Myśląc o świętach, na ogól myślimy o Wigilii. Karpiu, barszczyku z uszkami, pierogach, ciastach. A co z pierwszym i drugim dniem świąt? Spieszę z pomocą 😉 Faszerowana rolada drobiowa w sosie własnym. Smaczna, aromatyczna, elegancka, łatwa w przygotowaniu. Idealna zarówno na świąteczny obiad, jak i uroczystą kolację. Co Wy na to?
Jest ogromną zaletą jest to, że można ją przygotować wcześniej, a w dzień podania odgrzać w sosie. Smakuje wówczas wybornie.
Polecam 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- dwa podwójne filety z kurczaka
- 400 gramów mięsa z udźca indyka
- 4 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- mała cebula
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- woda
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki klarowanego masła do smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety kroimy na zakładkę aby powstała płaska powierzchnia. Rozbijamy cienko. Solimy. Odstawiamy.
- Udźca z indyka mielimy w maszynce razem z czosnkiem, cebulą i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Powstałym farszem smarujemy rozbitego fileta. Zawijamy w rulon. Wierzch i boki owijamy dratwą lub grubą nicią.
- Powstałe rolady obsmażamy na klarowanym maśle z każdej strony. Zalewamy wodą do wysokości 3/4. Dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W trakcie gotowania wierzch rolady kilkukrotnie polewamy wywarem.
Składniki na sos:
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 400 ml wywaru z duszenia rolad
- 50 ml śmietany kremówki (30%)
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rolady wyjmujemy z wywaru w którym się dusiły. Zagotowujemy go i cały czas mieszając wlewamy mąkę rozrobioną w połowie szklanki wody. Podgrzewamy, cały czas mieszając aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy wywaru.
- Go sosu o kremowej konsystencji wlewamy śmietankę oraz dodajemy gałkę muszkatołową i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
PS: Jeśli rolady przygotowujemy wcześniej, podgrzewamy je w sosie który należy przygotować na świeżo.