Pierwszy przepis w nowym 2020 roku. Długo się zastanawiałam co to miałoby być.
Szybki lunchbox, przepis na wykwintny niedzielny obiad, ryba, a może jakaś szybka zupa?
W końcu postanowiłam, że powinno to być coś co w zasadzie lubi każdy. Co jest trochę zakazanym owocem, zwłaszcza na diecie, postrzeganym jako coś kalorycznego, ale tak na prawdę nie musi takie być.
Takim daniem jest pizza!
Czy musi być bombą kaloryczną? Wcale nie. Może być fajnym zdrowym posiłkiem dla całej rodziny. Zarówno na obiad, jak i kolację.
To czy pizza będzie bombą kaloryczną, zależne jest od tego co na niej leży. Tłusta kiełbasa i produkt z oleju palmowego udający ser, czy warzywa oraz dobrej jakości ser.
A Wy co sądzicie? Dacie się skusić na kawałek pizzy którą dziś Wam proponuję?
UWAGA osoby które nie lubią bakłażana!
Zamieńcie go na cukinię, a zamiast mozzarelli użyjcie sera z niebieską pleśnią.
Smacznego 😉
Składniki na ciasto na jedną pizzę o średnicy ok. 30 cm:
- 150 gramów mąki orkiszowej typ 600 lub 700
- 15 gramów drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże i cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem i ciepłą wodą. Rozcieramy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż masa potroi swoją objętość.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz drożdże. Zagniatamy ciasto. Jeśli macie, polecam użyć robota planetarnego. Ciasto ma być gładkie i sprężyste. Konsystencją ma przypominać plastelinę. Jeśli jest zbyt suche, można dolać odrobinę wody.
- Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy 30 minut aż wyrośnie.
Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów). - Silikonową stolnicę lub po prostu blat posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto. Zawijamy brzegi.
Sos pomidorowo – paprykowy:
- 250 gramów pomidorów krojonych bez skóry – zimą polecam użyć z kartonu
- pół małej cebuli
- pół czerwonej papryki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól,
- pieprz,
- mielona słodka papryka
- pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje – sos ma być naturalnie gęsty. Często mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Blendujemy na gładką masę.
Składniki na farsz do pizzy i ostateczne przygotowanie:
- pół żółtej papryki
- mały bakłażan
- pół małej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 100 gramów sera mozzarella
- 100 gramów ananasa
- sól
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Warzywa kroimy w kostkę. Rumienimy na oliwie. Solimy.
- Ciasto do pizzy smarujemy sosem. Wierzch obkładamy warzywnym farszem z patelni. Następnie pokrojonym w kawałki ananasem.
- Całość posypujemy serem.
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Po nagrzaniu zmniejszamy grzanie do 200 stopni.
- Wstawiamy pizzę i pieczemy 10 – 12 minut.
- Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii.