fbpx
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Img

Szparagi albo się kocha, albo nienawidzi. Są dość specyficzne w smaku ponieważ, jakby to ująć, smakują mało konkretnie. Do tego są dość drogie, mało sycące bo niskokaloryczne więc wiele osób po spróbowaniu dochodzi do wniosku, że skoro smak nie zwala z nóg, to szkoda na nie kasy.
Dziś chcę Was przekonać, że sezon szparagowy, tak jak i truskawkowy, powinniśmy wykorzystać maksymalnie, właśnie z uwagi na wartości odżywcze.

W sklepach mamy szparagi białe i zielone.
Są jeszcze fioletowe, ale u nas w zasadzie ciężkie do dostania więc pominę je w opisie.
Osobiście też trochę z lenistwa wolę szparagi zielone ponieważ nie mają łyka (włókien) i więc nie trzeba ich obierać. Są też bardziej wyraziste w smaku. 
Szparagi białe są delikatniejsze (lepsze na krem ze szparagów), ale trzeba je obrać więc generalnie połowa tego co za nie zapłaciliśmy ląduje w koszu. Obieranie nie ma co kryć zajmuje trochę czasu no i jakby nie było redukujemy wartości odżywcze których i tak jest mniej w porównaniu z tymi zielonymi.

Szparagi w 95 % składają się z wody i w 100 gramach mają zaledwie 15 kcal.
Są lekkostrawne, mają niski indeks glikemiczny i w zasadzie nie ma schorzenia w którym mogłabym ich zakazać.

Skąd różnica w kolorze?

Białe rosną pod ziemią, zielone na powierzchni dzięki czemu w procesie fotosyntezy nabierają zielonej barwy. To sprawia, że mają także więcej wartości odżywczych. Chociażby nazywanego żywą krwią roślin i silnie oczyszczającego chlorofilu.

10 powodów dla których warto jeść szparagi?

1)  chlorofil (tylko w zielonych), który:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie, 
  • neutralizuje wolne rodniki, 
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,  
  • działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
  • oczyszcza, poprawiając obraz krwi, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki, 

2) asparaginę, która: 

  • działa moczopędnie i oczyszczająco (polecana osobom z zaburzeniami pracy nerek i układu moczowego),
  • pobudza organizm do wytwarzania insuliny i glukagonu (cukrzycy zapamiętać!!!),
  • poprawia gospodarkę wapniową zwiększając napływ wapnia do neuronów,
  • poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację (preparaty na bazie kwasu asparaginowego stosowane są do leczenia zaburzeń intelektualnych i depresji, także u dzieci). 

3) Błonnikktóry :

  • zmniejsza wchłanianie węglowodanów (pożywienie bogate w błonnik ma utrudniony kontakt z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita przez co obniżone jest wykorzystanie energii) zapobiegając gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi (reguluje metabolizm glukozy),
  • wypełnia jelita, zwiększa perystaltykę i usuwa z nich niestrawione resztki pokarmów, co zapobiega nowotworom jelita grubego, stanom zapalnym jelit, hemoroidom i żylakom podudzia,
  • stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych (powoduje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, które wypierają bakterie gnilne zapobiegając przerostowi patogenów).
  • obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy (wiąże cholesterol w wyniku czego jest on wydalany),
  • zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi (są wiązane i wydalane).
  • działa odtruwająco, ponieważ posiada zdolność wiązania substancji toksycznych i jonów metali ciężkich,

4) Witaminy z grupy B kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo – naczyniowego i ogólnie całego organizmu. Wśród nich:

  • B1 – wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego,
  • B2 – odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • B3 – kluczowa w syntezie hormonów (estrogenu, progesteronu, testosteronu, tyroksyny, kortyzolu, insuliny),
  • B4 – reguluje gospodarkę lipidową,
  • B5 – reguluje gospodarkę energetyczną i wzmacnia układ odpornościowy,
  • B6 – niezbędna do produkcji hemoglobiny. Poprawia pracę mózgu, mięśni, układu odpornościowego.
  • B7 – leczy zmiany skórne, zapobiega łysieniu.
  • B8 – kluczowa dla sprawnego funkcjonowania mózgu. Wspomaga pamięć i koncentrację.
  • B9 – wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego.

5) Działające przeciwnowotworowo silne antyoksydanty, witaminę C (najwięcej znajdziemy w główce) i witaminę E.

6) Żelazo, którego wchłanialność poprawia obecność witaminy C (patrz punkt 5).

7) Wapń  – kluczowy, jeśli chodzi o mocne kości, zęby i prawidłową krzepliwość krwi.

8) Potas – kluczowy w gospodarce wodno – elektrolitowej oraz do prawidłowej pracy mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Uwaga cukrzycy! Potas pobudza organizm do wydzielania insuliny.

9) Glutation – rodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów posiadających zdolność wiązania toksyn. Cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Glutation działa przeciwnowotworowo, zapobiega mutacji genów i wspomaga proces regeneracji wątroby.

10) Inulina – naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost bakterii acidofilnych. Genialnie działa na układ pokarmowy.

Czujecie się przekonani?
Kto jest smakoszem szparagów, a kto zdecydowanie omija je na bazarku?
A może jeszcze nie mieliście okazji ich skosztować?

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Szparagi i fenkuł z brązowym ryżem a’la risotto
Szparagi i fankuł z brązowym ryżem a'la risotto

Z sezonem na szparagi jest tak, jak z sezonem na truskawki. Jest krótki i trzeba go wykorzystać maksymalnie. Kto nigdy Czytaj dalej

Błyskawiczna pasta ze szparagami – obiad w 15 minut

Jak pokazałam Wam w poniedziałek cały proces przygotowywania tego dania na instastory w ciągu godziny otrzymałam ponad 300 wiadomości z Czytaj dalej

Kiełki roślin – dlaczego warto włączyć je do diety?

Wiosną kuszą nas nowalijki, rzodkiewki, ogórki, młoda dymka, ale naszą uwagę tak naprawdę powinniśmy skierować w kierunku kiełków. Dlaczego? Małe Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść awokado i jak kupić dobre, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?

Awokado to prawdziwa odżywcza petarda. Ja sama zjadam ok. 3-4 sztuki w tygodniu i z chęcią zjadałabym więcej, ale z Czytaj dalej

85 komentarzy

KasiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:03
Uwielbiam zielone. Już w tym sezonie zaliczone :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:07
Super !!!
Odpowiedz
DankaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:05
I dlatego uwielbiam szparagi🙂
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:07
Ja także ;)
Odpowiedz
IzaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:10
Z chęcią zaczęłabym w końcu jeść szparagi ale trochę sie ich boje, bo nigfy nie jadlam i nie wiem jak przygotowac najlepiej
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:29
W środę opublikuję fajny przepis.
Odpowiedz
Krystyna Dodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:14
Uwielbiam😊
Odpowiedz
AsiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:19
Uwielbiam <3 W weekend już było pierwsze risotto ze szparagami :)
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:27
Małgosiu ja z innej beczki, napiszesz coś o nietolerancji histaminy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:29
Tak.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:42
Dopiero je zobaczylas ? :-) U mnie na bazarku są juz chyba od miesiaca ... :-) ale jak pytalam to z Tajlandii wiec jakos sie nie moglam zdecydowac czy warto czy nie ..ale tez uwielbiam zielone !!
Odpowiedz
GrażynaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:45
Już w tym sezonie jadłam dwa razy.Bardzo lubię zielone.Będę szczęśliwa,kiedy zaproponujesz jakieś przepisy.Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:51
Zapraszam do śledzenia w takim razie ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:51
Asparagina pobudza do wytwarzania insuliny, więc insulinooporni (tacy jak ja) mogą je jeść? Kupiłbym ale to zdanie troszkę mnie zmartwilo.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:51
Mogą.
Odpowiedz
Ange76Dodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:55
Jutro w takim razie idę na targ, a w środę zrobię z Twojego przepisu :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:50
Super ;)
Odpowiedz
DianaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:05
Uwielbiam zielone i białe🤤 moja mama miała na działce przez 15 lat białe szparagi więc w dzieciństwie w sezonie jedliśmy co drugi, trzeci dzień a mimo to nigdy chyba mi się nie znudzą, a odkąd odkryłam Twój przepis na sałatkę z karmelizowanych szparagów najczęściej robię właśnie jego☺ miłego poniedziałku Małgosiu☺
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:52
Dziękuję ślicznie ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:25
U mnie sezon szparagoowy już rozpoczęty. Uwielbiamy je, najbardziej białe!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:50
Pyszności ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:28
Małgosiu a jak myjesz te szparagi przed gotowaniem? Czy wszystkie warzywa i owoce kupione w sklepie płuczesz w roztworze kwasowo- zasadowym aby pozbyc sie zanieczyszczen/pestycydow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:49
Myję po prostu w wodzie.
Odpowiedz
AnetaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:37
Raz spróbowałam i przepadlam.... mogę jeść codziennie!!
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 11:23
Gosiu, ja z innej beczki. Jaki jest obecnie czas oczekiwania na kontynuację diety?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 12:30
To zależy. Trzeba pisać maila.
Odpowiedz
anonimDodano:  8 Kwiecień 2019 - 11:47
Gosiu odnośnie ostatniego przepisu z łososiem w sosie szpinakowym z musem jabłkowym . Pisałaś , ze możemy dać inna rybkę. Czy np. dorsza też dajemy 200gr?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 12:30
Tak.
Odpowiedz
SandraDodano:  8 Kwiecień 2019 - 12:37
Polecam szparagi w zalewie octowo-miodowej, można korzystać cały rok i dodawać pyszne szparagi do sałatek czy przegryzać poza sezonem :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:46
Nigdy nie jadłam szparagów w zalewie a spotkałam w sklepach. Muszę się kiedyś skusić.
SandraDodano:  8 Kwiecień 2019 - 22:52
Tych ze sklepów nigdy nie próbowałam, właściciele plantacji szparagów spod Wrocławia podzielili się przepisem na takie własnej roboty. Spróbowałam u nich raz i nie musieli mnie długo przekonywać, że warto zrobić zapasy :)
JoannaDodano:  9 Kwiecień 2019 - 15:33
Bardzo proszę o przepis, jeśli to nie jakaś tajemna receptura :)
SandraDodano:  10 Kwiecień 2019 - 18:57
Proszę sprawdzić na fb właścicieli plantacji, nie wiem czy tutaj mogę udostępnić ;) Szparagi prosto z pola
Odpowiedz
dAnkaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:07
pyszności :P ja też trochę z innej beczki. piszesz o dobrej zieleninie (bazylia, kolendra, pietruszka) czy tyczy się to też koperku? ostatnio trafiłam na przepis na pesto z naci marchewki - warto (pod kątem odżywczym) czy to tylko jakaś moda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:45
Nacie są bardzo wartościowe. Robi się też pesto z liści rzodkiewki, liści selera.
Odpowiedz
MagdaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 16:50
Niezbyt ciekawym skutkiem jedzenia szparagów jest za to specyficzny zapach moczu, ale da się przeżyć te kilka sikań he he :D
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:51
To taki skutek uboczny ;) Ale do przeżycia ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 17:13
Bardzo zależy mi na twojej opinii. Rok temu stwierdzono u mnie hashimoto. Do lekarza ginekol-endokrynol. zgłosiłam się w związku z plamieniami(wysoka prolaktyna). Badania wyszły następująco: Ft4 22,29 pmol/l (norma 12-22), tsh 1.15 mlU/l, ferrytyna 19.97 ng/ml, usg tarczycy - objętość 20 ml. Za niskie d3 -27,4, anty-tpo 41,37 IU/ml (norma <34). Zapisano mi 1/4 tbl Novotytalu, żelazo, d3 , jod, selen, cynk, dostinex. W grudniu moja ferrytyna po zażywaniu przez ten cały okres żelaza w różnych dawkach wniosła 99,2 więc zostało odstawione. Zmieniłam w grudniu lekarza (zmieniono mi lek na eutyrox w dawce 1/2 tab 25 mg, odstawiono jod, zostałam przy d3 i dostinex bo prolaktyna ponownie podskoczyła. W kwietniu moje wyniki były następujące: Ferrytyna 28,5; Ft413,72; tsh 1,25, objętość tarczycy na usg 16,5 ml poza tym żadnych innych zmian w obrazie. Moje pytanie - dlaczego tak szybko spadła mi ferrytyna i czy te badania są wystarczające żeby odstawić bezwzględnie gluten i laktozę- zal. lekarz
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:50
Kasiu nie prowadzę konsultacji w komentarzach na blogu.
Odpowiedz
S. JDodano:  8 Kwiecień 2019 - 20:21
Pozwolę sobie skorygować te różnicę w barwie; to nie tak że w procesie fotosyntezy szparag (jak każda roślina zielona) nabiera barwy zielonej. Rośliny mają barwę zieloną żeby mogły tę fotosynteze prowadzić, potrzebują do tego procesu zielonego barwnika zawartego w chloroplastach zwanego chlorofilem. Tylko naziemne części roślin prowadzić mogą fotosynteze bo do tego procesu potrzebne jest światło które absorbowane jest przez chlorofil. Podziemnym czesciom roślin zielony barwnik jest zbędny bo pod ziemią i tak nie ma światła niezbędnego do fotosyntezy.
Odpowiedz
KasiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 20:31
A ja mam pytanie nietypowe: czy specyficzny zapach moczu po szparagach to normalka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:49
To normalne.
Odpowiedz
IwonaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 21:14
Gosiu, jako Twoja klientka pisze z zapytaniem. U tesciowej zdiagnozowano dne moczanowa, to tego ma cukrzyce, nadcisnienie, nadwage. Czy podjelabys sie napisania diety i jaki bylby koszt i czas oczekiwania?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:49
Oczywiście, zapraszam. Czas oczekiwania to 8 tygodni. Trzeba wysłać zgłoszenie i ustawić się w kolejce.
Odpowiedz
KasiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 22:36
Gosiu, a dlaczego po szparagach strasznie śmierdzi.. mocz?
Odpowiedz
Iza Dodano:  9 Kwiecień 2019 - 9:33
Małgosiu, jak przemycić dziecku propolis? Czy mogę dodać do wody odstanej z miodem i cytryną? Kiedy dodać, wieczorem razem z miodem czy dopiero rano. Z góry dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:54
Dodać rano.
Odpowiedz
saraDodano:  9 Kwiecień 2019 - 9:58
Cześć Małgosiu.Bardzo ufam Twojej opinii więc spytam o radę: moja 24 letnia siostra ma cukrzycę typu 1, ostatnio ma problem z podwyższonym cholesterolem. Niestety jej diabetolog jedyne co doradził to olej z wiesiołka, a biedaczka naprawdę się przejęła, on juz nie wie co jeść ( a odkąd rok temu rozpoznano chorobę odżywia się książkowo). Powiedz kochana, czy to możliwe, aby winowajcami były jaja, ser żółty i masło orzechowe na które sobie czasem pozwala? Moim zdaniem to przepracowane ( jest fryzjerką I pracuje po 10h dziennie), ale ona nie chce o tym słyszeć. Doradzisz cos? Będę bardzo bardzo wdzieczna.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:54
Kluczowe jest to co je. Ile je. Jakie są dawki insuliny, czy dobrze dobrane. Jeśli cukrzyca nie jest stabilna to cholesterol będzie szedł w górę ponieważ nadmiar cukru we krwi powoduje mikroranki na naczyniach do których przykleja się min. cholesterol tworząc blaszkę miazdzycową.
Odpowiedz
KingaDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:28
Małgosiu, można spodziewać się wpisu na temat podwyższonych hormonów płciowych? W szczególności androstendion
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Kwiecień 2019 - 11:52
W jakim kontekście? Przyczyn może być dużo. To temat rzeka.
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Kwiecień 2019 - 22:10
Od dziecka kocham, mama mnie nauczyła jeść :) teraz ja gotuję dla całej mojej rodzinki :) dzisiaj były z makaronem, szpinakiem, porem i serami.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Kwiecień 2019 - 9:00
Super ;)
Odpowiedz
MagdaDodano:  10 Kwiecień 2019 - 8:40
Witaj Małgosiu. Byłam wczoraj u ginekologa i w związku z częstymi infekcjami polecił mi zrobić badania w kierunku insulinoopornosci i dodatkowo tarczyca (powiedział o samym TSH, ale wiem że jeszcze FT3 i FT4). Zapisał mi też witamine D 4000 jednostek ? Chciałabym Ciebie zapytać czy to jest ok ? Mówił że powinno się ja przyjmować cały rok ? Chciałabym podejść do tych badań kompleksowo i zweryfikować czy moja ospalosc, zniechęcenie i problemy że zrzuceniem wagi nie są spowodowane właśnie też tymi tematami.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Kwiecień 2019 - 9:04
Tak, zlecone badania są ok, ale całą trójkę tarczycową zrób. Ja bym jeszcze anty TPO i anty Tg zrobiła kontrolnie i ferrytynę. D3 bez badania dostałaś do suplementacji w takiej dawce? Wykonaj koniecznie oznaczenie.
MagdaDodano:  10 Kwiecień 2019 - 11:29
Dziękuję za odpowiedź Małgosiu. Czyli podsumowując: TSH, FT3, FT4, antyTPO, antyTG, ferrytyna, krzywa insulinowa i cukrowa (w kierunku insulinoopornosci) i poziom witD3 ? Właśnie ta ilość jednostek lekko mnie przerazila, śledzę Twojego bloga i wydaje mi się, że zalecasz maks 2000. Gosiu a mam jeszcze jedno pytanie. Pomimo wypijania dziennie ok 3 l wody plus jakas herbata, często mam suchość w ustach i ciągle uczucie pragnienia. Czy to może mieć związek np z insulinoopornoscia? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
BetiDodano:  18 Kwiecień 2019 - 20:26
Jak jest różnica między białymi a zielonymi... Większość osób ze względu na smak wybiera białe, a ja ze względu na brak konieczności usuwania zdrewniałej części wybieram zielone... Czy białe są bardziej wartościowe?
Odpowiedz
MalgorzataDodano:  23 Kwiecień 2019 - 8:01
Witam a przy dnie moczanowej moge jesc szparagi bo czytalam gdzies Ze nie da wskazane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2019 - 9:31
Można spożywać szparagi.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  25 Kwiecień 2019 - 10:34
Próbowałam przez kilka ostatnich sezonów, za Twoją namową. Jednak zawsze się kończy tym samym: białe czy zielone, obrane czy nie - zawsze mają łyko. Zawsze się ciągnie to dziadostwo i jeść tego nie sposób. Gdziekolwiek bym ich nie kupiła zawsze to samo :( W tym sezonie za szparagi dziękuję. Wolę fasolkę :)
Odpowiedz
SYLWIADodano:  26 Kwiecień 2019 - 15:05
Kiedyś bałam się szparagów ale tylko dlatego że nie potrafiłam ich przyrządzać ale dziś już uwielbiam. Nadają się praktycznie do wszystkiego.
Odpowiedz
DominikaDodano:  9 Czerwiec 2019 - 11:33
Małgosiu, czy można zamrażać szparagi zielone? Na surowo bądź obgotowane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Czerwiec 2019 - 9:10
Tak ale trzeba je zblanszować wcześniej.
Odpowiedz
SandraDodano:  11 Maj 2020 - 8:38
Kocham zielone szparagi, ostatnio w jadłospisie były brokuły, to zamieniłam je na szparagi :P. Kocham z jajkiem, kocham w risotto, kocham lekko zblanszowane.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Maj 2020 - 9:07
Super ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  11 Maj 2020 - 12:05
Bardzo lubię szparagi uduszone na maśle. Zrobiłam też po raz pierwszy kiszone. Są pyszne. Trafiły do słoika w towarzystwie ogórka,kalafiora, rzodkiewki i cebulki ( mix małosolny :-) ) Obcięte końcóweczki jak zawsze trafią do bulionu.
Odpowiedz
HaniaDodano:  11 Maj 2020 - 13:36
Malgosiu, jak zwykle dzięki za świetny artykuł. Jadlam szparagi tylko kilka razy w sezonie. Zachęcona przez Ciebie chcę jeść je częściej. Czy można nawet codziennie? Czy są jakieś przeciwwskazania?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Maj 2020 - 18:20
Można codziennie aby wykorzystać sezon maksymalnie ;)
Odpowiedz
Asia Dodano:  11 Maj 2020 - 14:17
Uwielbiam , a jeszcze po tym wpisie to niebo w gębie ;)
Odpowiedz
MichalinaDodano:  11 Maj 2020 - 14:33
W sezonie jemy szparagi praktycznie codziennie..kupujemy od lokalnego producenta :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Maj 2020 - 18:19
Wspaniale mieć taką możliwość ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  11 Maj 2020 - 17:19
Gosiu mam Twoja dietę na 1600 kcal 4 posiłki bez mięsa i ryb ze strony. Napisz kochana czy jeszcze napiszesz taka przykładowa na strone. Ta jest na tydzień. Staram się urozmaicać troszkę. Jest świetna. Ale za jakiś czas przydałoby się nowe posiłki. I chętnie kupiłabym druga dobrze zbilansowana:) proszę o odp:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Maj 2020 - 7:43
Asiu tak, w przyszłym tygodniu będzie.
Odpowiedz
KPilDodano:  11 Maj 2020 - 17:23
Bardzo lubię zupę krem.
Odpowiedz
MonikaDodano:  12 Maj 2020 - 11:35
Gosiu, podpinam się pod pytaniem czy suchość w jamie ustnej jest typową dla insulinooporności- też mam ten problem. Dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Maj 2020 - 7:43
To zależy, ale tak, jest jednym z objawów.
Odpowiedz
MartaDodano:  12 Maj 2020 - 16:59
Witaj Małgosiu. Czy możesz mi polecić program dietetyczny? Jestem na 1 roku dietetyki i chciałabym coś wybrać ale jest tego tak dużo....Nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Maj 2020 - 7:44
Aliant, Kcalmar. To dwa fajne programy.
Odpowiedz
MariolaDodano:  12 Maj 2020 - 23:44
Uwielbiam...najprostsze z najprostszych...podsmazone na oliwie i posypane parmezanem...pysznosci
Odpowiedz
leszekDodano:  13 Maj 2020 - 17:56
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
GrażynaDodano:  15 Maj 2020 - 13:35
Witaj Małgosiu, ja z inne beczki. Zbliża się czas kwitnienia czarnego bzu,nigdy niczego nie robiłam z niego, chciałabym zrobić syrop z kwiatów bzu. Gosiu, czy robiłaś kiedyś jakieś przetwory z kwiatów, albo owoców czarnego bzu? Czy zamiast cukru do syropu/którego dawno nie spożywam/ można dać np. ksylitol? Pozdrawiam serdecznie Grażyna
Odpowiedz
MagdaDodano:  16 Maj 2020 - 11:13
Jak przechowywać szparagi? Kupiłam dziś, ale wykorzystam chyba dopiero jutro
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Maj 2020 - 8:04
Wstaw do miseczki z wodą.
Odpowiedz
JoannaDodano:  17 Maj 2020 - 22:58
Dzień dobry. Ja troszkę w innym temacie, ale może pani mi pomoże. Czy możliwe żeby dziecko miało uczulenie na jogurt a na mleko, sery itp. nie? Moja córka (11 lat) je żółty ser, serniki a nawet jogurt jako składnik ciasta na placuszki i nic się nie dzieje. w momencie gdy jadła ok 3-4 dni na śniadanie po 150 ml jogurtu naturalnego wyskoczyły jej suche, czerwone, piekące plamy pod kolanami. po odstawieniu jogurtu przeszło. Później kilka dni z jogurtem i sucha skóra na wierzchu dłoni i sucha plama na policzku. Jeśli je jogurt np raz w tygodniu nic się nie dzieje. co może być problemem, bo laktoza wydaje mi się że nie. Myślała pani o artykule na temat odchudzania dzieci? Bardzo chętnie przeczytałabym o tym.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Maj 2020 - 8:09
Nie udzielam konsultacji w komentarzach na blogu.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Można przyjmować Euthyrox w dawce 150 µg i mieć TSH ponad 9 na zmianę z ponad 6.
Objawy takiego poziomu TSH mogą być bardzo różne. U tej pacjentki były związane z układem sercowo - naczyniowym.
Pani chciała udać się na wizytę do endokrynologa celem zwiększenia dawki leku. Udało mi się przekonać ją że będzie to błąd, że przyczyna wysokiego TSH leży gdzie indziej.
Jak pacjentka przyjmowała lek? 30 minut przed posiłkiem czyli zgodnie z zaleceniami na ulotce 🤷‍♀️🤷‍♀️
W jej przypadku z uwagi na stan jelit był to odstęp za krótki.
Jak przyjmować leki na tarczycę aby zapewni im optymalną przyswajalność - zapraszam do tekstu na blogu - https://qchenne-inspiracje.pl/jak-przyjmowac-leki-…
... Zobacz więcejZobacz mniej

Można przyjmować Euthyrox w dawce 150 µg i mieć TSH ponad 9 na zmianę z ponad 6. 
Objawy takiego poziomu TSH mogą być bardzo różne. U tej pacjentki były związane z układem sercowo - naczyniowym. 
Pani chciała udać się na wizytę do endokrynologa celem zwiększenia dawki leku. Udało mi się przekonać ją że będzie to błąd, że przyczyna wysokiego TSH leży gdzie indziej. 
Jak pacjentka przyjmowała lek? 30 minut przed posiłkiem czyli zgodnie z zaleceniami na ulotce 🤷‍♀️🤷‍♀️
W jej przypadku z uwagi na stan jelit był to odstęp za krótki. 
Jak przyjmować leki na tarczycę aby zapewni im optymalną przyswajalność - zapraszam do tekstu na blogu - https://qchenne-inspiracje.pl/jak-przyjmowac-leki-na-tarczyce-aby-zapewnic-ich-optymalna-przyswajalnosc-i-tym-samym-lepsze-efekty-terapeutyczne/

Skomentuj na Facebooku

A jakie to dokładnie objawy ze strony serca? U mnie wraz ze zmianą dawki na 150 zwiększyło się tętno. Czy to może być ze sobą powiązane? :O

Ja miałam problem z Letroxem- przy dawcę 150, TSH utrzymywało się na poziomie 5,5. Zmiana na Euthyrox w tej samej dawce i po 2 miesiącach spadło do 0,17 czyli aż za nisko. Teraz zmniejszona dawka i o wiele lepsze samopoczucie.

Robiłam to intuicyjnie 😅 Gdy brałam tsh w ciąży mąż przynosił mi lek, a ja wstawałam dopiero godzinę lub dwie później ;)

Zażywałam euthyrox razem z żelazem bardzo długo i miałam TSH na poziomie 0,25 ale fakt późno wtedy jadłam pierwszy posiłek. Później przez pewien czas zażywałam go na noc i to w ogóle nie dla mnie 🙄 TSH skoczyło do 2,76. Teraz znów przyjmuje rano z żelazem, ale jem wcześniej śniadanie więc muszę zbadać poziom niedługo 🤦

Też miałam problem z wchłanianiem..po przejściu z euthyroxu 100 na torisnt sol 88 problem zniknął.. Prawdopodobną przyczyną u mnie jest celiakia, ale jestem jeszcze przed testami, więc.. nic nie wiadomo na 100%

Czyli, że odstęp ma.byc większy niż 30 minut?

A jakie są normy TSH dla kobiet po 50 ? Czy 0,6 to nie za mało ?

Ja też miałam tak, zmieniłam porę przyjmowania euthyroksu na wieczorną prze snem.

A czy stosował ktoś kwas kaprylowy na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego?

Można przyjmować 200 i mieć zmianę z 0.5 na 13 ...

Mam podobnie. Czy należy zgłosić się do kardiologa ?

Gosiu - na poczatku mojej drogi walki z tarczyca wlasnie uslyszalam 30 min przed posilkiem. Nie czulam roznicy. Chwile potem znalazlam gdzies u Ciebie na blogu wlasnie wskazowke o porannym braniu hormonu i powrotu do lozka. Wstaje i tak ma ranem nakarmic zwierzaczki takze zaczelam praktykowac ten sposob. Poki co tsh systematycznie spada takze na mnie dziala ten sposob ❤️ (nietolerancja na laktoze gluten jaja)

Potwierdzam, miałam tak samo. Letrox 50 nic nie pomógł, endo zwiększyła dawkę do 75, a ja przezornie (i nawet ze zwykłej ciekawości) olałam zalecenia ulotkowe i jem śniadanie godzinę po zażyciu tabletki. Wyniki mi się poprawiły i obecnie mam tarczycę w normie! Gdyby nie post Gosi na ten temat pewnie lek dalej by się nie wchłaniał i funkcjonowałabym niepotrzebnie na coraz wyższych dawkach.

Czyli Miałam szczęście, że widząc, że sie nie przyswaja to lekarka kazała mi zwiekszyć czas pomiędzy tabletką, a jedzeniem :)

Ja zawsze budze sie w nocy spoglądam na zegarek i jeśli godzina jest ,,dobra,, to biore swoje leki.

Bywają kobiety co muszą 200 lewotyroksyny brać ja jadę na 125 i biorę przed snem

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
Dolegliwości żołądkowo -jelitowe bardzo częst Dolegliwości żołądkowo -jelitowe bardzo często są bagatelizowane. 
Cóż tam wzdęcia, zgaga, gazy ...... da się z tym żyć 🤷‍♀️ Najwyżej weźmie się „jakąś” tabletkę. 
Sytuacja staje się poważna kiedy do kolekcji objawów dołączą utrudniające normalne funkcjonowanie dolegliwości bólowe, oraz u kobiet problemy z gospodarką żelazem, wypadającymi włosami, skórą czy zaburzeniami koncentracji 😔. 
Wtedy zaczyna się poszukiwanie. 
Często w prywatnych wiadomościach jestem pytana w jaki sposób podnieść poziom ferrytyny, dlaczego mimo leczenia SIBO nawraca, jak znaleźć przyczynę wypadających włosów, skąd zaparcia, jak pozbyć się dokuczliwych gazów. 
Czy da się odpowiedzieć w instagramowej wiadomości. NIE!
Dlaczego to nie takie proste? 
Odpowiedź jest prosta i trudna zarazem. 
Prosta ponieważ wystarczy dobrze zaadresować przyczynę. 
Trudna ponieważ wymaga wywiadu oraz z reguły rozszerzonej diagnostyki. Tego w wiadomości na instagramie zrobić się nie da 🤷‍♀️

Po więcej informacji dotyczących zakażenia Helicobacter pylori, diagnostyki, leczenia, ważnych kwestii zapraszam do najnowszego wpisu na blogu. 

________________________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #helicobacterpylori #sibo

Dolegliwości żołądkowo -jelitowe bardzo często są bagatelizowane.
Cóż tam wzdęcia, zgaga, gazy ...... da się z tym żyć 🤷‍♀️ Najwyżej weźmie się „jakąś” tabletkę.
Sytuacja staje się poważna kiedy do kolekcji objawów dołączą utrudniające normalne funkcjonowanie dolegliwości bólowe, oraz u kobiet problemy z gospodarką żelazem, wypadającymi włosami, skórą czy zaburzeniami koncentracji 😔.
Wtedy zaczyna się poszukiwanie.
Często w prywatnych wiadomościach jestem pytana w jaki sposób podnieść poziom ferrytyny, dlaczego mimo leczenia SIBO nawraca, jak znaleźć przyczynę wypadających włosów, skąd zaparcia, jak pozbyć się dokuczliwych gazów.
Czy da się odpowiedzieć w instagramowej wiadomości. NIE!
Dlaczego to nie takie proste?
Odpowiedź jest prosta i trudna zarazem.
Prosta ponieważ wystarczy dobrze zaadresować przyczynę.
Trudna ponieważ wymaga wywiadu oraz z reguły rozszerzonej diagnostyki. Tego w wiadomości na instagramie zrobić się nie da 🤷‍♀️

Po więcej informacji dotyczących zakażenia Helicobacter pylori, diagnostyki, leczenia, ważnych kwestii zapraszam do najnowszego wpisu na blogu.

________________________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #helicobacterpylori #sibo
...

569 20
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.


Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej