fbpx
Kaczka pieczona z glazurowanymi buraczkami oraz bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami
Img

Danie w sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepyszna, soczysta, kruchutka pieczona kaczka z glazurowanymi buraczkami i pure ziemniaczanym.
Kochani podrzucam Wam także bezpłatny ebook z Wielkanocnymi przepisami (klik). 

 

Kaloryczność:
Noga z kaczki ma ok. 230 kcal
Porcja buraczków ma ok. 100 kcal

Składniki do przygotowania kaczki:

  • 4 nogi kaczki
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • 50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieciony ząbek czosnku ucieramy z majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Nacieramy kaczkę z obydwu stron. Odstawiamy na 12 godzin do lódówki. Wyjmujemy 2 godziny przed pieczeniem. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy kaczkę na 15 minut. Skręcamy grzanie do 160 stopni. Pieczemy 2 godziny.

Składniki na glazurowane buraczki:

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone buraki kroimy w grubszą kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy miód. Mieszamy do rozpuszczenia. Wrzucamy buraki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Przesmażamy aż masa się zredukuje i zgęstnieje. 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Wegetariański BOWL z soczewicą i chipsami ziemniaczanymi

Pyszna, sycąca, niebanalna letnia kolacja. Wyglądem i smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających, więc możecie podać to danie nawet na uroczystą Czytaj dalej

Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso – premiera mojej drugiej książki

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa określiła intensywną hodowlę zwierząt jako „jeden z decydujących czynników powodujących obecnie najbardziej poważne Czytaj dalej

Paella Valenciana po polsku – proste, genialne w smaku danie

Paellę pokochałam odkąd kilka lat temu nauczyłam się ją przyrządzać po kursie kuchni hiszpańskiej pod okiem Anny Kalaji. Od tamtej Czytaj dalej

Zupa tajska z krewetkami i szparagami

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na wykorzystanie tego wyjątkowego warzywa (10 powodów dla których Czytaj dalej

24 komentarze

AnnaDodano:  15 marzec 2021 - 12:41
To musi być pyszne!!! Tylko jakoś mam wrażenie, że trudno będzie kupić nogi kaczki, chyba, że możesz podpowiedzieć gdzie najlepiej ich szukać?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  15 marzec 2021 - 13:07
Ja kupuję w Carrefour.
Odpowiedz
AniaDodano:  16 marzec 2021 - 0:04
Ta kaczka i ten e-book spadł mi z nieba!!! Gosiu DZIĘKUJĘ😘😘😘
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  16 marzec 2021 - 7:55
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
Kasia Dodano:  16 marzec 2021 - 7:08
Witaj. Przepis na buraczki jest na 4 os?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  16 marzec 2021 - 7:54
Tak.
Odpowiedz
B.Dodano:  16 marzec 2021 - 9:01
Małgosiu, kiedy możemy spodziewać się nowej wiosennej edycji diet ?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  16 marzec 2021 - 12:18
Jak tylko obrobię się z pracą z pacjentami indywidualnymi i uda mi się wygospodarować czas aby wszystko dokończyć. Dobijam do brzegu.
Odpowiedz
kkkDodano:  17 marzec 2021 - 20:04
Gosiu, a myślałaś może o poście lub książce \"Święta dla alergików\"? Czyli jak przyrządzić tradycyjne potrawy na święta np. bezmleczne albo bezglutenowe.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  19 marzec 2021 - 13:39
Gdybym to ja miała czas ;) Ostatnio go jak na lekarstwo ;)
Odpowiedz
Gość Dodano:  20 marzec 2021 - 10:35
Witaj Małgosiu. Ostatnio moja rodzinka polubiła kaczkę ale ostatnio mimo dwóch godzin pieczenia w woreczku 220 stopniach z termoobiegiem była lekko gumowa. Co źle zrobiłam, czy za wysoka temperaturą?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  20 marzec 2021 - 15:33
Za wysoka temperatura.
Odpowiedz
J. Dodano:  21 marzec 2021 - 21:54
Czekamy na nową \"wiosnę\" z niecierpliwością:D
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  22 marzec 2021 - 9:19
Na 90% w tym tygodniu ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  22 marzec 2021 - 18:24
Od długiego czasu zmagam się z problemami jelitowymi (ciągle wzdęty brzuch, zaparcia). do tego codziennie boli mnie głowa. Gosiu, co myślisz o tych wynikach tarczycy? TSH 2,11 uIU/ml  0,38-5,33 FT3 2,85 pg/mL   2,5-4,3  FT4 0,62 ng/dL   0,65-1,48 Będe wdzięczna za odpowiedź :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  23 marzec 2021 - 16:14
Bardzo słaba konwersja. FT4 -3.61% [ wynik 0.62, norma (0.65 - 1.48)] FT3 19.44% [ wynik 2.85, norma (2.5 - 4.3)] Przy takich wynikach będzie problem z kwasowością żołądka co może powodować dolegliwości jelitowe w tym spowodować rozwój SIBO.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  22 marzec 2021 - 21:43
Nie wiem czy tylko ja mam takie odczucia- kilka lat temu regularnie i z wielką przyjemnością czekałam na kolejne wpisy na blogu. Wielokrotnie przygotowywałam pyszne potrawy według Pani przepisów. Teraz z przyzwyczajenia też wchodzę, ale to już zupełnie inny blog. Niestety zmiana na gorsze. Tylko kasa za diety i konsultacje. Poza tym NIC. Szkoda.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  23 marzec 2021 - 16:11
Kasiu, mam własną poradnię dietetyczną DIETOTERAPIA LENARTOWICZ i każdego dnia pracuję z pacjentem. Stacjonarnie w gabinecie w poradni lub online (przez SKYPE) jeśli ktoś jest z daleka. Blog to coś dodatkowego. Coś co robię nieodpłatnie i jest tu ogrom wiedzy, także klinicznej. Nic tylko korzystać. Diety gotowe to propozycja dla osób którym nie udało się dostać do mnie indywidualnie. Nowe posty pojawiają się rzadko, na tyle na ile na ten moment wystarcza mi czasu. Chciałabym aby doba miała 36 godzin i abym mogła tak jak kiedyś regularnie publikować na blogu. No nie da się jeśli chce się pomagać ludziom z ogromnymi problemami zdrowotnymi a jako dietetyk kliniczny mam głównie takich pacjentów w poradni. Być może myślisz że leżę i patrzę w sufit zastanawiając się co by tu dziś zrobić żeby tylko nie pisać posta na bloga. No tak nie jest. Jestem aktywnie pracującym dietetykiem a mój dzień pracy to 8 godzin.
Odpowiedz
A.Dodano:  31 marzec 2021 - 18:50
Rozumiem, że kaczkę pieczemy te 2 godziny na blaszce - bez przykrycia/dodatkowego papieru/naczynia żaroodpornego/rękawa? Nie spiecze się za bardzo? Temp. 160 st. jest z termoobiegiem, czy góra-dół? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  6 kwiecień 2021 - 11:00
Pieczemy bez termoobiegu. Dokładnie tak jak w przepisie.
Odpowiedz
AnielaDodano:  11 maj 2021 - 0:31
Piekłam kaczkę według tego przepisu dwukrotnie - w tym raz na przyjęcie urodzinowe syna. Wszyscy byli zachwyceni, dziękuję za świetny przepis.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  13 maj 2021 - 15:49
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
AlicjaDodano:  25 październik 2021 - 19:29
Dzień dobry jescze raz dopytuję kaczka na blaszce bez przykrycia tak?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  9 listopad 2021 - 14:38
Tak.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków: 
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków:
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt
...

1684 131
Świąteczne odliczanie czas zacząć🎄 
Obiecuję raczyć Was w tym okresie nie tylko wiedzą i pysznymi świątecznymi przepisami, ale i spokojem, harmonią, równowagą, aby przedświąteczny czas nie był szaloną gonitwą. Abyśmy w Święta nie podpierały się nosem ze zmęczenia i nie marzyły tylko o tym, aby położyć się spać. 
To ma być piękny czas 🎄

Snujecie już świąteczne plany? 
Ja Wigilię przygotowuję u siebie w domu dla kilkunastu osób. Poza uszkami od A do Z sama, z pomocą męża i dzieci ☺️
Jak u Was? Święta w domu, czy idziecie w gościnę? 

#świątecznyklimat #swiatecznedekoracje #świątecznyczas #swiatecznewypieki #spokój #odpoczynek

Świąteczne odliczanie czas zacząć🎄
Obiecuję raczyć Was w tym okresie nie tylko wiedzą i pysznymi świątecznymi przepisami, ale i spokojem, harmonią, równowagą, aby przedświąteczny czas nie był szaloną gonitwą. Abyśmy w Święta nie podpierały się nosem ze zmęczenia i nie marzyły tylko o tym, aby położyć się spać.
To ma być piękny czas 🎄

Snujecie już świąteczne plany?
Ja Wigilię przygotowuję u siebie w domu dla kilkunastu osób. Poza uszkami od A do Z sama, z pomocą męża i dzieci ☺️
Jak u Was? Święta w domu, czy idziecie w gościnę?

#świątecznyklimat #swiatecznedekoracje #świątecznyczas #swiatecznewypieki #spokój #odpoczynek
...

1320 81

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej