Uwielbiam przeglądać stare książki kucharskie i wyszukiwać stare, regionalne przepisy. Pożółkły, unikalnie pachnący papier, oryginalne nazewnictwo. To wszystko tworzy niesamowity klimat i nadaje ówczesnemu gotowaniu duszę.
To co rzuca się w oczy jeśli chodzi o tradycyjne desery to rodzaj i ilość użytych składników. Było słodko i bardzo tłusto, zwłaszcza jeśli spojrzymy na kuchnię Pomorza. Dzisiejsze desery są fit. Lekkie i mało słodkie. Na Pomorzu jak siadałeś do deseru, to miałeś ten deser czuć na długo.
Uwielbiano ruchanki, czyli drożdżowe racuchy w środku z jabłkiem, smażone na głębokim tłuszczu. Fefernuski kociewskie, czyli małe ciasteczka z piernika obtoczone w lukrze. Purcle kaszubskie, małe, smażone na głębokim tłuszczu pączki czy szpajzę, jajeczny krem.
Zaproponowałam Wam już
przystawkę i
danie główne inspirowane kuchnią pomorską. Długo zastanawiałam się nad tym, co by tu zaserwować na deser. W końcu ma być słodko i tłusto.
Jak zatem pogodzić słodkość, tłustość i lekkość którą staram się przemycić w każdej mojej potrawie?
Zamiast cukru można użyć ksylitolu. Słodycz ta sama, a o połowę mniej kalorii. Masło zostawimy, a co tam, jest pyszne i wypiekom nadaje charakterystyczny posmak. Jest mąka i jaja, więc całość rozgrzeszymy jogurtem naturalnym. Użyty jogurt musi być gęsty, rzadkie, lejące do tego ciasta się nie nadają. Ja użyłam naturalnego gęstego Zott . Dodrze sprawdzi się także grecki.
Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo je Wam polecam.
Kaloryczność:
Porcja ciasta ok.150 gramów ma ok. 280 kcal
Składniki:
- 500 gramów mąki orkiszowej typ. 650
- 500 gramów jogurtu naturalnego gęstego Zott
- 100 gramów ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 160 ml klarowanego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- maliny
Przygotowanie:
- Klarowane masło podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji. Studzimy.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy wystudzone masło i jogurt naturalny. Miksujemy.
- Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Ponownie miksujemy.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Wierzch dekorujemy malinami. Można je także ułożyć na spodzie i zalać ciastem.
- Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Grzanie góra dół.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Kiedyś wspominałaś, że płatki owsiane i mąka owsiana nie zaszkodzą przy nietolerancji glutenu. Żyto rozumiem odpada. A jak to jest z orkiszem?
Żyto i orkisz to zboża glutenowe.
Mąka kukurydziana do tego ciasta nada się jak najbardziej.
Małgosiu czy był u Ciebie post na temat ciśnienia?
Mam bardzo niskie ciśnienie np. 100/62 i puls 52-58. Lekarz powiedział, że powinnam się czuć ospała i zmęczona, a ja raczej tego nie zauważam, wręcz przeciwnie, mam sporo energii mimo, że pracuję całkiem sporo.
Czy powinnam coś z tym zrobić, czy nie ma powodów do zmartwień? (Dodam, że mam 23 lata)
Z ciśnieniem nic nie rób. Ja mam takie samo, a bywa że i 95 górne mam i mnóstwo energii.
Patrzy się i ewentualnie leczy pacjenta a nie wyniki.
Jeden będzie się czuł świetnie przy ciśnieniu 100, a inny uśnie nad biurkiem.
Plus jest taki że wylew nam nie grozi ;))
mam takie pytanie - czy jeżeli ktoś nie toleruje laktozy, to zarówno w mleku jak i jogurtach naturalnych?
oraz drugie pytanie - nietolerancja laktozy objawia się w ciągu dwóch godzin, czy reakcja może wystąpić nawet następnego dnia?
pozdrawiam i życzę miłego dnia! :*
Nietolerancja laktozy objawia się od razu. Jeśli nie tolerujesz laktozy to nie masz enzymu który te laktozę trawi. To enzym który nosi nazwę laktaza. I jeśli nie trawisz, to objawy masz od razu.
Mam pytanie odnośnie dziennego odżywiania, mianowicie chciałabym poznać opinie na temat czy jest ono prawidłowe wg Ciebie. Jest to przykład jednego dnia pracującego
1 7:00 śniadanie 2 łyżki kasza jaglana, 2,5 serek wiejski, dwa daktyle, 2 łyżeczki nasiona/orzechy, 2 łyżeczki wiórki kokosowe, 2 garście owoców(maliny truskawki jeżyny brzoskwinie)
2 10- 10:30 II śniadanie koktajl szpinak+banan+aronie, 2 kromki twój chleb, pasta z bakłażana łyżeczka, pasta z kurczaka z groszkiem 1 łyżeczka 3 plasterki swojskiej kiełbasy +pomidor
3 13-14 Zupa krem z selera+ 1 łyżka pestki dyni
4 17 obiad 5 klusek śląskich lub kasza/ryz ziemniaki ostatnio 3 łyżki gulasz z dzika, 2 łyżki buraczki 2 ogórki kiszone
5 ok 20-21 pizzerinki na cukinia 2-5 plastrów zależy jakie duże z pomidorem pieczarką i ok 2 plastry mozzarelli całość
W ciągu dnia kawa z mlekiem
Dodam że mam 162cm,48kg,25 lat, 1 w tyg basen, 6km w dwie strony do pracy pieszo lub rowerem, i na codzień jestem raczej aktywna, do sklepu pieszo lub rower, nie potrafię zalegać przed tv. Tu działka, tu gotowanie, sprzątanie itp. Będę wdzięczna za twoją opinię
Pozdrawiam Jola
Pracuje jako nauczyciel. Nie wiem co robic bo sluzba zdrowia mnie olewa. Wyczytałam ze dieta ma tu kluczowe znaczenie. Czy cos mozesz mi doradzić ?
Wpadłam dzisiaj przypadkiem na filmik w którym pani dietetyk zaleca zamiast 5 posiłków 3 posiłki co 5h, szczególnie dla osób z insulinoodpornością. Bardzo mnie to zdziwiło, wiem że dużo wiesz na ten temat, co Ty o tym myślisz?
Bardzo lubię Twojego bloga i przepisy, ale bardzo denerwuje mnie to, że w komentarzach pod przepisami są same pytania ,,z innej beczki". Czy nie myślałaś żeby zrobić jakąś zakładkę pod tytułem pytania, gdzie ludzie będą próbować Cię tam o coś pytać? :)
Warto coś zrobić poza zwykłą morfologią? Jutro idę do lekarza po skierowanie.
Pozdrawiam
Pisałam już o tym i wyjaśniałam powody swojej decyzji.
Mąka pełnoziarnista jest za ciężka do tego typu ciast :)
1. Czy mam zjeść śniadanie białkowo-tłuszczowe (np. sałatkę z brokuła, jajka, tuńczyka)?
2. Czy mogę do takiej sałatki dodać kukurydzę i jogurt?
3. Czy zjeść może do tego kromkę chleba pełnoziarnistego?
Nie jestem na redukcji.
2- jogurt,
3- tak