Pokochacie te herbatniki. Zarówno Wy, jak i Wasze dzieci. Jestem tego absolutnie pewna. Są słodkie, kruche, delikatne i ten kolor…..
Idealnie nadają się do dziecięcej śniadaniówki, lub jako przekąska na pogaduchy z przyjaciółką.
Można się w nich zatracić 😉
Koniecznie wypróbujcie 😉
Składniki na ok. 35 ciasteczek:
- 160 gramów marchewki
- 180 gramów masła
- 270 gramów mąki orkiszowej typ 650 lub 700
- 140 gramów płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jedno żółtko
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane mielimy w malakserze na pyłek. Mieszamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, gałką i ksylitolem.
- Marchew obieramy ze skórki. Ścieramy na najdrobniejszej tarce.
- Masło miksujemy z żółtkiem i ziarenkami z całej laski wanilii. Dodajemy składniki suche oraz startą marchew. Miksujemy, a jak masa stanie się gęsta, odstawiamy mikser i wyrabiamy ciasto rękoma.
- Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, rozwałkowujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy. Przy pomocy szklanki lub obręczy kuchennej wykrawamy kółka. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Grzanie góra dół.