Święta, święta i po świętach …… pokus na stole było tyle, że nie sposób było się oprzeć …. zwłaszcza słodkościom, a trzeba przyznać, że w tym roku kusiły wyjątkowo, i te domowe i te w gościnie.
Na szczęście waga nie odnotowała tej rozpusty, więc odetchnęłam z ulgą. Przez ostatnie 5 miesięcy schudłam 12 kilogramów, wróciłam do wagi jaką miałam jako bezdzietna panna i bardzo nie chciałabym przysposobić z powrotem choćby połowy kilograma, a rzeczywiście w święta pozwoliła sobie na baardzo wiele, zbyt wiele :))
Nasz żołądek zniesie dużo, ale wszystko ma swoje granice, dlatego dla zdrowia i dobrego samopoczucia czas na lżejsze dania 🙂
Proponuję krem z marchewki ze świeżym imbirem.
Na wieść, ze robię taką oto zupę mój mąż pokręcił nosem. Nasze dzieci wyrosły już z marchewkowych papek więc dlaczego chcę zaserwować rodzinie podgrzany marchewkowy sok ??? :)) Rzucam więc powłóczyste spojrzenie i robię swoje……
Efekt zaskoczył i dzieci i męża bo zupa jest obłędna.
Składniki: * kilka dużych marchewek * świeży imbir ( 1 czubata łyżka) * 3 litry rosołu drobiowego * 1-2 łyżki masła * 1 mała cebula * 2 łyżki śmietany 18% * sól, czarny pieprz * natka pietruszki * bagietka |
|
Sposób przygotowania: 1. Marchew oskrobać i umyć. Pokroić w talarki. 2. W szerokim rondlu (ja używam woka) rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w talarki marchew. Przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. 3. Zeszkloną, miękką marchew zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu. 4. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zrumienioną dodajemy do zupy. 5. Jak marchew będzie miękka miksujemy zupę blenderem na gładki krem. 6. Dodajemy starty imbir i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. 7. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą (wszystko zależy od rosołu). 8. Zdejmujemy krem z gazu. Hartujemy śmietanę, dodajemy do kremu. 9. Gotowy krem posypujemy natką pietruszki.Podajemy z opiekaną bagietką. |
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
12kg w 5 miesięcy? Kobito- jak Ty to robisz?
Mam tylko pytanie ta porcja 80kal to mniej więcej ile tej zupy jest- 400ml????
Pozdrawiam
Przez przypadek odkryłam stronę - też próbuję się odchudzić :), zrobiłam zupę krem i rzeczywiście jest super :). Mam pytanie jak można wykorzystać mięso w ugotowanego bulionu?
Pozdrawiam Sylwia
Pozdrawiam Sylwia
Pozdrawiam Joanna
bulionu zawsze możesz dolać, więc zacznij od niewielkiej ilości np. pół litra bulionu a resztę dolej po zmiksowaniu marchewek
Jestem zachwycona Twoim blogiem :))
Tylko co znaczy "hartujemy śmietanę"..?
następnie wlewasz do reszty zupy,
dzięki temu śmietana nie zważy się
Pozdrawiam bardzo serdecznie,
stała czytelniczka Kaśka.
Dzięki za przepis
Pozdrawiam Natalia
Zdecydowanie polecam każdemu