Danie z kategorii „zrób na dwa dni i miej w zanadrzu do odgrzania”. Lepiej smakuje odgrzane niż na świeżo.
Gulasz mięsny w kremowym sosie pieczarkowym. Lubi się z kaszą gryczaną i zielonymi warzywami. Szparagami lub zieloną fasolką szparagową.
W sam raz na sobotni obiad 😉
Polecam 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 10 pieczarek
- 400 gramów schabu
- łyżeczka musztardy
- mały ząbek czosnku
- mała cebula
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki oregano
- duża łyżka masła klarowanego
- łyżeczka klarowanego masła
- mąka do obtoczenia mięsa
- 250 ml bulionu jarzynowego
- łyżka mąki do zaklepania sosu
- łyżka śmietany 12%
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebulę siekamy w malakserze razem z musztardą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Ucieramy na wilgotną pastę. Powstałą pastą nacieramy schab i odstawiamy do lodówki na 72 godziny.
- Zamarynowany schab kroimy w 1,5 centymetrowe plastry, a następnie w podłużne pasy i jeszcze na pół. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy z obydwu stron na maśle. Zalewamy gorącym bulionem (do zakrycia mięsa). Zmniejszmy ogień do minimum i gotujemy 2 godziny.
- Na łyżeczce masła przesmażamy pokrojone w kawałki pieczarki. Lekko solimy. Smażymy aż pieczarki stracą połowę objętości. Wkładamy do garnka z mięsem 30 minut przed końcem gotowania.
- Z garnka wyjmujemy mięso i tyle pieczarek ile się da. Czubatą łyżkę mąki rozrabiamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do garnka, zagotowujemy. Gotujemy aż sos zgęstnieje cały czas mieszając.
- Do śmietany dodajemy łyżkę sosu. Mieszamy. Dodajemy kolejną. Mieszamy. Zaklepaną śmietanę wlewamy do garnka z sosem. Mieszamy. Ponownie wkładamy mięso i pieczarki. Mieszamy ze świeżym koperkiem.