fbpx
Fettucini Carbonara ! Jak zrobić carbonarę, aby nie wyszła jajecznica ?
Img

Carbonara to klasyk. Przepis na to danie znajdziecie w każdej książce poświęconej kuchni włoskiej.
W Polsce ma je w swoim menu, praktycznie każda restauracja serwująca kuchnię włoską, jednak znaleźć taką w której zjecie dobrą carbonarę to sztuka.
Dlaczego ?
Prawie zawsze dostaję makaron z jajecznicą lub makaron z ciapaciają a’la beszamel. A przecież carbonara to danie bardzo proste. Trzeba jedynie dobrze zsynchronizować działania i czasy poszczególnych etapów.
Aby uzyskać jedwabisty sos należy ugotowany i odcedzony makaron natychmiast dodać do masy jajecznej, aby gorąca pasta ścięła jajka bez robienia z nich jajecznicy. Tyle.

Wersji carbonary jest mnóstwo. W zależności od regionu i inwencji twórczej gospodyni dodaje się przeróżne dodatki, jednak jajeczna podstawa jest zawsze taka sama.
Doskonałą carbonarę i genialne dania kuchni włoskiej znajdziecie w Restauracji Villa Toscania pod Poznaniem .
Genialne miejsce i zazdroszczę poznaniakom, że mają obok taką perełkę.

Moją carbonarę wzbogaciłam o pieczarki i marchewkę. Pasuje mi to zestawienie smaków.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 480 kcal

Składniki dla 4-5 osób  :Fettucini Carbonara ! Jak zrobić carbonarę, aby nie wyszła jajecznica ?
  • pół cebuli
  • 2 pieczarki
  • pół marchewki
  • 170 gram pancetty lub surowego wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 60 gram startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • *500 gramów świeżego makaronu fettucini (tagliatelle lub spaghetti ) 
Przygotowanie:
  1. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski pancettę (lub boczek). Jak lekko zesmaży się tłuszczyk dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w cienkie kawałki pieczarki oraz startą na tagliatelle marchewkę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a pancetta zrobi się chrupiąca.Przykrywamy aby nie wystygło.
  2. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie. Ma być al dente.
    Zanim odcedzisz wodę odlej szklankę !!!
  3. Podczas gotowania się makaronu przygotowujemy masę jajeczną. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan i 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy.
  4. Odcedzamy makaron i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy, aż jajka lekko się zetną. Pod wpływem ciepła masa jajeczna powinna utworzyć sos o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sosu jest za mało dolewamy trochę wody z gotowania makaronu.
  5. Do makaronu dodajemy pancettę z cebulą i dodatkami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pieczona papryka faszerowana paprykowym kaszotto z mięsem, czosnkiem, świeżą kolendrą i serem blue, podana na delikatnym sosie pomidorowym.
Pieczona papryka faszerowana paprykowym kaszotto z mięsem, czosnkiem, świeżą kolendrą i serem blue, podana na delikatnym sosie pomidorowym

Faszerowane warzywa to coś, co o tej porze roku, oprócz zup, smakuje mi najbardziej. Sycą, rozgrzewają i smakują wybornie. Jeśli Czytaj dalej

Maślano – piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Idealny na obiad w pierwszy dzień świąt.

Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego. Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z Czytaj dalej

Pełnowartościowy lunch do zabrania do pracy. Jak przygotować go rano w 10-15 minut ?
lunch box kasha gryczana

Osoby korzystające z jadłospisów, pomysłów na obiady do zabrania do pracy mają bez liku. Jeśli w miejscu pracy mamy możliwość Czytaj dalej

Pieczona owsianka. Nic odkrywczego. Można powiedzieć banał, ale jaki pyszny! Przepis na owsiankową bazę wyjściową!
Pieczona owsianka

Kilka dni temu opublikowałam na facebooku i instagramie zdjęcie mojego śniadania. Była to pieczona owsianka, którą bardzo lubię i robię Czytaj dalej

23 komentarze

Marzena RakDodano:  23 listopad 2013 - 12:36
Mhhh pyszności! :)
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  23 listopad 2013 - 12:49
wygląda świetnie, lubię makaronowe dania:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 listopad 2013 - 21:23
Gosiu czy mogłabyś zamieszczać gramaturę porcji? Ja wiem,że nie każdy ma wagę,ale dużo daje taki przelicznik..Tym którzy nie mają polecam kupienie wagi kuchennej,koszt ok. 20zł ,pomaga pośrednio przy liczeniu kalorii:). pozdrawiam,Magda
Dodano:  23 listopad 2013 - 21:38
OK.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 styczeń 2014 - 9:55
Mam pytanie czy ta mase jajeczna razem z makaronem przekladamy jeszcze na patelnie ?
Dodano:  18 styczeń 2014 - 10:05
Już nie. Gorący makaron zetnie jajka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 styczeń 2014 - 14:55
Ile razy w tygodniu mozna pozwolic sbie na makaron lub inne dania maczne?
Dodano:  28 styczeń 2014 - 15:12
Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie. Produkty pełnoziarniste powinniśmy spożywać codziennie. Węglowodany złożone są bardzo ważne w odżywianiu.
Myślę że 2-3 razy w tygodniu z lekkim sosem lub warzywami będzie ok.
Unikaj ciężkich zawiesistych sosów.
A jeśli chodzi o produkty mączne typu kluski, kopytka etc. to ja unikam takich rzeczy. Zdarza mi się zjeść ale naprawdę rzadko.
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  3 luty 2014 - 21:45
Ależ mi się spodobało to danie, jak skończymy gołąbki to z pewnością będzie kolejnym obiadem. W ogóle to już chyba uzależniłam się od zaglądania na Twojego bloga i na fb, jesteś pierwsza przed Ewą :) Mój mąż mówi, że odkąd zaczęłam zdrowe odżywianie to nie wychodzę z kuchni :))) Ale jest dobrze,czuję się już lżejsza i prawie nie chce mi sie podjadać a to do mnie nie pasuje, bo jadłam ciągle, często przypadkowe rzeczy. mam nadzieję, że ochota na zmiany nigdy mi nie przejdzie. jeszcze tylko dodam ćwiczenia i będzie super!
Ps.zastanawiam się czasem jak Ty na wszystko znajdujesz czas i jeszcze wyglądasz jakbyś nigdy nie była zmęczona. Pozdrawiam i podziwiam paa
Dodano:  3 luty 2014 - 21:48
Aniu dziękuję Ci bardzo, ale są dni że przydeptuję sobie własny język :)
Cieszę się że masz energię i cieszą Cię zmiany ! Strasznie się cieszę !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 luty 2014 - 23:10
Uwielbiam Twoje przepisy, wielkie dzięki za nie :) mam tylko jedno małe pytanie, czy można by podawać ilość makaronu w gramach przed ugotowaniem, na sucho? Łatwiej go zważyć przed ugotowaniem, a ja nigdy nie wiem ile go gotować, żeby potem wyszła dokładnie szklanka ugotowanego ;)
Dodano:  27 luty 2014 - 8:12
dobrze, będę podawała :)
AnonimowyDodano:  28 luty 2014 - 9:34
dzięki! :*
Odpowiedz
marcz89Dodano:  1 marzec 2014 - 15:44
dziś robiłam:) pyyycha:))
Odpowiedz
marcz89Dodano:  1 marzec 2014 - 15:46
dziś robiłam:) pyyycha:) od dziś masz nową fankę:D
Odpowiedz
Sylwia KozaDodano:  17 marzec 2014 - 18:23
Jak będzie smakowała po odgrzaniu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 12:22
a czy zamiast parmezanu można użyć jakiegoś innego sera?? np. mozzarelli ??
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 12:49
zmiana sera zaważy na smaku, parmezan jest tu idealny, ale możesz użyć mozzarelli z tym że musisz ją drobno posiekać aby się rozpuściła
Odpowiedz
shellterDodano:  15 marzec 2015 - 16:43
Dziś robiłam,bardzo smaczne i syte :) Za pierwszym razem nie wyszedł mi sosik o konsystencji śmietany ale może następnym razem pójdzie lepiej :) Mimo wszystko polecam,pyszota ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 czerwiec 2015 - 11:13
Jeszcze nie robiłam wg Twojego przepisu -cały czas szukam przepisu "idealnego" poniewaz mam problem -często tworzy mi się jajecznica z makaronem :-(
Ps.1 To jest przepis bez śmietany?
Ps.2 Kiedy wleję masę jajeczną do makaronu- to mam mieszać widelcem,czy tylko "podrzucać" na patelni? Proszę o odpowiedź :-)
Dodano:  14 czerwiec 2015 - 21:32
1 - nie dodaje się śmietany do carbonary. W kiepskich knajpach dodają bo boją się że im się jajka zetną ;)
2 - mieszać energicznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2016 - 13:16
Do tej pory rzadko bo rzadko ale jednak robiliśmy carbonare na bazie śmietany. Spróbowałam twój przepis i wyszło fenomenalnie!!!Wszystkim polecam ,skoro mi się udało to i wam się uda nie zrobić z tego jajecznicy:) Juz kolejny rok inspiruje się twoimi przepisami! Dzieki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 marzec 2017 - 16:25
Pychotka! Z tego przepisu wychodzi mi zawsze
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds