fbpx
Błyskawiczna pasta ze szparagami – obiad w 15 minut

Jak pokazałam Wam w poniedziałek cały proces przygotowywania tego dania na instastory w ciągu godziny otrzymałam ponad 300 wiadomości z prośbą o przepis 😉
Przepis powstał przypadkowo bo akurat z tego co było pod ręką w lodówce po weekendzie. Wiem że takie przepisy lubicie najbardziej, proste i bardzo szybkie w przygotowaniu dlatego zawczasu przygotowałam aparat aby zrobić zdjęcia.
Tak jak obiecałam, przepisem dzielę się w tym tygodniu. W sam raz na sobotę 😉
A na jutrzejsze śniadanie polecam tę potrawę (klik do przepisu)  

Przepis jest na bazie śmietanki migdałowej (kupuję ją w sieci). Dlaczego? Śmietana z mleka krowiego jeśli jest podstawą sosu dla mnie jest za tłusta i za ciężka, a mleko kokosowe zbyt dominujące w smaku. 
Jeśli jednak Wam to nie przeszkadza, możecie użyć mleka kokosowego lub śmietanki z mleka krowiego.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 475 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 12 suszonych pomidorów z oliwy
  • 250 ml śmietanki migdałowej
  • świeży koperek
  • opakowanie szpinaku baby
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz,
  • 200 gramów makaronu

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzucamy drobno posiekany boczek. Zesmażamy aż cały tłuszcz się wytopi. Dodajemy pokrojone w kawałki szparagi, pokrojony w paseczki czosnek i szpinak. Przesmażamy aż szpinak straci objętość.
  2. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażamy, przykrywamy pokrywką i na bardzo malutkim ogniu podgrzewamy aż szparagi zmiękną.
  3. Wlewamy śmietankę migdałową. Mieszamy, dusimy 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Szparagi albo się kocha, albo nienawidzi. Są dość specyficzne w smaku ponieważ, jakby to ująć, smakują mało konkretnie. Do tego Czytaj dalej

Live Cooking i przepis szefa kuchni na dorsza na maślanych szparagach z sałatką z młodego szpinaku, pomidorków cherry i mozzarelli

Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w tzw. live cooking z udziałem szefa kuchni Hotelu Lidia Spa & Wellness w którym jestem Czytaj dalej

Kaczka pieczona z glazurowanymi buraczkami oraz bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami

Danie w sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepyszna, soczysta, kruchutka pieczona kaczka z glazurowanymi buraczkami i pure ziemniaczanym. Kochani Czytaj dalej

WEGE lazania ze szpinakiem i ricottą we włoskim stylu

To danie smakuje latem, Rzymem i włoską kuchnią na Zatybrzu do których niesamowicie tęsknię. Idealnie smakowałoby na świeżych pomidorach, ale Czytaj dalej

70 komentarzy

AgnieszkaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:09
Uwielbiam!!!!
Odpowiedz
KorneliaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:18
czy śmietankę migdałową mogę zastąpić kokosową? bo nie wiem czy znajdę gdzieś u siebie śmietankę migdałową?
KorneliaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:22
przepraszam - już doczytałam :) wydaje się pyszne. Życzę przyjemnego weekendu Małgosi i wszystkim czytelniczkom :)
Odpowiedz
mirelaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:19
czy można jakoś zastąpić (lub pominąć) boczek wędzony ?
Odpowiedz
ElaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:50
Pyszności, czy można zamiast śmietanki dołożyć oliwę z oliwek.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:50
Nie bardzo.
Odpowiedz
kasiaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:52
Mogę zrobic z fasolka szparagowa?Ile jej dać?Chodzi o te mleczko kokosowe z puszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:50
Fasoli na oko. Garść będzie ok. Do dań tylko mleko z puszki.
Odpowiedz
OLADodano:  12 Kwiecień 2019 - 10:53
Nigdy nie jadłam szparagów i nie wiem jak je przyrzadzic. Mniej więcej ile trzeba je trzymać na patelni żeby były dobre?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:49
5 minut wystarczy.
Odpowiedz
A.Dodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:27
wygląda bajecznie, można śmietany krowiej zamiast migdałowej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:14
Napisałam w tekście.
Odpowiedz
NataliaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:31
Brzmi przepysznie, czy nadaje sie dla osob z IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:14
Tak ale kluczowy jest makaron.
Odpowiedz
kasiaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 11:45
Gosiu dałaś tagiatelle pełnoziarniste?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:13
Orkiszowe.
Odpowiedz
ElaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:15
Kochana Małgosiu, z innej beczki, czy poruszyłabyś temat ortoreksji? Co o niej sądzisz itd.? Wiem że robiłaś prezentację o tym na studiach, chętnie przeczytałabym taki post od ciebie i poznała twoją opinię. Pozdrawiam!
Odpowiedz
MonikaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 12:15
Jakiego makaronu użyłaś? danie wygląda pysznie:)
AnnaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 13:53
Napisane wyżej, orkiszowego
Odpowiedz
AniaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 13:07
Czy zmieniając śmietankę na „krowią” zmieni się mocno kaloryczność?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:45
To zależy ile % tłuszczu. Przy 12% większy się o 100 kcal na całym daniu czyli 25 kcal na porcji.
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 15:18
Małgosiu, jeśli użyję śmietanki z mleka krowiego to ma być 30% czy 18%? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:46
To już jak lubisz ale 30 % to na bogato by było ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 16:34
Małgosiu a jakiej firmy kupujesz makaron orkiszowy i gdzie.Patrzyłam juz kiedyś po sklepach i nie mogłam znaleźć.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:46
Szukaj w sieci. Ja stacjonarnie tylko raz spotkałam.
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 17:51
Małgosiu czy mogę stosować Kelp przy niedoczynności tarczycy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  12 Kwiecień 2019 - 18:44
Nie ponieważ to jod organiczny. Stosujemy jod nieorganiczny.
Odpowiedz
kasiaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 19:25
czy danie zmieni swoja kcal jak dodam mleczko kokosowe?
Odpowiedz
OlaDodano:  12 Kwiecień 2019 - 21:00
Małgosiu a jakiej firmy kupujesz makaron orkiszowy i gdzie.Patrzyłam juz kiedyś po sklepach i nie mogłam znaleźć.
Odpowiedz
NataliaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 0:58
Gosiu, doradź proszę wiarygodny przelicznik kalorii. Bardzo mi zależy, wiem ze posiadasz dużą wiedzę i doświadczenie, bardzo proszę o odpowiedz.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:26
Ja mam profesjonalny program dla dietetyków, ale są różne aplikacje na telefon do tego celu.
Odpowiedz
Ola Dodano:  13 Kwiecień 2019 - 7:39
cześć Małgosiu . Czy pojawi się tekst o cellulicie ? Kiedyś wspominałaś ze planujesz 🙂 na co uważać : na węglowodany czy na tłuszcze ??
Odpowiedz
RenataDodano:  13 Kwiecień 2019 - 8:24
Mam pytanie nie w temacie. Zamawiałam u Ciebie dietę trzy lata temu. Byłam bardzo zadowolona szybko schudłam i długo jeszcze prawidłowa waga się utrzymywała. Niestety zaczęłam sobie pozwalać na mniej zdrowe odżywianie ,słodycze itp i niestety przytyłam. Chciałam teraz wrócić na dobrą drogę i zaczęłam z powrotem stosować dietę którą mam ale już trochę mi się znudziła i chciałbym inne potrawy. Czy w takim przypadku powinnam od początku wypełnić formularz i czekać na wycenę czy zamawiać kontynuację pisząc na e-mail z którego korzystałam .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:33
Musisz ponownie wysłać formularz na diety@qchenne-inspiracje.pl Po 3 latach nie mogłabym potraktować Twojego zgłoszenia jako kontynuacji bo to już kontynuacja nie jest. Wymagana jest ponowna analiza. 3 lata to ogrom czasu. Zgadzając się zabrałabym w grafiku miejsce osobie która ma ciągłość w stosowaniu diety,jest ze mną w stałym kontakcie, pracujemy nad obranymi w strategii celami etc.. Każdego dnia w moim grafiku pracy połowa miejsc jest dla nowych pacjentów z kolejki oczekujących, połowa dla osób które kontynuują dietę.
Odpowiedz
kasiaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 9:06
Gosiu widziałam na insta Twój zestaw na uczelnię ; kotleciki z cieciorki , oliwy pestek dyni ,papryki jakie tam było jeszcze warzywo? było na Twoje 2 śniadanko czy taki obiadek na wynos? Co miałaś dziś na śniadanko ? U mnie polecany przez Ciebie: jajko z płynnym żółtkiem na warzywach - pycha:-)A co jutro?
Odpowiedz
DankaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 15:26
Zrobiłam dziś na obiad. Mój trzylatek powiedział, że pyszne ♡ Reszta rodziny też wyczyściła talerze :) Dziękuję
Odpowiedz
Emilia Dodano:  13 Kwiecień 2019 - 20:56
Zrobiłam dzisiaj i jak zwykle mi super smakowało, a i jeszcze tak szybko się robi. A mój Mąż był zachwycony! I nawet szpinak nie gryzł go w zęby ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:25
Wow! Super !!!
Odpowiedz
PaulinaDodano:  13 Kwiecień 2019 - 23:06
Czy szparagi (i inne warzywa, których używasz w swoich przepisach) warto teraz jeść, skoro nie jest na nie sezon?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:28
Każdy decyduje sam. Zależy też co.
Odpowiedz
MiśkaDodano:  14 Kwiecień 2019 - 0:12
Witaj Małgosiu, uwielbiam Twojego bloga i zawsze wyczekuję nowych wpisów. Chciałam zapytać czy spotkałaś się kiedyś z takimi przypadkami wśród Twoich pacjentów lub czytelników, którzy mają ogromny problem z jedzeniem warzyw? Niestety, jakkolwiek to dziwnie i bezsensownie nie brzmi, ja mam taki problem. Zdaje sobie sprawę z tego jak głęboko zakorzenione to we mnie jest , ale pracuję nad tym od lat. Kiedyś nie jadłam nawet ketchupu, a jedyne co jadlam z warzyw to były ziemniaki... Uwierzysz? A myśl o cebulce w pierogach przyprawiała mnie o mdłości. Dziś jem cebulkę w wielu daniach, zupy kremy z samych warzyw, placki itd. Wiele udało mi się zmienić, niestety sałatki, surówki, wszystko co surowe wciąż staje w gardle. Wiem, że brzmi to strasznie,ale czy jedynym ratunkiem jest wizyta u psychodietetyka? Mieszkam za granicą i mimo, że znam język, udanie się do specjalisty może być nieco trudne... Czy jesteś w stanie jakoś pomóc? Nie spotkałam się z żadnymi artykułami na ten temat
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2019 - 18:37
To praca od podstaw. Kiedyś myślałam o napisaniu artykułu na ten temat, ale porzuciłam ten pomysł. Teraz myślę że może rzeczywiście warto ten temat poruszyć.
MiśkaDodano:  14 Kwiecień 2019 - 20:41
Na pewno warto, osobiście znam takich ludzi i jestem jedyną, która chce coś zmienić...Moi znajomi jedzą syf i wyglądają z roku na rok co raz gorzej. Dużo wysiłku w to wkładam, inni się śmieją,a ja pokornie małymi kroczkami idę do przodu. Ludzie się do tego nie przyznają...bo to dziwne,bo spotyka nas tylko przykrość,a to demotywuje i nie nakłania do pracy nad tym... :( Żałuję , że nie mam możliwości podjęcia współpracy z Tobą, tzn. porozmawiania o tym...
KorneliaDodano:  15 Kwiecień 2019 - 13:57
Mam podobny problem, tylko dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych i przyznam szczerze, że nie wiem z czego on wynika. Od kilka lat od kiedy postanowiłam o siebie zadbać jest lepiej - jest już kilka warzyw które zjem na surowo i jest szansa na zjedzenie sałatki. Ale wciąż np. włożenie do ust ogórka powoduje u mnie odruch wymiotny, natomiast ogórków kiszonych mogę zjeść i słoik (choć kiedy i tych nie tykałam). Kiedyś nie jadłam w ogóle kiszonej kapusty - teraz jak jest dobra to zjadam więcej niż innych rzeczy na talerzu :) przyznam szczerze, że niestety stwierdzono u mnie nietolerację na gluten, jajka i mleko, ale czasem pojawia mi się ochota na zwykłą białą bułkę z masłem, wędliną i surowym POMIDOREM :) i jest mimo wszystko dla mnie wielki sukces! :) A ten przepis MEGA PYSZNE - porcję dla 4 osób zjedliśmy we dwójkę z mężem (makaronu było o połowę mniej :) ) Z uwagi na moją nietolerancję było z makaronem ryżowym.Nie znalazłam nigdzie śmietanki migadałowej, więc było mleko kokosowe. PYSZNE! Małgosiu, proszę o więcej! :)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  15 Kwiecień 2019 - 5:43
Dołączam się do wpisu Miśki z 14.04. Moja nastoletnia córka ma taki sam problem, tylko że nawet zupa krem z warzyw jest dla niej nie do przełknięcia i owoce też są na \"czarnej liście\". Je tylko ziemniaki, surową marchewkę i banany, czasami kawałek jabłka. Ona sama chciałaby to zmienić, bo ma świadomość jak powinno wyglądać zdrowie odżywianie. Gdy miała 2-3 latka jadła wszystko, potem zaczęły się u niej poważne problemy ze zdrowiem i odbiło się to na jej diecie. Obecnie jest już zdrowa, ale problem z jedzeniem warzyw i owoców został. Nie wiem jak się zabrać do tego, aby jej pomóc, więc artykuł na ten temat byłby ogromnym wsparciem.
Odpowiedz
MonikaDodano:  15 Kwiecień 2019 - 18:53
Właśnie zrobiłam i jest obłędne! Zrobiłam ze śmietanką krowią 18% i makaronem pszennym bo innego nie miałam. Bajka!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Kwiecień 2019 - 8:24
Cieszę się bardzo ;)
Odpowiedz
AgaDodano:  16 Kwiecień 2019 - 13:16
Czy bardziej tłusta jest śmietanka 30% czy mleczko kokosowe że składem 85% kokosa? Pytam z ciekawości gdyż pijąc pewnego dnia koktajl z samego mleka kokosowego, po 20min te mleko chciało się wydostać górą i dołem. Finalnie skończyło się to biegunka. Zastanawiam się czy to kwestia tłuszczu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Kwiecień 2019 - 17:04
Ilość tłuszczu jest porównywalna.
Odpowiedz
ADodano:  17 Kwiecień 2019 - 10:02
Gosiu, z czego bierze się charakteryctybny \"zapach moczu\" po zjedzeniu szparagów? Czy to normalne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Kwiecień 2019 - 10:51
To normalne.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  18 Kwiecień 2019 - 18:38
właśnie zjedliśmy pastę ze szparagami, pychotka :)
Odpowiedz
PatrycjaDodano:  25 Kwiecień 2019 - 13:28
Kochana Gosiu, Będąc w tematyce makaronów - co myślisz o makaronie z czarnej fasoli lub z ciecierzycy (moje najlepsze odkrycie ostatnich zakupów w Biedronce)? Czy jest to dobra alternatywa dla tradycyjnego makaronu? Uwielbiam makarony i rezygnuję z nich ze względu na fakt, że nie są najzdrowsze. A może to tylko mit i niepotrzebnie z niego rezygnuję? Bardzo proszę o odpowiedź :) jesteś moim kulinarnym guru :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2019 - 7:59
Jak najbardziej. Takie makarony są bogate w białko i mają dużo błonnika.
Odpowiedz
JustynaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 11:36
Zrobię to ! mam szparagi pierwszy raz będę jeść je więc jestem ciekawa smaku. Ale mam prośbę do Małgosi czy mogłabyś napisać post o życiu bez nabiału. Jakie ty produkty zamiast masła /margaryny używasz. I kiedy będzie książka ? Nie mogę się doczekać. Jeżeli mogę się podzielić z informacją: po odstawieniu nabiału skóra twarzy jest w dużo lepszej formie, nie mam tak często gazów (oczywiście, że są) nie ma bólu brzucha po wypicia kawy z mlekiem. Lekarz pozwoli wprowadzać znowu nabiał ale już oswoiłam się że zmianami, jest mi z tym stanem dobrze nie chce znowu zmieniać :)
Odpowiedz
EwelinaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 19:50
Gosiu dziękuję Ci za ten przepis. To jest niebo ! ❤
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:41
Cieszę się bardzo.
Odpowiedz
AniaDodano:  27 Kwiecień 2019 - 13:51
Jesli zamienię makaron na makaron z ryżu brązowego , to czy danie nadaje się dla osób z Hasimoto?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:39
Jak najbardziej ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  5 Maj 2019 - 21:46
Małgosiu, gdzie można kupić śmietankę migdałową? lub czym mogę ją zastąpić? Pierwszy raz o czymś takim słyszę i u mnie w sklepie na pewno czegoś takiego nie dostanę :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:34
Olu bez problemu kupisz w sieci. Stacjonarnie ja kupuję w Auchan lub Piotr i Paweł.
Odpowiedz
ZenonDodano:  12 Maj 2019 - 16:50
Gosiu czy mogę użyć nitek z rosołu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Maj 2019 - 12:46
Nitki nie bardzo. Bardziej tagliatelle.
Odpowiedz
KatarzynaPDodano:  13 Maj 2019 - 18:06
Przepyszne!!! Wspaniałe danie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Maj 2019 - 8:02
Cieszę się że smakowało ;) Pozdrawiam ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  22 Maj 2019 - 23:37
Zrobiłam. Pyszne.
Odpowiedz
kamillaDodano:  23 Maj 2019 - 13:24
Właśnie zjadłam przepyszny obiad :-) mniam!!!!!
Odpowiedz
KasiaDodano:  12 Maj 2020 - 16:28
Cały rok czekałam na szparagi tylko ze względu na ten przepis :D
Odpowiedz
AgaDodano:  27 Maj 2020 - 18:11
Naprawdę pyszne -wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło naprawdę smaczne a przy tym zdrowe danko dla całej rodziny😃W sezonie na szparagi bardzo polecam
Odpowiedz
AgaDodano:  27 Maj 2020 - 18:22
Nie myślałaś kiedyś żeby zrobić taką wersję strony dla zalogowanych żeby można było zapisać sobie swoje ulubione przepisy
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/…
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni
... Zobacz więcejZobacz mniej

Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo.

Tak powstał projekt Przy wspólnym stole. Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/e-book-przy-wspolnym-stole/
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni

Skomentuj na Facebooku

Przydałoby się coś dla dzieci do 3 roku życia bez soli i cukru a smacznie.

A czy cos takiego dla mlodszych dzieci 1-5 bedzie?

Michał🙂 świetny , genialny pomysł. Pozdrawiam cieplutko😘

o super! kupuje!

A może mała podpowiedź jak mogę kupić tego ebooka bo nigdzie go nie widzę?

Marta Pusłowska

.

Nie mozna placic PayPalem? Nie moge znalezc

Fantastyczny projekt, przyda się każdemu nie tylko dziecku, wielkie podziekowania dla Was z ten pomysł👍😊😘

Kupione 😁 Wszystko wygląda super smacznie 😋 Dziękuję Gosiu!

eeee chyba muszę poczekać do późniejszych godzin, nie da się zapłacić :P

Super! Do tej pory i tak wszyscy jedli to co bylo w Twoich dietach, bo nie chcialo mi sie gotowac 2 albo 3 roznych obiadow i smakowalo 🙂

ZAMOWIONE❤️

Gosia rewelacja 👏👏👏 kupujemy 💪🏻

Udało się za 3 razem 👍🏻😍

kupię później, bo akurat zapomniałam telefonu :)

Kupione 😍❤

A co zrobić w sytuacji, kiedy nastolatka, za skarby świata nie chce jeść warzyw?🤦‍♀️

Czy znajdę w książce coś dla dziecka z alergią na białko jaja kurzego, soję i gluten?

Czy jadłospis będzie odpowiedni dla osoby z insulinoopornością?

Wow gratuluję🙂

super pomysł

😋🤩wow biorę😁

❤️❤️

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz "Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha 

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki
...

786 92
Co sprawia Wam największą trudność będąc na Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego, 
✅bez jaj, 
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto

Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego,
✅bez jaj,
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto
...

633 92
12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️ Tu 12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę. 
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji. 
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem. 
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem. 
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩 
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple

12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę.
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji.
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem.
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem.
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple
...

4181 562
Możesz podejść do diety według zasady „wszys Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie. 
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda. 
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację. 
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️. 
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry. 
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem. 
Co myślicie? 
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje? 

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności

Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie.
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda.
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację.
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️.
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry.
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem.
Co myślicie?
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje?

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności
...

863 62
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.


Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej