Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1533 kcal lub 1515 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i szczyptę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 310 kcal
* kanapka z dwóch kromek razowego chleba posmarowanych łyżką pasty z ciecierzycy, z sałatą, zielonym ogórkiem i rzodkiewką – ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 448 kcal lub ok. 430 kcal
Pracujący i studenci ok.448 kcal
* zestaw sałatka i kanapka – ok. 348 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na całość TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 430 kcal
* smażony ryż z warzywami – ok. 330 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Kolacja ok. 260 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 56 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
Wtorek ok. 1525 kcal lub 1527 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 420 kcal
* omlet z bazylią i suszonymi pomidorami – ok. 320 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis TU
I Przekąska ok. 270 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem osełkowym z sałatą, pomidorem i chudą szynką – ok. 270 kcal
Obiad: ok. 364 kcal lub ok. 366 kcal
Pracujący i studenci ok. 364 kcal
* pół paczki mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* łyżka prażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni i kroimy w cienkie plasterki) – ok. 120 kcal
* jedna cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 366 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal
* garść (ok.10 gramów) groszku ptysiowego – ok. 50 kcal
* 100 gramów fileta z indyka (marynujemy w oliwie, czosnku i ziołach prowansalskich – zamarynowanego fileta smażymy w pergaminie na suchej patelni) – ok. 120 kcal
* garść mieszanki sałat
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka (skrzydełka) i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 185 kcal
* jeden grejpfrut – ok. 105 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* 150 gramów chudego twarożku – ok. 170 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
* koperek
* łyżeczka prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 30 kcal
* 8 rzodkiewek – ok. 16 kcal
* 1 wafel ryżowy z brązowego ryżu – ok. 40 kcal
* sól
Twarożek ucieramy z jogurtem. Dodajemy sól i koperek. Mieszamy ze startą rzodkiewką i i ziarnami słonecznika. Jemy z waflami ryżowymi.
Środa ok. 1546 kcal
Śniadanie ok. 381 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, banana, kiwi i łyżki otrębów – ok. 281 kcal
* kromka chleba razowego posmarowana twarożkiem – ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 252 kcal
* papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* 6 łyżeczek pasty z ciecierzycy (jako dip do maczania) – ok.168 kcal
Obiad: ok. 390 kcal
* Kuskus z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami. Do zjedzenia w wersji zarówno na zimno, jak i na ciepło – ok. 390 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 193 kcal
* koktajl ze szklanki soku z marchewki zmiksowanej z kiwi i gruszką – ok. 193 kcal
Kolacja ok. 330 kcal
* zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami – 230 kcal
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
Przepis na zapiekankę TU
Czwartek ok. 1545 kcal lub 1544 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 427 kcal
* 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera – ok. 105 kcal
* sałata lodowa
* zielony ogórek- ok. 10 kcal
* 6 rzodkiewek – ok. 12 kcal
I Przekąska ok. 200 kcal
* sałatka z jabłka, 3 plastrów świeżego ananasa i szczypty cynamonu – ok. 200 kcal
Obiad: ok. 451 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 451 kcal
* 2/3 szklanki suchego pełnoziarnistego makaronu świderki – ok. 210 kcal
* pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę – ok. 30 kcal
* ćwiartka cebuli drobno pokrojona – ok. 7 kcal
* 2 kiszone ogórki pokrojone w drobna kostkę- ok. 14 kcal
* 3 łyżki kukurydzy z puszki – ok. 45 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę – ok. 35 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem (można dodać tuńczyka z puszki) – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 251 kcal
* koktajl ze szklanki mleka migdałowego/sojowego/ryżowego (można kupić w małych kartonikach 250 ml), 4 plastrów świeżego ananasa i łyżki otrębów – ok.251 kcal
Kolacja ok. 216 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* pół żółtej papryki – ok. 30 kcal
* jeden wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Piątek ok.1548 kcal lub 1548 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 383 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba posmarowanego pesto – ok. 200 kcal
* sałatka z zielonego ogórka – ok. 23 kcal
I Przekąska ok. 241 kcal
* kiwi, jabłko, gruszka – ok. 183 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 42 kcal
* łyżka otrębów – ok. 16 kcal
* cynamon
Owoce kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej pół godziny. Mieszamy owoce z rodzynkami. Posypujemy otrębami i cynamonem.
Obiad: ok. 460 kcal lub ok. 460 kcal
* sałatka z awokado i serem blue – ok. 380 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu ( 20 g) – ok. 80 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 460 kcal
* 2 naleśniki ze szpinakiem – ok. 460 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 220 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, banana i połowy szklanki mrożonych truskawek (rozmrażamy) – ok. 220 kcal
Kolacja ok. 244 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* garść kiełków rzodkiewki lub szczypiorek
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Sobota ok. 1535 kcal
Śniadanie ok. 470 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok. 340 kcal
Do owsianki dodajemy:
* pół startego na tarce jabłka – ok. 36 kcal
* pół łyżeczki cynamonu
* szczyptę gorzkiego kakao
* 2 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę – ok. 56 kcal
* łyżka suszonej żurawiny – ok. 38 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok.469 kcal
* Umbryjskie ragù – szklanka 250 ml – ok. 290 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 165 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
Przepis na Ragù TU
II Przekąska ok. 230 kcal
* szklanka soku z marchewki i jabłka zmiksowana z jednym kiwi i sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy – ok. 230 kcal
Kolacja ok. 266 kcal
* pół opakowania mixu sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* liście bazylii
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sok z cytryny do skropienia sałatki
Niedziela ok. 1369 kcal
Śniadanie ok. 426 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce oliwy – ok. 200 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane pesto – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 493 kcal
* pulpety z szynki wieprzowej 2 sztuki w koperkowym sosie curry- ok. 225 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 80 kcal
Przepis na sos curry TU – do sosu dodajemy koperek
* 5 różyczek brokułów – ok. 20 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (pół woreczka) – ok. 168 kcal
Mięso na pulpety przygotowujemy standardowo. Ja na pół kilograma mięsa daję jedno jajko i jedną grahamkę. Do tego pół cebuli, sól i pieprz. Lepimy pulpety standardowej wielkości.
Pulpety obsmażamy delikatnie na oliwie (nie rumienimy, mięso ma się „zamknąć”). Obsmażone pulpety wkładamy do sosu. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut.
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 250 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* 5 rzodkiewek – ok. 10 kcal
* kawałek zielonego ogórka – ok. 10 kcal
* 2 wafle ryżowe z brązowego ryżu – ok. 80 kcal
Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku. Jemy z waflami ryżowymi.
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
sama dziś jem niej ,
zaobserwuj po jakich pokarmach odstaje bardziej,po mleku, chlebie, strączkach etc.
oczywiście tak nie musi być w Twoim przypadku bo możesz np. mieć wzdęcia od błonnika (nadwrażliwość jelita) lub od połączenia owoców z białkiem,
przyczyn może być wiele,
ale chcę powiedzieć że wystający brzuch jest często spowodowany wzdęciem,
aczkolwiek nie widziałam Twojego więc ciężko powiedzieć ;)
Paulina
jutro będziesz miała na blogu propozycję obiadu według zasady węglowodany + warzywa
spróbuj wody z listkami mięty i cytryną, znam osoby które nie lubią wody a w tej konfiguracji bardzo im smakuje
w święta jedz z rozwagą,
7;00 sniadanie
10:00 II sniadanie
13:00 Lunch
17:00-17:30 obiadokolacja
Pracuje od 8 do 16.
Kasia
sałatkę z mixu sałat z warzywami
Mam do Ciebie pytanie. Czy masz może rady dla osoby która pracuje na nocne zmiany?
Organizm ma wtedy inny tryb pracy. Kończę prace o 7 rano, wracam i kładę się spać. Problem polega na tym, że nie wiem jak o której zacząć jeść.
Jedz regularnie co 3-4 godziny. Po powrocie z pracy kładziesz się spać. Jak wstajesz jesz lekkie śniadanie i po 3 godzinach obiad.
Jeśli jednak chcesz zjeść obiad od razu po wstaniu wypij szklankę wody i zjedz obiad.
Wydrążone łódeczki posól i podpiecz w piekarniku 6 minut w temp. 180 stopni (góra -dół).
Wydrążone środki podsmaż na oliwie. Dodaj bazylię jak masz i wymieszaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Farsz nałóż do łóżeczek i zapiekaj kolejne 10 minut.
I masz kolację ;)
od tygodnia odzywiam sie tak;
sniadanie ok 6:30 zazwyczaj granola wg Twojego przepisu i jogurt naturalny
ll sn ok 10 kanapka w pracy
przekaska ok 13 owoc(jablko lub banan)
obiadokolacja ok 17 czyli obiad na goraco korzystam z Twoich przepisow
chodze spac ok 22 czt taki rozklad moze byc? czy po obiadokolacji cos jeszcze mam zjesc skoro te 4 posilki wyczerpuja limit kaloryczny?prosze o porade i sugestie
pozdrawiam
karina
jak zjesz obiadokolację o 17-tej to do 22 masz 4 godziny, więc musisz coś zjeść,
ok. 20 zjedz sobie coś lekkiego np. sałatkę, jogurt, serek wiejski,
moglabym o tej 20 np wypic koktajl wg Twoich przepisow?wieczorami po tym obiedzie nie mam juz za bardzo ochoty jesc. Mozna jesc owoce tak pozno?
zgadza się że powinno się ostatni posiłek zjeść 3 h przed snem, Ty zjesz 2 h i posiłek lekki, taka sałatka, jogurt czy serek wiejski będą miały ok. 200 kcal więc organizm spokojnie to przerobi w 2 godziny
jem 5 posiłków, o stałych porach, w równych odstępach czasu. w międzyczasie piję herbaty owocowe, wodę, ale również 2-3 sypane kawy z dwiema łyżeczkami cukru - czasem do drugiego śniadania, ale czasami taka kawa występuje np. pomiędzy pierwszym a drugim śniadaniem. czy uważasz, że powinnam traktować kawę jako część posiłku? nie ukrywam, że czasem się ją w pewnym sensie "najadam".
pozdrawiam!
dużo słodzisz więc te 2-3 kawy to sporo kalorii, pustych kalorii :(
spróbuj ograniczyć słodzenie, ale stopniowo, zacznij od 1,5 łyżeczki przez tydzień, później zejdź do 1,
ja słodzę pół łyżeczki,
przeważnie kawy są dwie - jedna o 9 lub 11, druga tak o 18. miałam taki czas, że nie słodziłam w ogóle (nagle postanowiłam, że nie będę i przestałam we wszystkich napojach - było ciężko przez chwilę, a potem się przyzwyczaiłam). nie wiem dlaczego, w którymś momencie zaczęłam znowu, bo ta niesłodzona przestała mi smakować :/...
brązowy cukier lepszy niż biały?
pozdrawiam!!
Mam pytanie dotyczące odstępów w jedzeniu. Chodzi dokładnie o to czy ważne są różnice czasowe w posiłkach, czy jednak powinno się jeść codziennie o tvch samych godzinach? Ja zaczynam pracę o różnych godzinach, skoro śniadanie powinno się zjeść ok 30 min po przebudzenu to jeśli jeden dzień zaczynam o 6.00 kolejny o 7.00 to jak powinnam dopasować godziny posiłkóW? z gory dziekuje za odp. pozdrawiam, K
Kluczowe jest to żeby jeść regularnie co 3-4 godziny. Wstajesz o godzinie X, pół godziny później jesz śniadanie i kolejny posiłek za 3-4 godziny itd.