Jedna z moich ulubionych sałatek. Często gości na moim stole w sobotę wieczorem. Jest smaczna,lekka a jednocześnie sycąca.
Dla tych co lubią chrupanie przed telewizorem, chrupać będą prażone migdały 🙂
Składniki:
* mix różnych sałat (roszponka, sałata lodowa, rukola,sałata rzymska …. )
* 10 czarnych oliwek
* 5 suszonych pomidorów (najlepsze i bezkonkurencyjne są firmy Smak – lepszych jeszcze nie spotkałam)
* 2 łyżki płatków migdałowych – prażonych na patelni leciutko posmarowanej oliwą
* 2 łyżki sosu vinegret (składniki i przygotowanie poniżej )
* łyżka soku z cytryny
* 4 łyżki oliwy
*szczypta soli
* czarny pieprz
* łyżeczka musztardy
Przygotowujemy sos winegret: do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do momentu,aż sól się rozpuści, a musztarda połączy z sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, potrząsamy aż składniki się połączą. Doprawiamy pieprzem.
Sałatka z dwoma łyżkami sosu winegret ma ok. 360 kcal
Pozdrawiam :)
Znowu świetny przepis!
Dziękuję!
najlepsze są firmy Smak (ja je kupuję w Top Market)
Gosiu - jesteś moją wielką inspiracją :) Dziękuje :)
Cudowny blog. Dzięki Tobie zaczęłam się zdrowo odżywiać ;-)
patelnię (nawet zwykłą teflonową) smarujesz odrobiną oliwy i czosnkiem, wrzucasz pokrojoną paprykę, solisz
są najlepsze, cieszę się że Ci zasmakowały :)
spoko, i owoce i soki i woda, wychładzają a są piekielnie zdrowe ;)
Bardzo dziękuje za info :)