Kuchnia włoska jest mi najbliższa, uwielbiam jej prostotę, aromaty, smaki, zapachy.
Odwiedziłam we Włoszech wiele ciekawych miejsc, jadłam wiele ciekawych potraw ale marzy mi się kulinarna podróż do toskańskiej winnicy ….. nie w celach turystyczno – poznawczych ale w celu kulinarno – edukacyjno -relaksacyjnym 🙂
Mam nadzieję, że na spełnienie mojego marzenia nie przyjdzie mi czekać zbyt długo 🙂
Rozpoczynam na blogu tydzień włoski.
A rozpocznę go od dania,które każdemu kojarzy się z Włochami a mianowicie od pizzy.
Pizza na cienkim cieście, z sosem pomidorowym własnej roboty, oliwkami, mozzarellą i szynką Serrano.
Włoska kuchnia nie lubi przepychu. Włosi nie łączą w jednym daniu więcej niż 5 składników.
CIASTO NA JEDNĄ PIZZĘ O SZER. OK. 30CM | |
Składniki: * 15 dag mąki * 1,5 dag drożdży * 1 łyżeczka cukru * szczypta soli * 2 łyżki ciepłego mleka * 1 łyżka oliwy * 1/4 szklanki ciepłej wody |
Przygotowanie: 1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem,dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż „urośnie”. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto. 3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów). 4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Układamy składniki. |
SOS POMIDOROWY DO PIZZY | |
Składniki: * puszka pomidorów krojonych * pół małej cebuli * pół czerwonej papryki * łyżka masła * sól, pieprz, mielona słodka papryka |
Przygotowanie: 1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje – sos ma być naturalnie gęsty. Niczym go nie zagęszczamy. 4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.Ja sosu nie miksuję ani nie przecieram. |
Pozostałe składniki:
* garść oliwek
* kilka plasterków szynki Serrano
* ser mozzarella
Dekorujemy pizze i do pieca :).
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. Pieczemy 10 minut.
Buon appetito !
Kaloryczność
Cała pizza zrobiona ściśle według mojego przepisu ma ok. 2000 kcal.
Jeśli pizzę pokroimy na 10 równych kawałków,
każdy będzie miał ok. 200 kcal
Pozdrawiam !
też uwielbiam włoskie smaki
w wakacje kilka dni spędziłam w Toskanii ale to stanowczo za mało, trzeba by było tam pomieszkać chwilę:)
U mnie dzisiaj mini pizze ze szpinakiem, jutro przepis wstawię na bloga :)
Pysznie Ci wyszła i ten sosik pomidorowo-paprykowy - pysznie!
Pozdrawiam
Szkoda tylko, ze nie moge jesc jej codziennie bo ja uwielbiam.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Magda
Pozdrawiam,
W zależności jak mocno rozwałkowałaś sprawdzasz brzegi. Jeśli są jasne potrzymaj 2-3 minuty dłużej.
Monika
Monika
wkradł się chochlik ;) zerknęłam do moich wyliczeń i już poprawiłam,
Ale sobie zrobię sos, dodam mozzarellę i oliwki.
pozdrawiam, Magda
Dzięki za przepis, w końcu wyszło mi ciasto.
Magda
wolę pomidory z puszki niż te bez smaku importowane do nas poza sezonem z końca świata
jogurt grecki - czosnek - odrobina miodu lub cukru i kilka kropel np. soku z limonki
można używać wszystkiego bezcukrowego, można też w ogóle nie solić tylko co to za życie ?
życie ma mieć smak !!!
Robiłam tę pizzę setki razy.
W moim przepisie już 2 minuty dłużej robią różnicę. Ciasto ma przecież 5 mm grubości.
Pieczemy w 200 stopniach, a nagrzewamy do 250, jak nagrzejesz do 230 świat się nie zawali, pizza i tak się przez te 10 minut upiecze.,
Ale OK ! Piecz 20 minut tylko wyślij mi później fotkę ciasta :)
Pamiętaj tylko że ciasto trzeba rozwałkować do grubości 0,5 cm.
masę ludzi z mojego bloga i znajomych robiło tę pizzę i nikomu się nie spaliła,
pieczarki puszczają wodę więc unikniesz wciekania tej wody w ciasto