo tu jestem ortodoksem ;)
Co do kładzenia się spać to :
* osoby zdrowe 3 h po posiłku
* osoby z cukrzycą 1 h po posiłku
* osoby z refluksem 2-3 h poposiłku
koktajlu z mango nie ma w jadłospisach bo jest bardzo słodkie
mango nie wpisałam w jadłospis ponieważ jest dość trudno dostępne a jadłospisy są bazowe, dla każdego, staram się aby składniki były ogólnodostępne
Jeszcze jedno pytanie:
Ty Małgosiu preferujesz owsiankę na mleku ja wolę na wodzie. Więc to wychodzi nie całe 200 kcal. Co dodać do tego żeby śniadanie nie miało tak mało kalorii ?. Bo raczej 200 kcal to za mało na śniadanie . . . ?
Płatki jaglane zdecydowanie tak, ryżowe mają dużo mniej wartości.
Robiąc owsiankę na wodzie dodaj migdałów w płatkach, orzechów, owoców świeżych lub suszonych. Jak lubisz możesz dosypać wiórków kokosowych.
Chciałabym się zapytać czy zamiast kolacji mogę pić zielone smoothie takie ze szpinakiem, selerem i bananem. Czy mogę to zastąpić. Wcześniej jadłam na kolacje kurczaka z makaronem różowym lub kasza jeczmienna, ale chciałabym to zastąpić czyms lzejszym. Pozdrawiam Ewa
Powinniśmy jeść wtedy kiedy funkcjonujemy a Twój dzień jest długi.
Jakie owoce Ty polecasz? Jakich producentów?
Jak już mnie najdzie taka ochota na zjedzenie czegoś to co byś polecała ?