Kontynuując tydzień Włoski dziś zupa pełna aromatów. Kto raz upiekł paprykę zakocha się w jej smaku.Zapach i aromat świeżej bazylii to kwintesencja włoskiej kuchni a pomidory to jej nieodłączny element.
Składniki:
* 2 dorodne czerwone papryki
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 1 cebula
* łyżka masła
* łyżeczka oliwy z oliwek
* pęczek świeżej bazylii
* 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
* 100 ml śmietany
* sól do smaku – ilość w zależności od stopnia doprawienia bulionu
1. Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się przyrumieni.
4. Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę,przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem.
5. Gotujemy ok. 30 – 40 minut.
6. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.
Talerz zupy widoczny na zdjęciu ma ok. 250 kcal
Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
Jeśli tak to zapraszam do siebie,
Renews xxx
Lubię dania z pieczoną papryką i wogóle z pieczonymi warzywami. Ich naturalna słodycz lekko się karmelizuje i taka zupa, sałatka czy cokolwiek innego smakują dużo lepiej.
Zapraszam: martalovesbaking.blogspot.com
a mozna podawać z groszkiem ptysiowym ?