fbpx
Chłodnik z botwinki – w sam raz na upalny dzień !
Img

Dziś szykuje się kolejny ciepły, wręcz upalny dzień.
Według prognoz w nadchodzącym tygodniu wiele się nie zmieni. W taką pogodę doskonale sprawdzają się dania nieskomplikowane, lekkie oraz takie, które nie wymagają stania nad kuchnią bo tam wiadomo, najcieplej.
Idealnym rozwiązaniem będzie chłodnik. Dietetyczny, zdrowy, idealny na upały.
Jeśli mamy w pracy lodówkę, zabierzmy go ze sobą i zjedzmy na lunch. Doskonale nas schłodzi i orzeźwi.
Z kolei zjedzony po całym dniu pracy wieczorem z pewnością postawi nas na nogi.

Składniki:Chłodnik z botwinki - w sam raz na upalny dzień !
  • 1 litr kefiru
  • pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • 6 rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka na twardo
  • 300 ml wody
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Buraczki oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie. W momencie jak buraczki zaczynają się gotować warto dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Nie stracą wtedy koloru. Miękkie buraczki kroimy na kawałki a do wywaru w którym się gotowały dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy 2-3 minuty.
  2. Do wysokiego naczynia wlewamy kefir. Dodajemy starte ogórki, pokrojoną w paseczki rzodkiewkę, i wyciśnięte ząbki czosnku.
  3. Buraczki, botwinkę oraz wystudzony wywar w którym się gotowały dodajemy do kefiru. Mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Dodajemy koperek. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Podajemy z jajkiem na twardo. 
Chłodnik z botwinki - w sam raz na upalny dzień !  
Kaloryczność
Porcja z jednym jajkiem ma ok.  300 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Delikatny filet z dorsza w sosie szpinakowym
filet z dorsza w sosie szpinakowym

Delikatny filet z dorsza w aromatycznym sosie szpinakowym. Polubisz to danie. Na pewno 🙂 Ryb jemy zdecydowanie za mało. Najczęstszym Czytaj dalej

Pasztet z żurawiną. Doskonały na Wielkanoc !
Pasztet z żurawiną

Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztetu na stole. Mama w domu robiła co święta, zarówno na Wielkanoc, jak i na Czytaj dalej

Razowy naleśniko – omlet ze szczypiorkiem i serem blue
Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue

Jedno z moich ulubionych śniadań ostatnimi czasy. Razowy naleśniko - omlet ze szczypiorkiem i serem blue. Pyszny, sycący, i za Czytaj dalej

Tagliatelle po włosku w 12 minut

To danie, które przygotowuję kiedy naprawdę krucho u mnie z czasem, a akurat nie mam niczego już ugotowanego na dwa Czytaj dalej

22 komentarze

agateqDodano:  17 czerwiec 2013 - 8:43
Moi rodzice uwielbiają chłodniki, ja niestety nie potrafię się do nich przekonać, a są takie ładne, takie kolorowe, takie chłodne w letnie dni!:)
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  17 czerwiec 2013 - 11:37
Zjeść teraz taką zupę - marzenie!
Odpowiedz
chilitonkaDodano:  17 czerwiec 2013 - 15:08
Marzę o botwince, nie jadłam jej już kilka lat, bo we Francji nie można kupić w sklepie, ani na targu. Może w lipcu w Polsce mi się uda, ach nabrałam ochoty! Pozdrawiam :-)
Odpowiedz
chilitonkaDodano:  17 czerwiec 2013 - 15:08
Marzę o botwince, nie jadłam jej już kilka lat, bo we Francji nie można kupić w sklepie, ani na targu. Może w lipcu w Polsce mi się uda, ach nabrałam ochoty! Pozdrawiam :-)
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  17 czerwiec 2013 - 17:15
Miałam Cie prosić o przepis na chłodnik, ale nie zdarzyłam :)
dzięki
czekam na inne chłodniki! coś z ogórkami proszę!
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  17 czerwiec 2013 - 20:19
To coś co chodzi za mną od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogę się zabrać za jego wykonanie.
Odpowiedz
Joanna SkoraczyńskaDodano:  17 czerwiec 2013 - 22:23
O widzę, że u Ciebie wersja z czosnkiem. U mnie nigdy się czosnek z chłodniku nie pojawił. Muszę spróbować Twojej wersji, bo chłodnik sam w sobie uwielbiam :-)
Odpowiedz
Izabella EmDodano:  17 czerwiec 2013 - 22:29
ależ mi smaku narobiłaś.
Super pomysł na kolejne, upalne dni.
Odpowiedz
mysza75Dodano:  17 czerwiec 2013 - 22:52
Jak ja uwielbiam botwinkę, taka zupka na upały idealna :-)porywam talerz
Odpowiedz
MartaDodano:  18 czerwiec 2013 - 16:37
kolorek jest boski. Ja dziś oglądałam botwinkę u mamy na polu... miałam zamiar jutro robić zupkę.. ale może jednak chłodnik będzie :)
Odpowiedz
Magdalena P.Dodano:  7 lipiec 2013 - 0:06
ten kolor, piękny:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 maj 2014 - 13:09
A DLACZEGO DAŁAŚ NA POCZĄTKU GOTOWANIA BURACZKÓW SÓL NIE BĘDĄ ZBYT TWARDE I DŁUŻEJ SIĘ GOTOWAŁY? SUPER PRZEPIS I TAKI PROSTY
Odpowiedz
Koperek :)Dodano:  14 maj 2014 - 15:01
UWIELBIAM !!!!!! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 maj 2014 - 22:08
a ja poczyniłam chłodnik taki troszkę zimowy, bo z imbirem...(na śląsku jest zimno) same warzywa (buraki, botwina, marchewka odrobina selera i pietruszki, korzeń imbiru, czosnek, koperek na koniec...aaaa i odrobina octu dla zachowania koloru...) sól pieprz i miód...potem jogurt naturalny.... zmiksowałam i doznałam zachwytu... jest genialne.... jeśli jutro potrę do tego rzodkiewkę i ogórka będzie mega chłodnik, a na razie jest zupa...
Odpowiedz
♥ Aga w krainie czarów ...Dodano:  15 maj 2014 - 12:02
Uwielbiam botwinkę, a Twoja wygląda apetycznie ;)
Odpowiedz
Paulina KoneszkoDodano:  7 czerwiec 2014 - 23:14
I u mnie tez dzisiaj był chłodnik, co prawda nie z Twojego przepisu ale bardzo podobny ( zamiast kefiru udało mi się zdobyć zsiadłe mleko i dodatkowo dodałam szczypiorek oraz unikam czosnku bo karmię piersią). Niebo w gębie w taki dzień :) W ogóle jestem fanką Twojego bloga, widzę że mamy te same pasje, jednakże nie jestem chyba tak zdeterminowana jak Ty. Podziwiam Cię za Twoją systematyczność, pomysłowość i konsekwencję....te liczenie kalorii i w ogóle. Wiele osób komentuje...ale pomyśl ile osób to czyta i korzysta z Twoich przepisów nie komentując:)Powodzenia i życzę wytrwałości w dalszym prowadzeniu bloga.
Dodano:  8 czerwiec 2014 - 6:38
dziękuję ślicznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 czerwiec 2014 - 19:09
Małgosiu czy taki chłodnik można zamrozić?
Dodano:  11 czerwiec 2014 - 20:05
nie bardzo, aczkolwiek nigdy nie mroziłam więc ciężko powiedzieć ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2014 - 11:06
Witam od dawna obserwuje Pani bloga.Jedną rzeczą jaka by się przydała przy każdej potrawie to informacja na ile osób jest dana potrawa.Wiem że czasami Pani umieszcza taką informacje ,ale była by przydatna ZAWSZE :) SERDECZNIE POZDRAWIAM I GRATULUJE PRZEPYSZNYCH PRZEPISÒW
P.S Na ile osób wychodzi chłodnik z botwinki ( duża rodzinka )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 13:31
Na ile porcji sa te proporcje?
Dodano:  6 lipiec 2015 - 13:41
4 porcje
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram

dietoterapia_lenartowicz

2 241 157 197

Małgorzata Lenartowicz mgr DIETETYK kliniczny, psychodietetyk

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? ...

467 50

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ...

518 22

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. ...

1388 114

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds