Po raz pierwszy spróbowałam tego dania w indyjskiej restauracji. Zamówił je nasz synek. Nazwa nie zwiastowała jednak aż takiej petardy. Zakochaliśmy się wszyscy. I ja, i syn i mąż.
Nie mogło być inaczej jak tylko powtórzyć to danie w domu. Kilka zdań z kelnerem, potem z kucharzem i przystąpiłam do działania 😉
Zaryzykowałam też i przygotowałam to danie na uroczystość rocznicy Pierwszej Komunii mojego synka. Oprócz tego były jeszcze dwa inne rodzaje mięsa, ale byłam ciekawa jak moja dość tradycyjna rodzina zareaguje na kuchnię indyjską z którą nie mieli jeszcze styczności. Ich reakcja bardzo mnie zaskoczyła. Była jasnym znakiem że chcą więcej takich kulinarnych eksperymentów 😉
Butter chicken to kurczak marynowany w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw. Gotowany w sosie na bazie pomidorów, orzechów nerkowca i słodkiej śmietanki.
Niebo!
Polecam nawet jeśli jesteście tradycjonalistami. Jestem przekonana że skradnie Wasze serca.
Danie serwujemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Składniki dla 5 osób :
Marynata:
- 600 gramów fileta z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- czubata łyżka mieszanki przypraw garam masala
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę o średnicy +/- 1,5 x 1,5 cm. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był dobrze pokryty przez marynatę. Wstawiamy do lodówki na całą noc (minimum 5 godzin).
Składniki na sos:
- czubata łyżka klarowanego masła
- duża cebula
- 500 gramów pomidorów bez skóry
- 100 gramów orzechów nerkowca
- 100 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu
- łyżka mieszanki przypraw garam masala
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
Dodatkowo: świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy orzechy oraz wszystkie przyprawy. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Blendujemy na gładką masę. - Kurczaka razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Przesmażamy z każdej strony. Przekładamy do sosu, mieszamy, dusimy 10 minut.
- Dodajemy śmietanę, mieszamy, lekko podgrzewamy.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.