Dziś chcę Wam zaproponować danie, które z powodzeniem możecie podać na świąteczny obiad lub inną uroczystą okazję. Roladki faszerowane szpinakiem i suszonym pomidorem w kremowym sosie śmietanowym.
Schab większości z nas kojarzy się z kotletem schabowym w panierce. Tłustym i ciężkostarawnym.
Dziś chcę odczarować schab i udowodnić, że ze schabu może powstać ciekawe danie.
Standardowej wielkości kotlet schabowy w panierce (130 gram) to ok. 420 kcal.
Jedna roladka, którą chcę Wam dziś zaproponować to ok. 135 kcal .
Obiadowa porcja składająca się z dwóch roladek to ok. 270 kcal .
Na dole strony podałam również wagę.
Jeśli lubicie szpinak i suszone pomidory koniecznie musicie wypróbować to danie.
Jakie macie sposoby na schab, aby nie był on kotletem w panierce ?
- pół kilograma schabu wieprzowego (wychodzi 8 roladek)
- pół litra bulionu/ rosołu (intensywny w smaku)
- paczka świeżego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- 16 plasterków suszonego pomidora w oleju (ja używam Smak, smakują najlepiej )
- sól, pieprz ziołowy
- oliwa z suszonych pomidorów do smażenia
- czubata łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany 18%
- Schab kroimy na kotlety i cieniutko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy czosnek i szpinak.Solimy. Dusimy często mieszając. Szpinak ma być al dente. Nie wolno go rozgotować.
- Na każdym kawałku schabu kładziemy szpinak i po 2 suszone pomidory.Zawijamy w roladkę.
- Roladki dobrze jest spiąć wykałaczkami, aby nie rozwaliły nam się podczas smażenia.
- Na rozgrzanej oliwie (tej z suszonych pomidorów) obsmażamy roladki z każdej strony ok. 1-2 minuty i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zalewamy bulionem/rosołem, przykrywamy od góry pokrywą od naczynia i ustawiamy na gazie. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
- Wyjmujemy roladki z bulionu. Bulion podgrzewamy. W mleku rozrabiamy mąkę. Dodajemy do gotującego się bulionu cały czas mieszając trzepaczką. Nie może być grudek.
- Śmietanę hartujemy łyżką gorącego sosu. Dodajemy do reszty sosu. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Roladki przekładamy do sos. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kaloryczność:
Jedna roladka o wadze ok. 75 gramów ma ok. 135 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
Zapraszam serdecznie do mnie :)
Delikatne, dietetyczne.....
(nacieta kieszen do srodka) oraz troche na slodko filet z piersi wypelniony w srodku suszonymi morelami i sliwkami. Troche inne w smaku, ale tez dobre od czasu do czasu
Pozdrawiam !
Właśnie robię roladki- pachną rewelacyjnie.
Zaraz się okaże jak będą smakować- jestem pewna, że nieziemsko!
Jedyne co zmieniłam, to włożyłam po kawałeczku mozzarelli do każdej roladki.
Pozdrawiam
Dorota
w temacie szpinaku w "kulkach", tak, ale musisz go odparować na patelni aby nie miał wody
Gdzie kupujesz te z firmy Smak? Wszędzie szukałam i nie mogę dostać
jeżeli chce przygotować takie roladki ale z piersi z kurczaka to ile czasu mają się dusić przed zrobieniem sosu?również 30 min?
Mam jeszcze jedno pytanie, może będziesz umiała mi odpowiedzieć.
Robiłam ostatnio risotto i zastanawiałam się jak wliczać kaloryczność wina i rosołu, którymi podlewałam ryż. Nie tylko taki przypadek mnie zastanawia. To samo dotyczy gotowania np. kaszy jaglanej na mleku kokosowym. Czy należy liczyć kaloryczność całej objętości płynu? Czy całość będzie wchłonięta przez produkt sypki, czy część wyparuje..? Liczę na Twoją pomoc w tym względzie :)
Jak smażenie wpływa na kaloryczność, mocno ją podwyższa? Ile mniej więcej dolicza się kalorii? Zastanawiałam się też czy bez podsmażania roladek (od razu surowe włożyć do rosołu i gotować) udałoby się?
ja podsmażając doliczam 30% kaloryczności użytego tłuszczu, bo przy podsmażaniu mniej więcej tyle się wchłonie