Połączenie jesieni która rozgościła się już na dobre, ze wspomnieniem tegorocznych podróży do Włoch.
Doskonała na obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa.
Cukinia faszerowana po włosku. Z suszonymi pomidorami, oliwkami, aromatycznymi ziołami i genialną mozzarellą.
Prosta i szybka w przygotowaniu. W sam raz na dziś. Polecam 😉
Ja uwielbiam tę recepturę i jestem pewna że i Wam zasmakuje 😉
Składniki dla 4 osób:
- 2 spore cukinie (jedna połówka na osobę)
- 100 gramów pełnoziarnistej kaszy kuskus
- 125 gramów sera mozzarella
- 100 gramów suszonych pomidorów (z oleju)
- 100 gramów czarnych oliwek bez pestek
- łyżka ziół prowansalskich
- pieprz,
- 3 łyżki oliwy z oliwke
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy przekrojone na pół cukinie. Podpiekamy przez 15 minut.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
- Kuskus przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.
- Suszone pomidory i oliwki drobniuteńko siekamy.
- W misce mieszamy umieszczamy kuskusa, cebulę z czosnkiem oraz oliwki z suszonymi pomidorami. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Cukinie wyjmujemy z piekarnika. Grzanie zmniejszamy do 180 stopni. Wydrążamy środek (polecam wykorzystać go do zupy – krem z zielonych warzyw). Łódeczki cukinii wypełniamy farszem. Obsypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Gotowe danie obsypujemy listkami bazylii.