Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1554 kcal lub ok. 1554 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 422 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc – ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 3 morele – ok. 63 kcal
* garść borówek amerykańskich (50g) – ok. 30 kcal
* 4 orzechy laskowe – ok. 28 kcal
* 4 migdały – ok. 26 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w małe kawałki morele oraz rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 225 kcal
* sałatka z 2 jabłek, łyżki płatków owsianych, łyżki otrębów, garści (50 g) borówek amerykańskich i szczypty cynamonu – ok. 225 kcal
Jabłka kroimy w kostkę. Dodajemy płatki owsiane, otręby i cynamon. Mieszamy z borówkami.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą lodową i rzodkiewką – ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni – 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny – ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem – ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki malin – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki – ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Wtorek ok. 1577 kcal lub ok. 1585 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 412 kcal
* 3 kromki razowego chleba – ok. 240 kcal
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne – ok. 22 kcal
I Przekąska ok. 192 kcal
* sałatka z 3 brzoskwiń, łyżki otrębów i łyżki rozkruszonych płatków migdałowych – ok. 192 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak – ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* zielony ogórek – ok. 23 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
* opcjonalnie kilka kropel sosu sojowego
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. Doprawiamy sosem sojowym.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* garść groszku ptysiowego (10g) – ok. 50 kcal
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* sałatka z garści młodej kapusty, połowy jabłka i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego. Całość posypujemy koperkiem – ok. 50 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 221 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* szklanka malin – ok. 35 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* pół łyżeczki miodu – ok. 20 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem – ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1563 kcal lub ok. 1560 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 200 gramów twarożku grani – ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata
* 2 kromki razowego chleba – ok.160 kcal
Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.
I Przekąska ok. 229 kcal
* sałatka z 2 wyfiletowanych grejpfrutów i łyżki otrębów – ok. 229 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska – ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe – ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu – ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 4 młode ziemniaki posypane koperkiem- ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 266 kcal
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 1 wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Kolacja ok. 290 kcal
* Zielona zupa – porcja ok. 190 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (20g) – ok. 100 kcal
Czwartek ok. 1540 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z małosolnym ogórkiem i sałatą – ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 200 kcal
* pół cukinii – ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego – ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry – ok. 30 g) chudego sera feta – ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika – ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki malin – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski – ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 100 kcal
Rzodkiewki kroimy w półksiężyce, solimy. Jak zmiękną dodajemy serek wiejski. Jemy z pieczywem.
Piątek ok. 1553 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 435 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem – ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba – ok. 80 kcal
* szklanka soku z pomarańczy – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu – ok. 112 kcal
* 4 młode marchewki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka – ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek – ok. 80 kcal
* całe awokado – ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw – porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu – ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody – ok. 200 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* makaron ze szpinakiem – porcja ok. 380 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1552 kcal
Śniadanie ok. 382 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżeczka miodu (mieszamy z jogurtem) – ok. 40 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* 100 g borówki (2 garście) – ok. 60 kcal
Owoce układamy w wysokiej szklance naprzemiennie z jogurtem i granolą.
I Przekąska ok. 310 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody – ok. 200 kcal
* kromka chleba z hummusem i sałatą – ok. 110 kcal
Obiad ok. 380 kcal
* Penne z cukinia, oliwkami i serem niebieskim (400 g)- ok. 380 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl z 200 ml soku z pomarańczy, 50 ml wody, 2 brzoskwiń i łyżki otrębów – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 300 kcal
* dwie połówki faszerowanej papryki – ok. 300 kcal
Przepis TU
Niedziela ok. 1326 kcal
Śniadanie ok. 380 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* sałata lodowa
* 2 ogórki małosolne- ok. 22 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 2 gołąbki z młodej kapusty – ok. 260 kcal
* mizeria z 4 ogórków gruntowych i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego – ok. 40 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego – ok. 80 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Są owoce typu czereśnie czy czerwone porzeczki które wzdymają i są ciężkie na żołądek.
Po ostatnim jadłospisie w którym były czereśnie dostałam kilkaset maili z pytaniem "co zamiast czereśni bo mam po nich problemy żołądkowe:.
Czereśni więc w obecnym jadłospisie nie ma a jeśli komuś nie szkodzą niech wymieni inne owoce na czereśnie czy inne.
Nie jestem w stanie w 100% przypasować 10 tysiącom ludzi.
oleju nie dolewaj bo tam już jest olej - myślę że tydzień postoi w lodówce bez problemu
Czy złe żywienie( słodycze, czasami fast foody itp) może mieć wpływ na nadmierne pocenie?
Z góry dzieki za odp
Kasia
Enzymy trawienne są tak silne, że poradzą sobie i z ziemniaczkiem i z mięskiem i nie prawdą jest że żołądek trawi np. ziemniaka a mięsko sobie czeka.
Jeśli jednak dana osoba źle reaguje na takie połączenie to powinna takiego połączenia unikać - to kwestia indywidualna.
Zasada niełączenia to KWESTIA INDYWIDUALNA i jeśli danej osobie określone połączenie szkodzi niech nie łączy ale nie ma medycznych uwarunkowań które mogłyby uzasadniać teorię niełączenia.
unikaj w weekend mięsa, wędlin, tłustych serów, smażonych, wzdymających, ostrych przypraw
A ja jestem tu sama a Was dużo ;)
Po prostu zwiększ o 200 kcal, to co w jadłospisie .
posiłki należy jeść co 3-4 godziny licząc od pierwszego czyli od śniadania,
jeśli mąż pracuje w nocy, je w nocy również co 3-4 godziny
Zależy mi na tym żeby choć 2/ 3 posiłki jeść razem.
wrzucę :)
póki co jest w dziale sałatki http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/04/jak-poprawic-trawienie-przy.html
Natomiast zdjęcia do artykułów tematycznych kupuję w banku zdjęć więc również należą do mnie i nie wolno ich kopiować.
Osoby które mają przewagę estrogenów nad progesteronem ( a niestety dużo kobiet dziś ma głównie ze względu na wszechobecne hormony w mięsie ) nie powinny pić dużo tego mleka bo soja to naturalne źródło estrogenu.
Preparaty z soją podaje się przecież kobietom po menopauzie na zwiększenie estrogenów właśnie.
a zmieniając temat, Małgosiu nie uważasz, że stosując Twoje jadłospisy nawet jeśli chudnę to i tak gdzie będę chudła zależy od typu figury? np ja mam figurę gruszki i jeśli chudnę to "na górze" a "dół" czyli nogi i pupa niewiele się pomniejszają i nieważne co bym nie robiła i tak nie będę miała zgrabnych nóg?uważam, że jem zdrowo, stosuje Twoje propozycje posiłków i pomimo prawidłowej wagi i tak nie jestem zadowolona z efektów, bo waga to nie wszystko:( dodam, że ruch mam umiarkowany tzn klub fitness, ewentualnie spacery, rower)
Jeśli można, chciałbym dopytać o coś przy jadłospisach. Od pewnego czasu staram się stopniowo zmieniać swój styl życia zarówno w zakresie odżywiania jak i ruchu, stąd każda inspiracja jest dla mnie bardzo cenna. Z tą tylko różnicą, że chcę nabrać dodatkowej masy, zamiast ją zrzucać ;)
Zatem po pierwsze próbowałem dobrze obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne dla siebie i nie wiem jaki iloczyn na końcu zastosować. 2-3 razy w tygodniu uprawiam crossfit, do tego 1 basen, 1 taniec towarzyski, 1-2 w tygodniu/rower. Niektóre tygodnie są mniej aktywne, niektóre bardziej. Zakładam współczynnik 1,8 - 1,9 co daje zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie ok. 3000 kcal dziennie.
Powyższe prowadzi do pytania drugiego. Czy przygotowywane przez Ciebie jadłospisy będą dla mnie ok jeśli po prostu podwoję ilość składników (a tym samym kalorii) czy może w jakiś inny sposób zwiększyć kaloryczność posiłków?
Po trzecie, czy przygotowywane przez Ciebie jadłospisy są przystosowane do budowania masy i wyższej aktywności fizycznej?
I chyba ostatnie - po czwarte - Crossfit mam rano o 7 więc przed tym nie jem dużej śniadania (ze względów treningowych), później mam czas przed pracą ok 8.30 lub na początku pracy żeby coś dodatkowo zjeść.
Awansem uprzejmie dziękuję za wszelką pomoc :)
Jadłospisy są dla Ciebie jak najbardziej w porządku, oczywiście zwiększając kaloryczność.
Moje jadłospisy mają białko na poziomie 20-25 % więc ewentualnie mógłbyś zwiększyć tę ilość do 30%.
Mam tylko małą prośbę czy w weekendy mogłabyś coś zaproponować na obiad dla pracujących ponieważ cały weekend spędzam w pracy. Pozdrawiam serdecznie:)
u niektórych dziewczyn już po dwóch tygodniach więc jak widzisz każdy jest inny,
jeśli masz za sobą jakieś diety,będzie Ci ciężej