Szybkie, bardzo proste i bardzo sycące danie. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Bez glutenu, jaj, laktozy i białek mleka krowiego.
Jeśli lubicie tajskie smaki, będziecie zachwyceni.
Polecam 😉
Składniki na posiłek dla 4 osób:
- jedna mała cukinia
- jeden duży batat (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego
- 160 gramów łososia wędzonego na zimno
- 800 ml mleka kokosowego (min. 60% kokosa)
- 200 ml wody
- koper
- łyżeczka zielonej pasty curry (więcej jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
- sól
- 2 łyżki sosu rybnego
- 160 gramów ryżowego makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
- Na oleju szklimy drobno posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy pokrojoną w paski cukinię i pokrojonego w grubą kostkę batata. Zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i sos rybny. Zagotowujemy.
Jak batat będzie prawie miękki, dodajemy pokrojonego w kawałki łososia. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą (ilość zależna od stopnia słoności ryby). - Do miseczki wkładamy ugotowany makaron. Zalewamy sosem. Posypujemy koperkiem.