Cykl Najczęściej Zadawane Pytania (NZP) rozpocznę w przyszłym tygodniu.
Na najbliższy tydzień rekomenduję skorzystanie z jadłospisu nr 11.
Zachęcam do lektury komentarzy pod jadłospisem nr 11.
Na nowe pytania odpowiem pod dzisiejszym postem.
Kto pofolguje sobie w święta, aczkolwiek gorąco namawiam do rozwagi i rozsądku, zachęcam do poświątecznego detoksu.
Poniedziałek ok. 1525 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 441 kcal
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* sałata lodowa
* 3 rzodkiewki – ok. 6 kcal
* 2 plasterki chudej szynki – ok. 100 kcal
* 1 plasterek żółtego sera – ok. 35 kcal
Kanapki robimy w taki sposób, aby na każdej znalazł się kawałek wędliny i kawałek sera. Każda kanapka ma być też z sałatą i rzodkiewką.
I Przekąska ok. 140 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
Obiad: ok. 445 kcal lub ok. 465 kcal
Pracujący i studenci ok. 445 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Jak warzywa wystygną posypujemy je rozdrobnionym serem feta i natką pietruszki.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 465 kcal
* 450 gramów (całe opakowanie) mrożonych warzyw na patelnię z marchewką, fasolką, kukurydzą i cukinią (bez ziemniaków) – ok. 140 kcal
* 35 gramów pełnoziarnistego makaronu rurki – ok. 121 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* sól, pieprz, słodka papryka (dla chętnych odrobina imbiru)
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* natka pietruszki
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa (bez przyprawy, która jest dołączona), smażymy, aż zmiękną, ale nie mogą być rozgotowane. Mają być al dente.
Gotowe warzywa oprószamy solą, pieprzem i przyprawami. Mieszamy z makaronem. Podajemy z filetem z indyka.Całość posypujemy natką pietruszki.
II Przekąska ok. 155 kcal
* 300 ml soku z marchwi – ok. 96 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* łyżka otrębów (dowolnych) – ok. 16 kcal
Wszystkie składniki blendujemy na koktajl.
Kolacja ok. 344 kcal
* dwie garście miksu sałat lub sałaty lodowej
* 10 rzodkiewek – ok. 20 kcal
* 2 ogórki kiszone (pokrojone w pół-talarki) – ok. 14 kcal
* 40 gramów chudego sera feta – ok. 104 kcal
* łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika – ok. 56 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Wtorek ok. 1534 kcal lub 1574 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 396 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy 2 pokrojone drobno suszone morele i szczyptę gorzkiego kakao – ok. 56 kcal
I Przekąska ok. 280 kcal
* 2 pomarańcze – ok. 210 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 450 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* 30 gramów wędzonego łososia – ok. 50 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Łososia siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z serkiem, koperkiem i przyprawami. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek z łososiem, przykrywany sałatą lodową i papryką pokrojoną w cieniutkie paski. Zawijamy w rulon.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 450 kcal
* tagliatelle z łososiem i warzywami – ok. 450 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 215 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, kiwi, kilku truskawek, łyżki otrębów i łyżeczki miodu – ok. 215 kcal
Kolacja ok. 233 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* pół startego na tarce jabłka – ok. 35 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
* łyżka rodzynek – ok. 40 kcal
* cynamon
Środa ok. 1556 kcal lub 1532 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 450 kcal
* 2 jajka sadzone w papryce (L)- ok. 170 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym- ok. 200 kcal
* szczypiorek do posypania jajek
* szklanka soku z marchewki zmiksowanego z garścią natki pietruszki – ok. 80 kcal
I Przekąska ok. 181 kcal
* jeden banan – ok. 100 kcal
* jedno kiwi – ok.43 kcal
* łyżeczka ziaren sezamu – ok.30 kcal
* łyżeczka otrębów – ok. 8 kcal
Owoce kroimy w kawałki na sałatkę. Posypujemy sezamem i otrębami.
Obiad: ok. 440 kcal lub ok. 416 kcal
Pracujący i studenci ok. 440 kcal
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* łyżka oleju rzepakowego – ok. 80 kcal
* 220 gramów (pół opakowania) warzyw na patelnię z grillowanym bakłażanem, papryką i warzywami (bez ziemniaków) – ok. 68 kcal
* kilka kropel sosu sojowego lub octu balsamicznego
* 100 gramów fileta z piersi indyka – ok. 84 kcal
* marynata do mięsa – sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* koperek
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa (bez dołączonej saszetki z przyprawami) i przyprawy. Smażymy, aż warzywa będą miękkie, ale al dente.
Do warzyw z kaszą gryczaną dodajemy mięso i posypujemy koperkiem.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 416 kcal
Gulasz (składniki dla 1 osoby):
* 100 gramów szynki wieprzowej – ok. 110 kcal
* szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (100 gramów) – ok. 32 kcal
* ćwierć cebuli – ok. 7 kcal
* szklanka wody
* sól, pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, imbir,
* koperek lub natka pietruszki
* łyżeczka oliwy – ok. 40 kcal
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ok. 45 kcal
Gulasz (porcja ok. 234 kcal) jemy z:
* 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) – ok. 168 kcal
* 2 kiszone ogórki – ok. 14 kcal
Przepis na gulasz:
Jeśli macie szybkowar (warto kupić), zrobicie ten gulasz w 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebulkę. Ma być rumiana. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę (dość drobną) i lekko podsmażamy (pory w mięsie muszą się pozamykać). Do woka, wysokiej teflonowej patelni lub garnka, który nie przywiera wkładamy mięso z cebulką, włoszczyznę i przyprawy (na początek nie za dużo, ostatecznie doprawiamy na końcu). Zalewamy woda. Dusimy na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Jeśli woda odparuje, dolewamy więcej.
Jeśli macie szybkowar, po włożeniu wszystkich składników, od momentu puszczenia pary trzymamy 15 minut.
Jak już mięso jest miękkie, zagęszczamy gulasz koncentratem pomidorowym. Dodajemy koperek lub natkę pietruszki i ostatecznie doprawiamy do smaku.Gotujemy 2-3 minuty.
Ostrożnie z imbirem i ostrą papryką.
II Przekąska ok. 240 kcal
* koktajl ze szklanki soku marchwiowego, jednego banan, kiwi i łyżki otrębów – ok. 240 kcal
Kolacja ok. 245 kcal
* serek typu Bieluch – ok. 191 kcal
* koperek, pieprz kolorowy, odrobina soli, 2-3 krople soku z cytryny,
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Czwartek ok. 1573 kcal lub 1563 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 446 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy łyżeczkę miodu (prawdziwego), szczyptę cynamonu, łyżeczkę gorzkiego kakao i 2 pokrojone w małe kawałeczki suszone morele, – ok. 106 kcal
I Przekąska ok. 245 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba cienko posmarowanych masłem osełkowym z sałatą lodową, ogórkiem kiszonym i plasterkiem żółtego sera – ok. 245 kcal
Obiad: ok. 450 kcal lub ok.440 kcal
Pracujący i studenci ok. 450 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* cała kulka sera mozzarella – ok. 200 kcal
* listki bazylii
* 10 oliwek – ok. 40 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
Sos: 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki miodu, koperek, kilka kropel soku z cytryny – ok. 100 kcal
* 2 wafle ryżowe – ok. 80 kcal
Pracujący gotują dziś krem z pomidorów na jutro na kolację !!!
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal Zupa będzie też na następny dzień.
* garść groszku ptysiowego (ok.10 g) – ok. 50 kcal
Drugie danie:
* udko z kurczaka (bez nogi i bez skóry) z wywaru – ok.150 kcal
* jeden ugotowany ziemniak – ok. 65 kcal
* surówka z garści kapusty, połowy startej marchewki, połowy jabłka i ogórka kiszonego (surówkę solimy, dodajemy szczyptę cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem z cytryny, można też posypać koperkiem) – ok. 55 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
II Przekąska ok. 180 kcal
* szklanka truskawek (mrożonych), jedno kiwi, łyżeczka miodu, łyżeczka otrębów – ok. 140 kcal
* wafel ryżowy – ok. 40 kcal
Owoce blendujemy na mus, mieszamy z otrębami. Jemy z waflem ryżowym.
Kolacja ok. 252 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szczypiorek
* dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 50 kcal
Rzodkiewki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem. Solimy. Mieszamy z serkiem wiejskim.
Piątek ok. 1528 kcal
Śniadanie ok. 483 kcal
* puszka fileta z makreli w pomidorach 170 gramów – ok. 243 kcal
* 3 kromki chleba razowego – ok. 240 kcal
I Przekąska ok. 150 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
* jedno jabłko – ok. 70 kcal
Obiad: ok. 445 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* 60 gramów kremowego serka twarożkowego naturalnego – ok. 140 kcal
* przyprawy do serka : koperek, sól, kilka kropel soku z cytryny
* sałata lodowa
* jeden pomidor – ok. 26 kcal
* pół papryki – ok. 30 kcal
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* szklanka soku z marchewki – ok. 80 kcal
Paprykę, pomidora i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy. Łączymy z serkiem i przyprawami. Rozsmarowujemy na tortilli, przykrywamy sałatą lodową, zawijamy w rulon.
II Przekąska ok. 190 kcal
* koktajl z bananem, otrębami i gorzkim kakao – ok. 190 kcal
Przepis TU
Kolacja ok. 260 kcal
* zupa krem z pomidorów 400 ml – ok. 160 kcal
* 2 garście groszku ptysiowego (ok.20 g) – ok. 100 kcal
Sobota ok. 1553 kcal
Śniadanie ok. 410 kcal
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* 4 łyżki granoli – ok. 132 kcal
* jedno kiwi – ok. 43 kcal
* szklanka truskawek (z mrożonki) – ok. 45 kcal
* łyżeczka miodu – ok. 40 kcal
Truskawki, kiwi i miód miksujemy na gładką masę. W wysokiej szklance układamy na przemian, granola, jogurt, owoce.
Przepis na domową granolę TU
I Przekąska ok. 255 kcal
* 1 kanapka z chleba razowego, posmarowana masłem osełkowym z sałatą, chudą szynką i rzodkiewką – ok. 155 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad ok. 500 kcal
* zapiekanka z cukinii i ziemniaków – ok. 250 kcal (zapiekanka w przepisie jest na 3 osoby)
*pieczone udko z kurczaka (jemy bez skóry) – ok. 250 kcal
Przepis na zapiekankę TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 288 kcal
* garść sałaty lodowej
* 10 czarnych oliwek – ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych (podprażyć na patelni) – ok .58 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok.100 kcal
* cała czerwona papryka – ok.60 kcal
Niedziela ok. 1346 kcal
Śniadanie ok. 465 kcal
* 2 jajka na miękko – ok. 160 kcal
* 1 kromka chleba razowego cienko osmarowana masłem osełkowym- ok. 100 kcal
* sałatka z jednego pomidora, całej papryki, 5 rzodkiewek i ćwiartki cebuli – ok. 105 kcal
I Przekąska ok. 140 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka – szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 415 kcal
* 2 pulpety z indyka – ok. 80 kcal
* 4 łyżki sosu – ok. 18 kcal
* 50 gramów kaszy jęczmiennej (waga przed ugotowaniem) – ok. 163 kcal
* szklanka sałatki z gotowanych startych buraczków, z jabłkiem i cebulką – ok. 100 kcal
* szklanka fasolki szparagowej – ok. 54 kcal
Przepis na pulpety TU
II Przekąska ok. 143 kcal
* szklanka soku pomarańczowego zmiksowanego z kiwi – ok. 143 kcal
Kolacja ok.183 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów – ok. 150 kcal
* łyżka granoli – ok. 33 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Pytanko mam jedno: czy można liczyć na Twoją odpowiedź na maila wysłanego na quchenne.inspiracje@gmail.com, jeśli nie dotyczy ono zamówienia diety? Jeśli istnieje taka możliwość, daj proszę znać i ile około zajmuje Ci takie odkopanie skrzynki, bo pewnie zasypujemy Cię wiadomościami :)
Z góry dzięki, pozdrawiam!
jakiego oleju rzepakowego używasz? Tłoczonego na zimno, czy rafinowanego?
Jeśli coś podsmażam to mam albo ryżowy, albo klarowane masło, albo rzepakowy rafinowany.
Powiedz jak odmierzyć 35g makaronu jak nie mam wagi? Może użyć szklanki....
I czy można uzywać kaszy w woreczkach? Są najczęściej 100gramowe i łatwo by było odmierzyć--------pół woreczka to 50g czy może po ugotowaniu jest więcej....
Bea
Do mnie jakoś te plastiki nie przemawiają. No i gotowanie kaszy w dużej ilości wody, no bo ten woreczek musi pływać jest kompletnie bez sensu ponieważ kasza to źródło witamin z grupy B a te są rozpuszczalne w wodzie. Jeśli wyciągniemy tę ugotowaną kaszę razem z woreczkiem z tej wody to mamy ogromne straty witamin.
Jeśli jednak ugotujemy to 50 g kaszy w ilości wody 1:2 to kasza wchłonie całą wodę i witaminy rozpuszczalne w wodzie zostaną.
Bea
Mąż nie chce słyszeć o zdrowym jedzeniu. Uwielbia mięso w sosie, bez warzyw.Panierowane kotlety i ewentualnie surówkę jakąś. Zero nowości. Dodam ze wyczuje nawet szczyptę innej przyprawy niż pieprz.......
Jestem tu nowa i nie bardzo umiem sie poruszać u Ciebie:P
Anna
Raz opanieruj mu tego kotleta w czymś innym niż w bułce (płatki, migdały, sezam). Trochę mniejszy ten kotlet, a surówki dwie i do popicia świeży sok z jabłek na przykład. Rybę pieczoną w panierce z okruchów chleba. Na każdą kanapkę oprócz wędliny czy sera jakąś zieleninę. Pasty rybne czy jajeczne na kanapkę. Wegetariański pasztet z fasoli albo pieczarek na chleb. Kotlety z soczewicy. Gęstą od warzyw zupę minestrone (na początek z dodatkiem plasterków chudego boczku albo i chorizo, żeby nie piszczał, że bez mięsa :) ). Do obiadu ziemniaki puree, a potem puree ziemniaczano-selerowe albo ziemniaczano-kalafiorowe. Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym i do tego surówka. Do pracy jedną kanapkę mniej, a zamiast tego sałatkę makaronowo-warzywną z fetą np. Krokiety mięsno-pieczarkowe i do tego surówka na talerzu. Pieczeń z warzywami.
Potem wprowadzaj przyprawy, po trochu, po jednej na raz. Nie gotowe mieszanki, tylko pojedyncze smaki i po odrobinie.
Grunt to nie robić z dnia na dzień rewolucji, bo na pewno mięsożerca okoniem stanie i się zaprze :) Ale małymi kroczkami? Nawet się nie zorientuje kiedy polubi lżejsze jedzenie :)
A jak nie to niech se sam gotuje, o! :P
użyj bulionu warzywnego,
następnie włóż królika do tego sosu ale śmietaną zapraw jak już królik będzie miękki
Amm wazne pytanie na temat tarczycy
Bylam na USG tarczycy okazalo sie ,ze mam w lewym placie guz . Lekarz powiedzial mi ,ze to nic strasznego ,tylko musze z tym isc do kontroli .
Czy guz to tarczyca i to jest powazne ???
Czy moge od tego tyc ????
Z gory dziekuje za odpowiedz
Bea
Byłam kiedyś u koleżanki i robiła spaghetti. Jak wrzuciła to mięso na patelnię to zaczęło dziwnie, tak kwaśno pachnieć. Co ciekawe nawet po usmażeniu było różowe !
Ja jak kupuje udźca z indyka i go zmielę i usmażę to mięso mam sine, a nie różowe.
A co to takiego octan sodu?
I te soki wielowarzywne z biedronki w małych butelkach?
Nie jednodniowe.........
Bea
1000 czy 1200 kcal odchudzi, ale jojo masz gwarantowane. Taka jest prawda. Większość dietetyków odchudza za wszelka cenę, chodzi o szybki efekt bo tego oczekuje pacjent.
Niewielu jest na tyle silnych aby wytłumaczyć pacjentowi że liczy się efekt długotrwały.
agnieszka.g01
Sprawdź proszę.
Jeśli natomiast nie mamy nietolerancji odstawienie nabiału jest bezsensowne.
Po ostatnim szkoleniu z immunodiagnostyki nietolerancji pokarmowej zrobiłam sobie testy. Nie wyszło mi absolutnie nic. Nie mam nietolerancji na nic.
Czy w moim przypadku jest sens odstawiania nabiału ?
Nie ma żadnego sensu.
Są różne mody. Różni ludzie czują się lepsi od innych bo nie jedzą glutenu czy czegoś tam jeszcze. Tak po prostu nie jedzą. To zwyczajna, przepraszam za wyrażenie, głupota.
Oczywiście szanuję że ktoś czegoś nie je bo mu nie smakuje. Ja nie tknę wątróbki. Ale nie chodzę i nie opowiadam wszem i wobec jaka to jestem lepsza od innych bo podrobów nie jadam.
Wesołych świąt! :)
Mój blog
czy przed bieganiem rano wystarczy jak wypije szklankę wody z miodem i cytryną a posiłek zjem po powrocie? Strasznie źle mi się biega nawet po jakimś małym koktajlu a nie mam czasu na zjedzenie śniadania i odczekania godziny czy dwóch.
Paulina B
Sluszalam ,ze nie powinno sie laczyc owocow z nabialem szczegulnie z mlekien ,bo owoca zsczna sie fermentowac i nie beda sie przyswajaly i beda klopoty trawienne ,czy to jest prawda ???.
Ja bardzo lubie szczegolnie latem koktajle z jogurtu naturalnego lub mleka ,truskawek i migdalow i nie wiem czy to jest prawda
Czy tylko z mlekiem nie wolna laczyc ????
Wszystko jest kwestią indywidualną.
Na cudowne działanie herbatki samej w sobie raczej bym nie liczyła ;)
kiedyś obiecałaś napisać o młodym jęczmieniu, czy mogłabyś przypomnieć gdzie mogę o nim poczytać
pozdrawiam
ania
Jeśli chodzi o jajka to te na twardo są ciężej strawne.
I mam drugie pytanie odnośnie gotowania kaszy? Napisz proszę jak powinno sie ją gotować i czy przed dodaniem jej do krupniku trzeba przelać wodą? Moja teściowa nie przelewa bo uważa ze sie wytraca ten "cenny kleik"- jak mówi. Ja z kolei przelewam....
B.
Co do kaszy jak też przelewam. Usuwa się w ten sposób zanieczyszczenia z powierzchni.
No i czemu nie na oliwie z oliwek?
Czy można by prosić o zakładkę----------ZUPY?
B.
Nic nie gotuję.
B.
Czekam na zakładkę zupy:DD
B.
możesz też mieszać np. pół na pół
Herbaty ziołowe i owocowe wliczają się w 2 litry płynów dziennie.
Małgosiu co sądzisz o połączenie sera białego z pomidorem. Uwielbiam pomidory w każdej postaci, a szczególnie te świeże. Szczególnie latem i jesienią jak naturalnie wyhodowanych pomidorów jest pod dostatkiem w pracy na drugie śniadanie jem serek ziarnisty ze świeżym pomidorem. Czy można łączyć, czy z takim połączeniem jest coś nie tak?
Kwasy z pomidora łącząc się z wapniem, tworzą nierozpuszczalne kryształki które odkładają się w stawach.
Mam niestety już 39 lat więc przemiana materii nie ta, ważę 69 kg przy 174 cm wzrostu i chwilowo prowadzę mało aktywny tryb życia.
Pozdrawiam :)