Moje ulubione jesienne ciasto. Śliwki na kruchym, orkiszowym, pełnoziarnistym spodzie pod chrupiącą kruszonką.
W sam raz do weekendowej kawki i ciekawej książki.
Kto ma ochotę?
- 100 gramów masła
- 80 gramów płatków owsianych
- 30 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- Do wysokiej miski wkładamy masło, żółtko, mąkę oraz płatki. Miksujemy na najwyższych obrotach. Nie zagniatamy.
- Luźną kruszonkę wykładamy na duży talerz. Wkładamy na godzinę do lodówki.
- 160 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 gramów cukru trzcinowego
- 160 gramów masła
- dwa żółtka
- odrobina soli
- 24 śliwki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia śliwek
- Masło, żółtka i cukier ucieramy w mikserze na gładką masę. Dodajemy mąkę. Ucieramy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciastem. Blaszkę razem z ciastem wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
- Ze śliwek usuwamy pestkę. Wkładamy do zamykanego pojemnika razem z mąką ziemniaczaną. Potrząsamy aby śliwki pokryły się mąką.
- Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki. Równo układamy śliwki. Posypujemy wyjętą z lodówki kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.