Wieprzowina jest mięsem dość tłustym i wybierając mięso wieprzowe skłaniajcie się raczej ku szynce lub polędwiczce. Są najdelikatniejsze i mając stosunkowo mało tłuszczu.
Ile razy w tygodniu jeść wieprzowinę ? Maksymalnie raz.
Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty sos, z prostych składników, prosty w wykonaniu i dający wiele możliwości wykorzystania.
Świetny do makaronu, kaszy kuskus, jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, ryżu, nawet do pure ziemniaczanego.
Genialny do risotto i kaszy pęczak przygotowanej na sposób risotto (będzie na blogu).
Nie widać w nim warzyw więc powinna go zjeść większość dzieci, aczkolwiek wiem że są i takie, które potrafią wydobyć mięso ze zmiksowanej zupki 😉
30 minut i gotowe. Z curry i z cynamonem. Warto zrobić więcej bo na drugi dzień jest jeszcze lepszy.
Zachęcam do wypróbowania.
- 250 g mięsa z szynki wieprzowej
- 250 ml wody
- średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy
- łyżka curry
- szczypta cynamonu
- 3 czubate łyżeczki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
- koperek
- sól
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie razem ze zmielonym mięsem.
- Marchewkę i selera siekamy w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera ścieramy na bardzo drobnej tarce.
- Podsmażone mięso posypujemy curry, smażymy jeszcze chwilkę po czym dodajemy marchew i selera naciowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową, cynamon i koperek. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
- Na koniec dodajemy sól do smaku i gotowe.
poza tym super przepis. często dodaję cynamon do mięsa.mniam mniam :)
pozdrawiam
Jemy z kasza?
Jak podawac Gosiu :-) ?
ja się boję tych zalew
ostatnio wole jeść więcej mniejszych posiłków w regularnych odstępach ; )
I mam pytanie- ile powinnam spożywać kalorii, żeby utrzymać wagę, a ile żeby spalić?
Pozdrawiam.
czerwone mięso, szpinak, buraki, orzechy, wszystkie zielone warzywa
karola
I drugie pytanie, czym uzupełnić mamie sery (m.in. mozarella, serek wiejski, capri, feta)? za żółtym nie przepada, je jedynie twaróg. Czym można to uzupełniać?
Jeśli masz na myśli uzupełnienie wapnia to np. zielone warzywa, pestki, orzechy, migdały.
Jeśli zaś chodzi o dodatek to mi najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub małosolnym.