Obiad na diecie low FODMAP. Bez glutenu, laktozy, białek mleka krowiego i jaj.
Pyszny, sycący, bogaty w białko (całe danie zawiera 30 gramów białka), wapń, cynk, magnez, żelazo, jod, kwasy Omega 3, witaminę B6, B12 oraz magnez i selen.
Danie lekkostrawne, delikatne dla żołądka i jelit.
Czym jest dieta low FODMAP?
Dieta low FODMAP to dieta uboga (stopień redukcji FODMAP ustala się indywidualnie w zależności od występujących objawów) w słabo absorbowane, ulegające fermentacji węglowodany o krótkim łańcuchu (oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole). Jest uznaną międzynarodową strategią żywieniową stosowaną w zaburzeniach dyspeptycznych i czynnościowych przewodu pokarmowego np. zespole jelita nadwrażliwego (IBS), wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG), chorobie Leśniowskiego – Crohna, czy zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Ważna rada.
Kupując krewetki omijajcie te różowe. Wybierajcie jedynie szare. Dlaczego? Krewetka szara mrożona jest w postaci surowej. Krewetka różowa to produkt już podgotowany.
To tak jakbyście chcieli zrobić gulasz i kupili ugotowane już mięso.
Uwaga na czyszczenie!
Krewetkę należy oczyścić z jelit. To taka ciemna linka wzdłuż grzbietu. Ja czyszczę jeszcze tę pod grzbietem bo tam też jest, a wiem że wiele osób tego nie robi. Także krewetki oznaczone jako oczyszczone mają wycięte tylko jelito z grzbietu. Zwracajcie na to uwagę. Wiem że niektórzy tej drugiej nie wycinają. Ja wycinam.
Składniki dla 1 osoby:
- 60 gramów makaronu ryżowego
- 180 gramów krewetek (mrożonych na surowo – kolor szary)
- 60 ml gęstego mleka kokosowego z puszki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta imbiru
- pół łyżeczki curry
- sól
Sposób przygotowania.
- Krewetki rozmrażamy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy z pancerza i jelit. Nacieramy curry i imbirem. Odstawiamy na 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki. Dodajemy połowę natki pietruszki, pieprz cytrynowy i sól. Przesmażamy aż staną się różowe. Zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy 2-3 minuty.
- Mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy resztą natki pietruszki.