Fantastyczna przekąska do zabrania do pracy. Z powodzeniem zastąpi także lunch za zimno. Nie powstydzisz się jej zapraszając znajomych. Łatwa w przygotowaniu. Bardzo, bardzo dobra 🙂
Słodycz i delikatność pieczonej papryki doskonale współgra z wyrazistym w smaku serkiem. Chudy twarożek zmiksowałam na gładką masę z jogurtem i doprawiłam curry, pieprzem cytrynowym i solą. Orzeźwiającej nuty nadały liście bazylii.
Robiąc na dwa dni nie zawijajcie rollsów od razu bo tortilla wchłonie wilgoć z serka i będzie za miękka. Paprykę włóżcie do miseczki, owińcie folią spożywczą, to samo z serkiem.
Rollsy zawijamy na świeżo.
Gorąco polecam to danie.
Tortillę robimy wg przepisu dostępnego TU – zmieniamy tylko mąkę na orkiszową. Gramatura pozostaje ta sama.
- 300 g chudego twarogu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól, szczypta curry, szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie), liście bazylii,
- 3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. (termoobieg). Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, układamy skórką do góry.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
- Z wystudzonych papryk ściągamy skórę i kroimy w paski.
- Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką masę.Ucieramy z przyprawami i liśćmi bazylii. Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku, ale tak, aby nie zdominował smaku.
- Na placku tortilli rozsmarowujemy serek, układamy paski papryki i zawijamy w rollsy.
skórka powinna zejść ładnie ;)
O gotowych tortillach pisałam tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/11/przepis-na-domowa-penoziarnista.html