Danie które przygotujesz kilka godzin wcześniej, aby w decydującym momencie włożyć je do piekarnika i upiec. Idealne na kolację ze znajomymi kiedy to robimy je na przykład w południe, trzymamy w lodówce, sprzątamy pięknie kuchnię, szykujemy stół, a jak przyjdą goście ciach zapiekanka do piekarnika, winko na stół i gotowe.
I wtedy wszyscy WOW!, kiedy Ty to przygotowałaś 😉
Danie będzie dla Was zaskoczeniem z uwagi na połączenie nieoczywistego smaku beszamelu ze smakiem warzyw. Jedząc oddzielnie tego efektu nie ma, jedząc razem jest 😉 Taki myk 😉
Kochani w tym daniu conchiglioni czyli makaronu muszelek nie gotujemy! One pieką się w sosie. To znacznie obniża indeks glikemiczny całego dania.
Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie żałować 😉
Składniki na 6 porcji (moje naczynie do zapiekania ma 30×20 cm):
- 3 małe papryki
- 2 malutkie bakłażany lub jeden duży
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- łyżka oleju
- 800 gramów pomidorów krojonych bez skóry i gniazd nasiennych (można użyć z puszki)
- sól
- czarny pieprz
- masło do wysmarowania formy
- opcjonalnie: 100 gramów sera z niebieską pleśnią
- 150 gramów muszelek Conchiglioni
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- mleko – ilość do uzyskania kremowej konsystencji – ok. 600 ml
- łyżka gałki muszkatołowej
- płaska łyżka curry
- sól
- płaska łyżka pieprzu
Sposób przygotowania:
- Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż papryką straci połową objętości. Ma się lekko przyrumienić co nada jej przyjemnej,mocno wyczuwalnej słodyczy. Do warzyw dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojonego w kawałki bakłażana, sól, pieprz i pomidory. Dusimy chwilę.
- W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powoli wlewamy zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji gęstej śmietany.
- Do naczynia wysmarowanego masłem wkładamy surowe muszelki conchiglioni. Na nie wlewamy warzywa z pomidorami. Całość zalewamy sosem bezsamelowym i dekorujemy kawałkami sera blue.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.