Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1550 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 436 kcal
Kasza jaglana na mleku z gruszką i orzechami:
* 300 ml mleka – ok. 150 kcal
* 3 łyżki kaszy jaglanej – ok. 186 kcal
* gruszka – ok. 70 kcal
* 4 rozgniecione orzechy laskowe- ok. 30 kcal
Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i rozkruszone orzechy, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
I Przekąska ok. 241 kcal
* sałatka z 3 kiwi – ok.129 kcal
* łyżeczka sezamu – ok.32 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 470 kcal
Pracujący i studenci ok.457 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 4 plasterki chudej szynki – ok. 200 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), koperek,sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia – całość ok. 60 kcal
* kiszony ogórek – ok. 7 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok.470 kcal
* pieczone udko z kurczaka – 250 kcal
* surówka z jednej marchewki i jednego jabłka – ok. 100 kcal
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy.
* 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane koperkiem- ok. 120 kcal
II Przekąska ok. 223 kcal kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana, jednego kiwi i łyżki natki pietruszki- ok. 223 kcal
Kolacja ok. 193 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* papryka- ok. 65 kcal
* 5 oliwek – ok. 20 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
Wtorek ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 460 kcal
* 2 jajka na miękko (L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* szczypiorek
* szklanka soku pomarańczowego – ok.100 kcal
I Przekąska ok. 238 kcal
* jogurt naturalny 250 g (szklanka) – ok. 150 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej (rozgniatamy orzechy) – ok.80 kcal
* łyżeczka otrębów żytnich – ok. 8 kcal
Obiad: ok. 450 kcal – obydwie wersje
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz cytrynowy
* opcjonalnie – ocet balsamiczny lub sos sojowy do skropienia
Ryż i brokuły gotujemy al dente. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
Kroimy na cienkie paski +/- 1×4 cm
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy, aż kurczak przestanie być różowy. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
II Przekąska ok. 170 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno jabłko – ok.70 kcal
Kolacja ok. 240 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal (gotujemy na dwa dni)
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
Kurczaka z wywaru zostawiamy na jutro!
Przepis na zupę TU
Środa ok. 1550 kcal lub 1562 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 419 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
I Przekąska ok. 290 kcal
*2 pomarańcze – ok. 210 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Obiad: ok. 378 kcal lub ok.390 kcal
Pracujący i studenci ok. 378 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok.100 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sól
* koperek
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente i szynką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.Posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 223 kcal
Koktajl ze szklanki kefiru, całego banana i połowy szklanki mrożonych czerwonych owoców np.truskawek lub mieszanki innych – ok. 223 kcal
Kolacja ok. 240 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal (gotowaliśmy wczoraj)
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
Czwartek ok. 1566 kcal lub 1565 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 360 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* szczypiorek
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* sól, pieprz
Z podanych składników robimy twarożek ze szczypiorkiem.
* 2 kromki chleba razowego – ok.160 kcal
I Przekąska ok. 286 kcal
* sałatka z jednego banana, 2 kiwi i jednej pomarańczy – ok. 286 kcal
Obiad: ok. 455 kcal lub ok. 454 kcal
Pracujący i studenci ok. 455 kcal
* garść sałaty lodowej
* szklanka ugotowanej al dente i wystudzonej (zimnej) fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pół papryki pokrojonej w cienkie paski – ok. 30 kcal
* 1/4 kostki chudego sera feta (kostka ma 270 gramów) – ok. 175 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni – ok. 56 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 454 kcal
* 1/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej perłowej – ok.120 kcal
* szklanka mrożonej zielonej fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w sosie pomidorowym (ok. 50 gram każdy – standardowa wielkość) – ok.220 kcal
* 3 łyżki sosu do polania kaszy lub pulpetów – ok. 60 kcal
* przecier pomidorowy w kartonie, cebula i koperek do sosu
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety wrzucamy na ok. minutę do osolonego wrzątku. Wyjmujemy i odkładamy na bok.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie i trochę wody. Wkładamy pulpety i dusimy ok.15 minut ma małym ogniu. Posypujemy koperkiem i zaklepujemy łyżeczką śmietany 12%. Doprawaiamy do smaku.
Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną i fasolką szparagową.
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 325 kcal
* jogurt naturalny – ok.150 kcal
* 3 łyżki mixu śniadaniowego – ok. 135 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. ok. 40 kcal
Jogurt mieszamy z mixem. Ostawiamy na 5 minut. Dodajemy żurawinę.
Piątek ok. 1549 kcal lub 1529 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal
I Przekąska ok. 174 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* kubeczek jogurtu naturalnego z koperkiem, świeżą bazylią, świeżo zmielonym ziołowym
pieprzem i odrobiną soli – ok. 150 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 390 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* dwie garście mieszanki sałat
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* liście bazylii (sporo)
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 390 kcal
* leczo warzywne – porcja ok. 180 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 233 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki), 2 łyżek otrębów owsianych i jednego kiwi – ok. 233 kcal
Kolacja ok. 282 kcal
* faszerowana cukinia – zjadamy całą czyli dwie połówki – ok. 282 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1507 kcal
Śniadanie ok. 463 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z jednym kiwi – ok. 143 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 280 kcal
* Zupa z soczewicy – ok. 280 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 370 kcal
* Naleśnik graham z mozzarellą i świeżą bazylią – ok. 270 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki
* kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem osełkowym – ok.100 kcal
Niedziela ok. 1356 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy całe starte na tarce jabłko i pół łyżeczki cynamonu – ok. 70 kcal
I Przekąska ok. 190 kcal
*zielony koktajl – ok. 190 kcal
Przepis TU
Obiad: ok.490 kcal
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby np. pieczarki) – ok. 410 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok.100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 166 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Pozdrawiam!
kurczak sprzedawany w całości jest mały bo nikt by nie kupił wielgaśnego,
jak widzę czasem w sklepie jak duże są piersi kurczaka to zastanawiam się jakim mutantem musiał być kurczak,
mały kurczak kupowany w całości jest lepszy bo nie jest tak pędzony hormonami
a dzisiaj zrobiłam omlet śródziemnomorski wymieszany z naleśnikiem, troszkę go chyba za mocno przetrzymałam, bo wyszło z tego wielkie sadzone jajo, ale i tak mi bardzo smakował :)
a kalorie podaję bo są nowe osoby które uczą się jak jeść i ile i jest im to przydatne,
czy w ciąży można pić kawę zbożową, jeść pieczarki i w niewielkich ilościach musztardę w której składzie jest ocet spirytusowy?
Asia
aż sobie zrobię jutro :)
Gosia
Pozdrawiam
owoc ma błonnik który reguluje metabolizm glukozy a dżem nawet jeśli jest napisane bez cukru to przypuszczam że jest dosładzany fruktozą,
jako zastępnik owocu zdecydowanie nie
Kolejny problem to odstęp miedzy posiłkami. Sniadanie jem o 8.00 i jedząc co 3 h kolacja wypada o 20.00. Jeść np co 2,5 h, czy bez przekąski, a kalorie dołożyć np do obiadu?
jeśli wcześniej to pomiń jeden posiłek a kalorie dołóż do innych proporcjonalnie, '
jeśli chodzi o nabiał to jak jesz owsiankę na śniadanie to już na przekąskę nie jedz jogurtu,
lepiej byłoby zjeśc ten jogurt wieczorem a nie tak ciurkiem nabiał,
ale jeśli Ci to nie przeszkadza i tak lubisz to nie ma przeciwwskazań
albo koperek i pieprz cytrynowy lub kolorowy
Jadłospis super, zapowiada się pyszny weekend.
zmniejsz do 2 kubków a resztę zastąp malinową, z dzikiej róży, miętą
kiedy moge liczyc na jadlospis jesli 27 grudnia 2014 wyslalam wypelniona ankiete?
Pozdrawiam, agnieszka
już niebawem się do Ciebie odezwę z wyceną
Tak samo w jadlospisie - na 2 przekąske i kolacje? Owoce zawieraja cukier, wiec jak to jest z tym wieczornym jedzeniem?
wymyślili to dietetycy odchudzający ludzi za wszelką cenę na dietach 1000 kcal i jeśli ktoś Ci coś takiego doradzi że owoc masz jeść do 12 czy 15-tej to pogoń tę osobę,
Ania przestrzega przed łączeniem w jednym posiłku białek, tłuszczy i węglowodanów a przecież prawie każdy produkt ma w sobie wszystkie te składniki w różnych proporcjach ;) weźmy na przykład soczewicę ;)
jak już pisałam wielokrotnie, nie ma medycznych uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej,
wyjątkiem są alergie, nietolerancje i osobiste preferencje ponieważ w cudzysłowie, jedna osoba zje kiszonego ogórka i popije go mlekiem i będzie się czułą doskonale a inna osoba nie wyjdzie z toalety przez pół dnia,
wielokrotnie dyskutowałam na ten temat z moimi znajomymi lekarzami i dziwi mnie teoria niełączenia nie mająca medycznych uzasadnień,
enzymy trawienne są tak silne że poradzą sobie i z węglowodanem i z białkiem i z tłuszczem tym bardziej że są trawione w różnych miejscach,
Ania też przestrzega przed łączeniem różnego rodzaju białek w jednym posiłku co dla mnie jest co najmniej zadziwiające,
według tej teorii nie można by było zrobić np. pasty z ciecierzycy i ziaren słonecznika bo to dwa różne rodzaje białek, no i słonecznik to i białko i tłuszcz i trochę węglowodanów, i co teraz ? ciecierzyca też zawiera i białko i tłuszczu trochę i węglowodany ?
zostaje chyba tylko sałata .....
inaczej będzie jak jesz 1600 kcal a inaczej jak 2000 kcal
moge 1 lyzke siemienia w ziarenkach zalac szklanka przegotowanej wody i wypic ten wywar wraz z ziarenkami rano na czczo zaraz po cieplej wodzie z cytryna i pieprzem ceyane?A za 20 min jaglanka z owocami.? siemie dodaje rowniez do owsianek oraz bardzo chetnie jem gomasio wraz z prazonym siemieniem? i tam sie zastanawia czy nie za duzo tego siemienia? i czy lepszy bedzie mielony czy moga byc ziarenka? bo slyszalam ze jak wywar to ziarenka a dodatek do owsianki lepiej przyswajalne jest mielone?
ja taj jem i tak żywię moją rodzinę,
bardzo podobają mi się Twoje jadłospisy, które zainspirowały mnie do zmian odżywiania. Mam jednak zasadnicze pytanie- o której należy jeść ostatni, 5 posiłek? Zazwyczaj wstaję koło 8-9 rano i wychodzi mi na to, że robiąc 3 godzinne odstępy między posiłkami kolacja wypada o godzinie 20/21. Chodzę spać zazwyczaj między północą a 1. Czy to aby nie za późno na kolację?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Ewelina
kolację należy zjeść 3 godziny przed pójściem spać,
Tak jak radziłaś jestem na 1500 kaloriach, ale w tym tygodniu w zasadzie nie schudłam, z tym, że w pasie spadły mi aż 4 centymetry.
Zabieram się za gotowanie owsianki i zestaw ćwiczeń na dobry początek dnia.
Miłej niedzieli.
ja przeważnie robię na 700,
Dla męża 2000 kcal.
I co? I żyję, mam się dobrze, żadnych anemii, ani innych nigdy nie miałam. Pluć mięsem przestałam gdzieś w połowie podstawówki, ale i tak zjedzenie go 2-3 razy w tygodniu to był dla mnie max absolutny.
Teraz dla odmiany mogłabym jeść mięso codziennie :) A nabiał dalej uwielbiam.
chcę zapytać Cię jeśli moje kaloryczne zapotrzebowanie obliczone z wzoru wyszło mi 1960kcal, to jeśli chcę schudnąć mogę korzystać z Twoic przepisów i zacząć od 1500 kcal?
Mam problem z ułożeniem sobie godzin i ilości posiłków ponieważ mój dzień zaczynam o 5 rano, a idę spać około 22. proszę o pomoc.
będziesz miała 6 posiłków i ostatecznie kaloryczność na poziomie 1700-1800 kcal
Martwi mnie taka ilość kcal ;)
ja schudłam 3 lata temu 21 kilo, pierwsze 13 kilo w pół roku, i przez pierwsze 3 miesiące jadłam właśnie 1800 kcal