Dziś mam dla Was potrawę w sam raz na majówkową ucztę. Kurczaka garam masala z pieczarkami w aksamitnym sosie. Klasycznie zaproponowałabym podanie go z ryżem jaśminowym, ale z młodymi ziemniaczkami i małosolnym ogórkiem mówię Wam – SZTOS!
Garam masala to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni indyjskiej w skład której wchodzą takie przyprawy jak:
- kumin,
- imbir
- kolendra,
- gorczyca,
- czosnek,
- kozieradka,
- goździki,
- pieprz,
- cynamon,
- anyż,
- kminek.
To mieszanka wprost stworzona do drobiu. Bez problemu kupicie ją w sieci, a warto bo myślę że będzie gościła na blogu dość często 😉
Z całego serducha polecam 😉
Składniki na 4 porcje:
- 8 pałek z kurczaka
- 16 pieczarek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- łyżka przyprawy garam masala
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka curry
- sól, pieprz,
- 400 ml wywaru z warzyw (gotujemy tak jak rosół ale bez mięsa)
- czubata łyżka mąki orkiszowej typ 600-750
- łyżka śmietany 12%
Sposób przygotowania:
- Kurczaka nacieramy solą, przyprawą garam masala, curry i słodką papryką. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pałki kurczaka i obsmażamy je z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
- Na patelnię wrzucamy pokrojone w półtalarki pieczarki. Przesmażamy aż stracą objętość. Dodajemy kurczaka oraz bulion. Gotujemy na małym ogniu przez 30- 40 minut.
- Kurczaka wyjmujemy z sosu. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody. Wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do sosu. Ponownie mieszamy.
Można posypać świeżą kolendrą lub inną zieleniną.