Kurczak w jarzynach to propozycja obiadowa dla osób stosujących dietę ubogą w słabo absorbowane, ulegające fermentacji węglowodany o krótkim łańcuchu (FODMAP).
Dieta ograniczająca FODMAP (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole) jest obecnie uznaną międzynarodową strategią w zaburzeniach dyspeptycznych i czynnościowych przewodu pokarmowego min. przy zespole jelita nadwrażliwego (IBS), oraz współistniejącym zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Zapraszam do lektury poniższych wpisów :
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) – poradnik pacjenta cz.1
Dieta low FODMAP – poradnik pacjenta cz. 2
Dania lekkostrawne na ogół są mdłe i bez polotu. Jestem przekonana że mój lekkostrawny kurczak w jarzynach z nutą indyjską skradnie Wasze kubki smakowe 😉
Polecam 😉
Składniki na 2 porcje:
- 240 gramów mięsa z fileta kurczaka,
- łyżka klarowanego masła,
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek (ok.10 cm) łodygi selera naciowego,
- koperek,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- szklanka wody,
- płaska łyżka mąki orkiszowej,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki curry,
- pół łyżeczki kuminu,
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, curry i kuminem. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Zamarynowane mięso oprószamy mąką, obsmażamy lekko na klarowanym maśle. Dodajemy pokrojoną w półtalarki marchew i pietruszkę oraz drobno pokrojoną łodygę selera naciowego. Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Dodajemy świeży koperek.