Dziś chcę Wam zaproponować danie dla dzieci. Delikatne drobiowe pulpeciki gotowane na parze, z sosem pomidorowym.
Jeśli nasunęła się Wam myśl, że delikatne oznacza mdłe, i potrawa nie nadaje się dla dorosłych, to jesteście w błędzie. Określenie delikatne w przypadku tych pulpecików odnosi się do ich konsystencji. Są mięciutkie i w przekroju jak drobiowy pasztecik. W smaku, za sprawą użytych przypraw są wyraziste i z pewnością zaskoczą nie jednego dorosłego.
Ja podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego i warzyw gotowanych na parze.
Polecam wypróbować 😉
Jeden pulpecik ma ok. 35 kcal
Jedna łyżka sosu (ok. 25 ml) ma ok. 12 kcal
- 400 gramów fileta z kurczaka
- jajko
- 50 gramów płatków owsianych
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki,
- mała cebula – pół do mięsa, pół do sosu
- łyżka klarowanego masła
- 500 gramów pokrojonych pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych)
- łyżka śmietany 12 %
- 50 ml bulionu drobiowego (można użyć rosołu)
- Płatki owsiane zalewamy wodą (do zakrycia), aby napęczniały. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z filetem z kurczaka i cebulą. Mieszamy z natką pietruszki, jajkiem, solą, kurkumą, papryką i pieprzem. Formujemy kuleczki, gotujemy na parze ok. 20-25 minut.
- Na maśle podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy pomidory i bulion, dusimy 10 minut. Blendujemy na gładką masę. Gotowy sos doprawiamy solą i zaklepujemy śmietaną.
1. co sądzisz na temat resveratrolu?
2. czy resveratrol pomoże ludziom pokonać niebezpieczne choroby i opóźnić starość?
3. czy warto się nim suplementować?
4. czy suplementacja może nieść jakieś skutki uboczne?
Dziękuję za odpowiedzi.
2 - tak
3 - nie ma potrzeby suplementacji
1. Skąd w takim razie czerpać odpowiednią ilość resveratolu?
2. Czy suplementacja jest wskazana dla osób +60lat (myślę o mojej mamie)?
3. Jakie ilości resveratolu wskazane są dla osób młodszych (35Lat) a dla osób starszych?
4. To w takim razie czy suplementacja mogłaby nieść za sobą skutki uboczne?
Dziękuję za odpowiedzi.
Celiakia to choroba dziedziczna ale nie oznacza to że Ty musiałaś odziedziczyć.
Wydawało mi się,że kiedyś poryczałaś temat wit D3 ale nigdzie na stronie nie znalazłam artykułu.
Pozdrawiam.
Jeśli posypujesz dania zieleniną, jesz pesto, sałatki, to nie ma potrzeby suplementować witaminy K.
Małgosiu, ja nie na temat ale mam pytanie a nie wiem gdzie je skierować. Chciałabym zamówić dietę - choruję na niedoczynność tarczycy ale nie leczę się ponieważ lekarze, do których trafiałam mówili, że "po co się truć kiedy nic strasznego się nie dzieje". I tu moje pytanie: czy przed zamówieniem diety muszę się udać do endokrynologa czy wystarczy, że zrobię jakieś badania które byłyby Ci pomocne przy układaniu diety?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Gosia
Trzeba zmierzyć garnek żeby kupić pasującą nakładkę. Też wyjście
Ciekawa jestem co lekarka Ci powie.
gdzie kupujesz orzechy i owoce liofilizowane, pytam bo zawsze kupowałam na kilo orzechy a podobno zle przechowywane nie mają wartości to prawda?
tak mowila mi tesciowa ze dawno temu tak brala jakies ochronne tabletki gdyz miala nietolerancje.
jakos w to nie wierze. co sadzisz?
Jeśli masz nietolerancje na białka mleka krowiego to laktaza już tu nic nie pomoże.
Ale nic z tych rzeczy ;)
Pozdrawiam
Ewa
Gosiu kiedy książka???;) W przyszłym miesiącu wychodzę za mąż i na swoje koniecznie chce iść z twoją książką!!! ;)
Pozdrawiam,
Kasia
Potrzebuję Pani rady: niedawno miałam wypadek - rozcięłam dwa ścięgna u ręki i nerw. Zrobiłam sobie post dr Dąbrowskiej 2 tygodnie w celu regeneracji ale będę go pewnie kończyć. Czy może mi Pani doradzić co jeść, czym się wspomagać żeby mi się ładnie wszystko zregenerowało? Bardzo mi zależy żeby odzyskać pełną sprawność a na tym mają zaważyć najbliższe miesiące. Mam 22 lata.
Pozdrawiam serdecznie! :-)