Szybki obiad w 25 minut. Chrupiące kotleciki z sandacza ze świeżym makaronem pappardelle w sosie szpinakowym na białym winie.
Danie nadaje się i dla małych i dla dużych. Nie bójcie się wina. W sosie nie ma alkoholu. W czasie gotowania w całości wyparowuje pozostawiając wyrazisty aromat, który genialnie komponuje się z podduszoną na klarowanym maśle białą częścią pora, szpinakiem i czosnkiem.
Do sosu używamy szpinaku świeżego, oraz świeżego makaronu. Ostatnimi czasy zakochałam się w makaronach świeżych, które smakują zupełnie inaczej niż te suche. Można je dostać w wielu sklepach online. Stacjonarnie widziałam w Lidlu i Almie.
Do kotlecików użyłam fileta z sandacza, ale możecie wykorzystać dorsza, morszczuka czy mirunę. Będą równie pyszne.
Polecam 😉
Kaloryczność:
Jeden kotlecik ma ok. 70 kcal
100 gramów makaronu w sosie szpinakowym ma ok. 180 kcal
- 500 gramów fileta z sandacza lub innej ryby np. dorsza czy morszczuka.
- 4 łyżki płatków owsianych
- gorąca woda
- pół cebuli
- jajko
- koperek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- Płatki owsiane wsypujemy do kubeczka. Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy spodeczkiem, odstawimy na 1-2 minuty. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, szklimy na łyżeczce oleju.
- W maszynce do mielenia, mielimy rybę, namoczone płatki i zeszkloną cebulę. Dodajemy sól, pieprz, jajko i drobniutko posiekany koperek. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oleju na złoty kolor.
- biała część pora
- opakowanie szpinaku baby
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- łyżka klarowanego masła
- sól
- 400 gramów świeżego makaronu pappardelle
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojonego w cienkie paseczki pora. Podlewamy białym winem. Redukujemy aż płyn odparuje do połowy. Dodajemy szpinak, solimy, smażymy aż zmięknie.
- Do miękkiego już szpinaku dodajemy czosnek. Gotujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut. Mieszamy z sosem.
pozdrawiam gorąco
ja w temacie wyników w kierunku badań tarczycy. czy powinnam się niepokoić jeżeli wyniki są następujące: TSH- 1,25µIU/ml (norma:0,35-4,7); FT3- 2,87 pg/ml(norma:1,71-3,71); FT4 -1,30ng/dl (norma:0,7-1,48). Będę wdzięczna za odpowiedź. Czy potrzebna jest dieta?
Dzięki raz jeszcze za odpowiedź.
Strączki przy cukrzycy tak ale małe ilości.
1. O jaki składnik chodzi? o laktoze? bo chce kupić zamiennik mleka i nie wiem czy jak wybiore b/laktozy , sojowy czy inny czy bedzie ok?
2. Moge sery kozie?? czy są inne zamienniki prod mlecznych krowich?
3. rozumiem, że z kefirem i maślanką musze sie pozegnac? :(
prosze odp pozdrawiamy z siostra:)
2 - nie
3 - tak
Moje pytania:
1.Czy takie smoothie może być traktowane jako przekąska, 2.czy jest ono mocno kaloryczne, 3.czy cukrzyk może jeść?
Pozdrawiam
Tussi
Mam pytanie czy do szpinaku muszę dodawać wino??? Bo moja 6 - letnia córka na 100% zje to danie tylko się zastanawiam czy wino w tym wypadku jest wskazane :)
Mam pytanie odnośnie wina. Czy jego kaloryczność wliczasz normalnie do dania, czy liczysz jako bezalkoholowe? Tzn. czy jego kaloryczność zmienia się gdy alkohol wyparowuje? Zastanawiam się zawsze jak to liczyć. Do risotto np. leję tak na oko i zaczęłam mieć teraz lekkie obawy.