Błyskawiczne danie do zabrania do pracy. Sycące, aromatyczne, wyraziste w smaku. Przygotujecie je w zaledwie 7 minut. Smakuje i na ciepło, i na zimno.
Uwielbiam warzywa stir-fry. Są chrupiące, lekkie, a poddane krótkiej obróbce termicznej pełne wartości odżywczych.
Polecam Wam także mój poprzedni przepis z warzywami stir-fry. Otrzymałam na jego temat mnóstwo pozytywnych opinii. Zakochała się w nim moja teściowa. Jeśli więc jeszcze nie testowaliście, zachęcam.
- garść groszku cukrowego,
- garść szpinaku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- pół malego ząbka czosnku,
- łyżeczka sosu sojowego,
- pół łyżeczki sosu rybnego lub łyżka sosu teriyaki,
- łyżka oleju ryżowego lub masła klarowanego,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- sok z połowy limonki
- 50 gramów kaszy kuskus,
- Na gorący olej wrzucamy pokrojonego w kostkę selera naciowego, groszek cukrowy i czosnek. Po 5 minutach dodajemy szpinak, sos sojowy i rybny. Energicznie mieszając obsmażamy około minuty.
- Kuskus zalewamy posoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem centymetr ponad poziom kaszy. Mieszamy z warzywami, posypujemy lekko podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.