Ten przepis to banał i mimo, iż robię go od lat, jakoś nigdy nie miałam w planach wrzucenia go na bloga. Zawsze wydawało mi się, że jest tak prosty, i tak oczywisty, że aż nie wypada publikować. W sobotę wpadała do mnie koleżanka z pełnoziarnistą bagietką z naszej ulubionej piekarni i jak usłyszała, że mam pastę z łososia, od razu zaczęła robić kanapki. Tę pastę jadła już chyba ze sto razy, ale tym razem chyba wyszła mi jakaś inna, lepsza, bo zdziwiona zapytała mnie, czemu nie ma jej na blogu?
Ta pasta, to nic wielkiego. Robi się ją błyskawicznie, a produktem kluczowym jest pieczony, dobrze zamarynowany łosoś. On daje cały smak, który podkreśla wyrazisty w smaku szczypiorek i por. Zazwyczaj robię tę pastę wtedy, kiedy planuję upiec łososia na obiad. Po prostu piekę rybę i z tego, co zostanie, robię pastę. Mój mąż bardzo ją lubi.
- do zwyczajnych kanapek np. do szkoły czy do pracy,
- do małych tartinek na wszelkiego typu imprezy, ale wtedy mocniej siekam łososia,
- do tortilli,
- do sushi (ja lubię),
- do faszerowania jajek (wtedy mocno siekam łososia w malakserze),
Stopień rozdrobnienia łososia to kwestia indywidualna i zależna od tego, do czego będziemy używać pasty. Do kanapek, sushi czy tortilli rozdrabiam tylko widelcem. Do faszerowania jajek rozdrabniam zupełnie na miazgę w malakserze. Tak samo można zrobić jeśli chodzi o tartinki i wtedy dekorujemy kanapeczki pastą przy pomocy szprycy do tortów.
Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia?
Jak przyjrzycie się surowemu filetowi z łososia zauważycie tylko różową część ryby i skórę. Jak upieczecie zwrócicie uwagę, co się dzieje przy skórze. Zauważycie tam taką szarą część. To są właśnie te wszystkie syfki z ryby i tego absolutnie nie jemy.
Mam nadzieję że pasta przypadnie Wam do gustu. Osobiście najlepiej smakuje mi z chlebem orkiszowym, który jest bardzo delikatny w smaku.
Łyżka pasty (ok. 20 gramów) ma ok. 40 kcal
- 200 gramów fileta z łososia
- pieprz młotkowany z kolendrą lub ewentualnie pieprz cytrynowy
- curry
- sól
- Łososia posypujemy solą i przyprawami. Zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ja wkładam na 4.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy rybę i pieczemy 20 minut.
Tak upieczona ryba to świetny dodatek do obiadu. Podajcie z risotto z kurkumą i fasolką szparagową.
- 200 gramów upieczonego łososia
- połowa białej części pora
- szczypiorek
- sól
- Białą część pora kroimy w piórka i posypujemy solą aby zmiękła.
- Rybę siekamy na drobne kawałki. Mieszamy z porem i szczypiorkiem.
ja się boję mieć w domu, wierzę w przesądy
Ja jestem katoliczką, wierze w Boga i moc Boga, tylko i wyłącznie. Te wszelkie czarne koty, wrzosy, drabiny etc, to ja traktuję jako wesołą bajkę ;))
także dziewczyny, nie wierzcie w takie głupoty.
Małgosiu dziękuje Ci te Twoje słowa.
Justi82
Gdzie Ty kupujesz dla siebie?
Te szkodliwe substancje to jest właśnie ta ciemna cześć przy skórze. Tam się to zbiera u ryb.
Pani Małgosiu czy pisze Pani diety dot. łysienia adrogenowego?
Jeśli chcesz schudnąć 5 kilogramów to musisz popracować nad regularnością + dobrze skomponowana dieta + ruch.
Czy mogłabyś napisać jakiś post o rozgrzewających potrawach i tych wyziębiających?
Wiem ze nabiał wyziębia, jogurt czy serek...
A czy są jakieś potrawy rozgrzewające ale jedzone bez podgrzewania? Np doprawić czymś czy jakoś coś??
Jakieś kanapki z czymś co rozgrzeje?
Mam wrażenie ze woda taka będzie zimna........u mnie w pracy jest b. zimno i szybko wszystko stygnie nawet woda w czajniku elektrycznym.
Nie można wrzącą, albo chociaż taką 3 minutową??
1. Czy jedzenie wędzonej makreli 1-2 razy w tygodniu jest dobrą opcją? Wiem że ma sporo soli, ale nie mogę sobie pozwolić na drogiego łososia, a wolę tłustsze ryby aniżeli dorsza/mintaja/itd.
2. Czy to prawda że kaszy jaglanej nie można jeść codziennie?
3. Czy dodawanie codziennie do śniadania łyżki pestek słonecznika jest dobrą opcją?
4. Mogłaby Pani napisać post podsumowujący źródła NNKT typu słonecznik, mak, sezam, wiórki kokosowe itd? Chodzi mi o to które najlepiej spożywać, bo ponoć nie są one sobie równe.
2 - dlaczego?
3 - czemu nie ale warto sobie urozmaicać i dodać np. migdały, chia, pestki dyni, orzechy
4 - W zakładce Trochę Zdrowia masz post o olejach i tłuszczach. Tam będzie.
3. Codziennie jem ok. 30 g produktów typu orzechy, pestki, siemię, migdały dlatego chciałam wiedzieć czy 10 g z nich może stanowić ten słonecznik. Jest tani i łatwo dostępny dlatego łatwiej bazować mi na nim niż droższych składnikach.
Ten na zdjęciu wygląda jak kupny. Ewa
Pozdrawiam
Dieta ketogeniczna wprowadza organizm w stan ketozy czyli zakwaszenia. Dla porównania powiem CI że wszystkie moje diety bazują na odkwaszaniu. Jak zakwasisz organizm będziesz chudła bo organizm będzie usuwał nadmiar kwasów z moczem. To bardzo obciąża nerki i wątrobę. Dieta Dukana jest przykładem diety ketogenicznej i osobiście wyprowadziłam z tej diety mnóstwot osób. Te osoby miały problemy z nerkami, kłopoty ze stawami, bóle mięśni etc.
Rób jak uważasz ale dla mnie to nie jest rozwiązanie twoich problemów. U Ciebie trzeba popracować nad przepływem w jelitach aby tam nic nie zalegało. Dieta musi być duża objętościowo abyś była syta i nie podjadała no i proporcje poprawiające metabolizm.
Przyznam sie ze ja to zeskrobuje, co tez pomaga mi jesc wolniej ;) bo lososia uwielbiam i pochlaniac bym go mogla codziennie ....
Ja nie ma mozliwości kupienia ryby u rybaka.
To mam całkowicie zrezygnować z jedzenia pstrąga, łososia?
Co mam jeść za ryby??
Chyba ze sie pracuje samemu bez kontaktu z ludźmi.
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,702,name,kostka-z-mintaja-zlota-rybka-570-g
Te z Biedry mają 5%glazury i nie są to tzw. zmiotki tylko mięso.......
Zobaczyłaś te kostki?
Dobre są?
Dzieki za fatygę:))