Można go zjeść na śniadanie, można potraktować jak deser. Biszkoptowy omlet z owocami. Bezglutenowy, bez laktozy i białek mleka krowiego.
Zasmakuje i dzieciom i dorosłym. Jest pyszny, puszysty i bardzo delikatny.
U nas pojawił się wczoraj na śniadanie. Nie był planowany, ale wchodząc do kuchni i widząc tę jasność i soczystą zieleń za oknem pomyślałam sobie, czeka mnie ciężki dzień w pracy, późno skończę, więc zacznę ten dzień z przytupem. Smacznie i wyjątkowo.
To był doskonały pomysł ponieważ tak to już jest, że dobrze rozpoczęty dzień, to po prostu dobry dzień 😉
Kochani życzę Wam smacznego. Wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało 😉
Lubicie celebrować śniadania, czy wolicie zjeść coś na szybko?
- 3 jajka
- 150 ml mleka kokosowego 85% ekstraktu z kokosa
- 100 gramów mąki ryżowej
- szczypta soli
- pół łyżeczki ksylitolu
- maliny i borówki amerykańskie
- łyżeczka klarowanego masła do smażenia
- Białko jaja oddzielamy od żółtka. Ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę miksujemy z mlekiem kokosowym na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy żółtko, ksylitol i sól.
- Masę delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
- Na patelni (moja ma średnicę 10 cm) rozgrzewamy klarowane masło. Wlewamy masę, dodajemy owoce. Smażymy około minutę po czym przewracamy na drugą stronę.
- Usmażony omlet przekładamy na talerz. Dekorujemy owocami.