Pyszna, sycąca, aromatyczna. Zadowoli absolutnie każdego mięsożernego faceta. Z uwagi na niską wartość kaloryczną jestem pewna że skuszą się także i Panie. Dzieci do pomidorów, ziemniaków i mielonego mięska specjalnie przekonywać nie trzeba więc możecie stawiać na stół w ciemno.
Wiecie za co jeszcze lubię to danie? Za to że równie dobrze smakuje i na zimno i na ciepło. Oraz za to że pasuje i na obiad i na kolację.
Ciekawi mnie czy dobrze znacie się z ziemniakiem? Wiecie jak go przyrządzić aby nie stracił wartości odżywczych? Jeśli nie macie pewności zapraszam TU.
Składniki dla 4 osób:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 500 gramów mięsa z udźca indyka
- 500 gramów ziemniaków
- 500 gramów pomidorów
- sól
- pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka świeżych listków oregano
- 2 łyżki posiekanej drobno bazylii
- 50 gramów parmezanu
Sposób przygotowania:
- Jednego pomidora zostawiamy do dekoracji. Pozostałe sparzamy, kroimy w drobną kosteczkę.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy zmielone mięso z udźca indyka oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy aż mięso zjaśnieje. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, resztą przypraw oraz oregano i bazylią.
- Dno naczynia do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy warstwowo podwójną warstwę ziemniaków. Następnie warstwę mięsa z pomidorami, znów podwójną warstwę ziemniaków i mięso. Wierzch zapiekanki dekorujemy pojedynczą warstwą ziemniaków i plastrami pomidora.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanki posypujemy parmezanem i zapiekamy 15 minut.