Spożycie pieczywa w Polsce drastycznie spada – ocenia Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. Według organizacji statystyczny Polak w 2011 roku zjadł ok. 54 kg pieczywa – to o 4 proc. mniej niż w 2010 r. i aż o 43 kg mniej niż 20 lat temu.
Hm…. lubicie sklepowe pieczywo ? Smakuje Wam ? Macie jakieś swoje ulubione, do którego smaku wracacie, czy kupujecie co się nawinie, bo z czymś trzeba zrobić kanapkę do pracy?
Pamiętacie zapach chleba z dzieciństwa, takiego z piekarni, cieplutkiego, z chrupiącą skórką ?
Dlatego swój pierwszy kulinarny post postanowiłam zacząć właśnie od chleba, który jest …. myślę, filarem każdej kuchni,bo przecież od niego się wszystko zaczęło….
Po moim domu zapach pieczonego na zakwasie chleba roznosi się w każdą sobotę od 1,5 roku. Pierwszy zakwas dostałam od mojej szefowej i odkąd pierwszy raz upiekłam w domu chleb wszyscy się w nim zakochaliśmy i ten stan trwa do dziś. „Sklepowego” pieczywa w zasadzie nie kupuję.
Do upieczenia chleba potrzebne będą: * zakwas |
|
Zakwas Po przepis na zakwas krok po kroku zapraszam tutaj. |
|
Ziarna wsypujemy do wysokiej miski | |
Dodajemy 4 szklanki wody, sól,miód i zakwas. Całość dokładnie mieszamy łyżką | |
Dodajemy mąki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką | |
Z gotowej masy chlebowej odkładamy do słoika 4 łyżki, przykrywany folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni (to jest zakwas na następny chleb). Resztę masy przekładamy do wysmarowanych masłem foremek „keksówek” i odstawiamy na 9 godzin w ciepłe miejsce. | |
9 godzin w spokoju, ciepełku i bez przeciągów Po tym czasie pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb należy od razu wyjąć z foremek aby odparowała wilgoć |
|
Twój chleb wygląda bardzo apetycznie :)
w gazowym tak samo jak w elektrycznym,
:) miłego wieczoru,
---------------------------------------------------------------------------
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Pozdrawiam,
Małgosia
Ja piekę chleb od kilku tygodni ,ale jak pisałam pszenno- żytni na drożdżach.
Czy Twój chlebek nie jest "mokry"?
Zaglądaj do mnie.
Dziękuję za bardzo ciekawe i smaczne przepisy, dzieki którym mam nadzieję schudnąć parę kilogramów...
Pozdrawiam
Ania
Na razie robiłam chlebek z drożdży, ale może spróbuję z zakwasu (choć nie wiem, czy chce mi się w to bawić).
Dzięki za ciekawe przepisy , dzieki którym mam nadzieję schudnąć pare kilgramów
Ania
Jak już mamy zakwas gotowy do upieczenia chleba to zakwas który odkładamy na następny chleb stoi w lodówce i już go nie dokarmiamy.
wiele razy tam miałam że zakwas razy urósł, raz nie
Najsmaczniejszy to jest taki świeżutki :))
Pozdrawiam i ściskam cieplutko :)
Gosiu mam pytanie odnosnie odnosnie chlebka.Ile porcji wychodzi z jednego zakwasu i czy musze wykorzystac ten zakwas jednorazowo?
Cały zakwas wykorzystujesz jednorazowo. Dodajesz do niego dodatki, mieszasz i zanim rozłożysz masę do foremek odkładasz 4 łyżki do słoika na następny chleb. Nowy zakwas przechowujesz w lodówce 7 dni.
Pozdrawiam
Kuntakinte
A mogę jeszcze poprosić o przepis Twojej mamy, ten na drożdżach? Nie wiem tylko czy wyjdzie taki pyszny z piekarnika a nie z maszyny.
Pozdrawiam cieplutko.
Poproszę mamę o przepis ale ten z maszyny robi się wg.wytycznych na instrukcji (tam jest przepis) i maszyna długo miesza, wyrabia, Nie wiem czy w piekarniku by wyszedł :(
Aha wczoraj nawet zrobiłam skalpel wieczorkiem i stwierdziłam, że to lepsze na ból głowy niż tabletka :)
mam pytanie co do chleba, na pierwszy raz chciałabym upiec czysty, bez nasion; czy do tego zachować reszte proporcji jak w przepisie czy powinnam w ramach nasion dodac maki?
z góry dziekuje za odpowiedz, kamilla
całe mieszkanie pachniało pieczonym chlebem, jeden bocheneczek zawiozłam koleżance i również samochód zapachniał kuchnią i domem;
dziękuję za wskazówki i za blog, i proszę tak dalej :-)
POLECAM WSZYSTKIM!!!!!!!
Ale jestem zla!!!
A jaka temperatura ? No i jakie blaszki ?
Ja miałam kiedyś dwie różne blaszki i z jednej chleb wychodził super a do drugiej faktycznie przyklejał się i wychodził zakalec.
Teraz mam blaszki z powłoką nieprzywierającą kupione w rossmanie.
proszek do pieczenia bardziej mi się z ciastem kojarzy niż z chlebem
Dasz radę !
Zakwas wyhoduj :)
Przy drugim chlebku kiedy mam tylko 4 lyzki zakwasu rozumiem ze dodaje taka ilosc innych skladnikow jak przy pierwszym? Czy wyjdzie mi masy na dwa czy 1 chlebek? Bo teraz zakwasu jest sporo mniej…a moze jakies inne proporcje skladnikow sie dodaje.
I drugie czy jesli odlozylam wiecej zakwasu (2 x 4 lyzki) to czy jeden moge uzyc po 10 dniach czy zawsze tylko jedna porcje po 7?
Jeśli odłożyłaś więcej zakwasu możesz upiec więcej bochenków. Musisz upiec max. po 8-9 dniach.
Drugi chleb robisz ze składników z tego przepisu + 4 łyżki zakwasu który odłożyłaś.
chlebek juz z drugiego zakwasu zrobilam…ale jest dosc lepki w srodku ;/ co moglo pojsc nie tak?
temperatura pieczenia nie była za niska ?
nie martw się tym, mi też raz wyjdzie lepszy, raz gorszy,
idealny wychodzi jak mąż wyrabia, silna ręka jednak ma znaczenie :)
czyli powinnaś zrobić z 1,5 porcji
I jeszcze jak przechowywac chlebek żeby trzymał świeżośc tak z tydzień??
chleb przechowujemy w chlebaku lub szafce, bez folii, jedynie można go zawinąć w bawełnianą ściereczkę aczkolwiek ja w nic nie zawijam
Jutro bede piekla.juz.trzeci.chlebek.jest rewelacyjny.moje dziecie nawet go je,moze dlatego ze innego nie ma hihi.ale on zawsze jadl.ciemny bo ja innego nie kupowalam.
Przechowuje go.w.sciereczce ale nie w.chlebaku ani nie w szafce.co.zrobic.zeby nie byl twardy jak skala??? Tak mniej wiecej.od trzeciego.dnia jest problem z krojeniem:(
Dziekuje bardzo.
PS Pani blog sledze od niedawna, ale juz mnie zinspirowal. pozdrawiam, Marta
musiałabyś go upiec ok. 22
Czy on za pierwszym razem tak smakuje?
a piekarnik z temperaturą nie oszukuje ???
Jednak z obecnym chlebem to już chyba nic nie podziałam, bo upieczony leży od wczoraj na kratce.