Obiad w sam raz na piątek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mógł pojawić się na stole w poniedziałek, czy inny dzień tygodnia, również jako kolacja.
Pulpeciki z dorsza z chipsami z fioletowych ziemniaków i sosem z zielonych warzyw. Pyszne, aromatyczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.
PS: fioletowe ziemniaki nie są tu składnikiem kluczowym. Można użyć zwykłych lub przygotować chipsy z kolorowych marchewek.
- 500 gramów fileta dorsza,
- pół szklanki bułki tartej,
- pół cebuli,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia,
- oliwa do smażenia,
Sposób przygotowania:
- Rybę i cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy. Masa ma być zwarta. Jeśli jest zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej.
- Z masy formujemy małe kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z obydwu stron na złoty kolor.
Składniki na sos z zielonych warzyw (3 porcje):
- biała część pora,
- 200 gramów mrożonego zielonego groszku,
- 2 łyżki białego półwytrawnego wina,
- łyżka klarowanego masła,
- płaska łyżka mąki orkiszowej,
- 150 ml wody,
- sól, pieprz,
- łyżka śmietany 18%.
Sposób przygotowania:
- Na maśle szklimy białą część pora. Dodajemy groszek, sól i pieprz. Przesmażamy. Zalewamy winem. Przesmażamy aż zupełnie wyparuje. Dodajemy mąkę. Przesmażamy. Wlewamy wodę. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
- Gotowy sos zaklepujemy śmietanką.
Składniki na chipsy z fioletowych ziemniaków (3 porcje):
- 600 gramów fioletowych ziemniaków (mogą być zwykłe)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Ziemniaki kroimy w 3 mm talarki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka kuchennego smarujemy oliwą.
- Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Pulpeciki serwujemy z porcją warzyw i chipsami.