fbpx
Pstrąg ze szpinakiem i ziołowo – czosnkowym masełkiem
Img

Ryby w Polsce wciąż traktowane są po macoszemu. Jak na talerzu nie leży kawał mięcha z ziemniakami to nie ma obiadu. Nie oszukujmy się, ale tak jest w wielu polskich domach.
Fakt, ryba jest dość droga, ale jedzenie to inwestycja w zdrowie, inwestycja na przyszłość, więc myślę że warto. Zamiast suplementu diety, który też mało nie kosztuje, kupmy sobie świeżą rybkę. Przynajmniej raz w tygodniu.

Statystyczny Polak  w przeliczeniu na osobę zjada rocznie 13 kg ryb podczas gdy ilość zjadanego mięsa kształtuje się na poziomie 70 kg. Różnica jest spora.

Przyjrzyjmy się  naszemu rodzimemu pstrągowi. Jest stosunkowo łatwo dostępny i bardzo zdrowy.
Mięso pstrąga jest bardzo bogate w kwasy Omega 3. 100 gramów dostarcza ich około 1000 mg .
Kwasy  z rodziny Omega świetnie działają na układ krwionośny, zwiększając przepływ krwi w naczyniach, co z kolei przeciwdziała miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu a także obniżają poziom tzw. złego cholesterolu.
Drogie Panie ! Uwaga ! Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega pobudzają organizm do produkcji enzymów rozkładających tkankę tłuszczową. Czy potrzeba nam więcej argumentów ? 🙂

Dla chcących wiedzieć więcej polecam stronę www.terazpstrag.pl

U mnie dziś pstrąg z limonką, masełkiem czosnkowo – ziołowym   i szpinakiem w sosie śmietanowym.

Potrzebne składniki:
* masełko czosnkowo ziołowe – przepis tutaj
* 2 plasterki limonki
* gałązka natki pietruszki
* cały świeży pstrąg
* sól, pieprz cytrynowy
* oliwa do smażenia
* mąka do obtoczenia
* 100 gram świeżego szpinaku liściastego (ja go szarpię żeby liście nie były takie długie)
* 3 – 4 łyżki śmietany 18%
* ząbek czosnku
* sól
* łyżeczka masła
 
Przygotowanie szpinaku:
1. W wysokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, solimy. Przykrywamy na chwilę. Co jakiś czas mieszamy.
2. Jak szpinak zmięknie, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i dusimy 2-3 minuty często mieszając.
3. Dodajemy śmietanę, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Przygotowanie pstrąga.
1. Rybę dokładnie myjemy i  czyścimy. Umytą i oczyszczoną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem cytrynowym .
2. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Podajemy ze szpinakiem, masełkiem czosnkowo – ziołowym, plasterkami limonki i natką pietruszki do przegryzienia (natka neutralizuje zapach czosnku).

Kaloryczność
Porcja widoczna powyżej:
smażony pstrąg o wadze 230 gramów – ok. 450 kcal
porcja szpinaku widoczna na zdjęciu – ok. 40 kcal
łyżka masełka czosnkowego – ok. 40 kcal

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Delikatny kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. Obowiązkowa potrawa na progu wiosny! Kto powinien jeść kapustę i jakie ma wartości ?

Na targowisku aż kipi od kolorów, smaków, barw i zapachów. Ludzi coraz więcej. Kocham ten gwar i poranny pęd. Kuszą Czytaj dalej

Krem z soczewicy – 100% wegański – porcja tylko 180 kcal

Sycący, rozgrzewający krem z soczewicy z indyjską nutą. Szybki w przygotowaniu, smaczny, aromatyczny. W 100 % wegański. Doskonale sprawdzi się Czytaj dalej

Wigilijne hity z mojego stołu

Kochani, przed nami magiczny, świąteczny czas. Ja w tym roku organizuję świąteczną biesiadę u siebie w domu, więc jeśli chcecie Czytaj dalej

Lunch box czyli co zabrać ze sobą do pracy
lunch box do pracy

Kolejna propozycja na lunch do zabrania ze sobą do pracy. Świetna i na zimno i na ciepło, a w dodatku Czytaj dalej

22 komentarze

W kuchni UliDodano:  25 maj 2013 - 16:12
dla mnie pstrąg jeśli smażony to tylko na maśle klarowanym, spróbuj, przekonasz się czemu
Dodano:  25 maj 2013 - 16:17
Zawsze smażyłam na oliwie, muszę spróbować na klarowanym masełku :)
Ania WDodano:  25 maj 2013 - 22:24
Podpisuję się pod Ulą w 100% ! Klarowane masło to jest to !
Odpowiedz
MDodano:  25 maj 2013 - 17:32
Wygląda pysznie!Często jem pstrąga ale wole pieczonego...;)
Odpowiedz
agateqDodano:  25 maj 2013 - 17:36
U mnie w rodzinie na szczęście nie je się tradycyjnie po polsku, więc mam różnorodność;) Również od święta, i na co dzień.

Ale o rybach generalnie zapominamy. Nie jestem jakąś wielką entuzjastką ryb, no może w formie konserwowej-puszkowej na kolację;)
Odpowiedz
Renews wayDodano:  25 maj 2013 - 18:47
Mmm, choć raczej za rybką nie przepadam, to ta wygląda bardzo apetycznie :)
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  25 maj 2013 - 19:34
Uwielbiam ryby. Zdjęcia wyglądają apetycznie.
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  26 maj 2013 - 0:26
smacznie wyglądają:)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  26 maj 2013 - 10:43
U mnie mięcho jest rzadkością i wcale z tego powodu nie rozpaczam, ale ryb jest zdecydowanie za mało. Kiedyś nie cierpiałem ryb, teraz zjadam ze smakiem, nawet wczoraj miałem pstrąga ;-) Cały czas jednak wiem, ze przydałoby się ich więcej. Jadam tylko świeże ryby, a po te muszę się wybrać w weekend do konkretnego sklepu, na co w tygodniu nie mam czasu. Z racji tego ryby mam na stole góra raz w tygodniu.
Pstrąga przyrządzam najczęściej w całości, również z głową, smażąc lub piekąc. Czasem tak jak wczoraj filet z pstrąga łososiowego, po prostu smażę. Żadnych panierek, szkoda psuć smak ryby, tylko te w całości przed smażeniem oprószam mąką. Do środka wpycham zioła, czosnek i kawałek masła. Spinam wykałaczką i smażę :-)
Odpowiedz
AgaDodano:  27 maj 2013 - 12:26
Mówię tak Twojemu pstrągowi i jestem za tym by powstawały sklepy rybne z prawdziwego zdarzenia - takie w których nie tylko tuńczyk i łosoś barwiony ale makrela świeżuteńka, węgorz, sielawa i rodzimy okoń znajdą swoje miejsce... a mój drugi postulat dotyczy filetów - niechaj filety bez ości będą. Tego sobie życzę. Szczęśliwie pstrągi dostępne, co jest dużym pocieszeniem w kontekście Twojej propozycji :))) Ściskam.
Dodano:  27 maj 2013 - 12:52
Podpisuję się pod Twoim postulatem :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  27 maj 2013 - 13:04
marzę teraz o takim obiadku :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 13:25
Wyglada swietnie, aż ślinka mi pociekla :) Ale czy taka rybka w mące i smażona nie jest troche niezdrowa/wysokokaloryczna?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 13:27
nie zjadasz skóry tylko środek,
inaczej jest jak smażysz fileta bo wtedy on nasiąka tłuszczem, a tu skóra stanowi swego rodzaju "pancerz" ochronny
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 13:45
nie jemy skórki z ryby?? ale ona jest smaczna - taka chrupiąca:) jeśli jej mamy nie jeść to jaki jest sens posypywania ryby maką przed smażeniem?
Dodano:  3 czerwiec 2014 - 14:09
owszem skórka jest smaczna, tak samo jak skórka z pieczonego kurczaka - smaczna ale kaloryczna ;)
AnonimowyDodano:  3 czerwiec 2014 - 14:17
rodzina zawsze zje skórkę :) a ja - jeśli zrobię taką rybkę w tygodniu - to skórki nie zjem :) w weekend na pewno skonsumuję rybkę ze skórką ;)
Martyna BednarczykDodano:  29 listopad 2014 - 10:13
fakt, jest wysokokaloryczna ale skórka jest najlepsza z całej rybki :) zawsze pstrąga jem ze skórką. a jem go tak rzadko, że nic mi nie będzie o dietę dbam na co dzień :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 czerwiec 2014 - 16:05
Małgosiu, z czym podajemy taką rybkę (chleb może?) - czy jemy bez ''węglowodanów''?
Dodano:  8 czerwiec 2014 - 17:52
ja jem bez węglowodanów, można dodać jakąś sałatkę zieloną
Martyna BednarczykDodano:  29 listopad 2014 - 10:13
ja jem z surówką :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 luty 2015 - 22:40
Ile kaliri bedzie mial pstrag podobnej gramatury jak w tym przepisie tylko upieczony zamiast usmazony?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds